Bucurati-va si va veseliti !

Bucurati-va si va veseliti ! Mareste imaginea.

Sunt un om curios, un om care a studiat mult, mereu fascinat de tot ce-i omenesc. In ultimii ani am studiat mult emotiile, poate si pentru ca am trecut printr-o epoca in care nu prea se vorbea de inteligenta emotionala sau cel putin nu se punea pret pe ea. Am trecut prin sisteme scolare care puneau accentul mai mult pe invatarea mecanica si mai putin pe dezvoltarea comunicarii, a creativitatii si a abilitatilor mentale. Concluzia la care am ajuns este ca inteligenta emotionala este mult mai importanta decat inteligenta academica si ca datoria noastra ar fi sa-i invatam pe copii sa-si dezvolte mai ales acest tip de inteligenta. Una din marile mele uimiri a fost sa descopar ca bucuria, aceasta emotie capitala, a fost atat de putin studiata.

Pentru a ma forma ca psihoterapeut a fost necesar sa studiez foarte multe carti, studii si articole, sa aprofundez mai ales informatii psihologice despre frica, furie, tristete, invidie si gelozie precum si despre alte emotii negative dar, despre bucurie, am constatat ca studiile sunt extrem de rare. Am fost un copil mai mereu bine dispus. Acum, dupa ani de zile, descopar ca tocmai bucuria mi-a adus si cele mei mari realizari si satisfactii in viata. Am studiat si va pot spune cu certitudine ca buna dispozitie are extrem de multe avantaje. Amintesc aici doar cateva pentru ca mi-am propus, intr-un articol viitor, sa va vorbesc si despre fericire.

Buna dispozitie ne face sa fim mai curajosi. Atunci cand esti bine dispus accepti cu usurinta sa te expui la riscuri moderate. Daca o sa mergeti in marile magazine o sa constatati prezenta clovnilor sau a unor personaje de basm care vor sa va starneasca buna dispozitie. Un comerciant bun stie bine ca un client bine dispus este si mai „larg la punga„. In concedii, cu siguranta ca veti cheltui mai multi bani. Si asta tot pentru ca sunteti mai bine dispus decat in zilele de lucru.

Buna dispozitie ne face mai creativi. La scoala, cu siguranta ati avut colegi mai mereu bine dispusi sau poate ca voi insiva ati gasit mai repede rezolvarea unei probleme sau poate ati gasit mai repede o solutie atunci cand ati fost veseli. Parintii promit adesea copiilor recompense pentru un rezultat bun iar acesta nu este decat un mecanism de a bine dispune copilul in asteptarea darului convenit.

Buna dispozitie ne face altruisti. Daca o sa mergeti pe strada si o sa scapati din mana ceva, sa fiti atenti la cei din jur. Oamenii bine dispusi sar repede in ajutorul dumneavoastra pe cand cei neutri trec, fara sa va ofere sprijinul. Daca asistati la o cununie religioasa o sa vedeti mai multi cersetori la poarta. Si ei au constatat ca oamenii bine dispusi sunt mai generosi, oferind cu usurinta.

Buna dispozitie ne face sa luam hotarari mai bune. Studiile de specialitate au ajuns la conluzia ca oamenii veseli pot sa examineze o problema mult mai rapid si mai metodic decat subiectii neutri.

Oamenii care sunt bine dispusi nu accepta riscuri exagerate si nici nu sunt cei mai docili dar, cu siguranta, sunt oamenii care au cele mai mari realizari profesionale și personale. In Evanghelia dupa Matei (5,12) Mantuitorul Insusi ne spune: Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi.

Calendarul crestin cinsteste amintirea a mii si mii de martiri care si-au dat viata de buna voie si chiar cu bucurie pentru Hristos. De aceea si ziua mortii lor a fost totdeauna pomenita de Biserica, nu ca zi de durere si de infrangere, ci, dimpotriva, ca zi de bucurie si de biruinta. Pentru aceasta, crestinii sunt indemnati sa se bucure de orice incercare a credintei, ca Sfantul Apostol Petru, care spune: “… intrucat sunteti partasi la suferintele lui Hristos, bucurati-va, pentru ca si la aratarea slavei Lui sa va bucurati cu bucurie mare.
De sunteti ocarati pentru numele lui Hristos, fericiti sunteti, caci Duhul slavei si al lui Dumnezeu Se odihneste peste voi” (I Petru 4, 13-14).

Psihoterapeut, Master in teologie ortodoxa, Angelica Agachi

.

Despre autor

Angelica Agachi Psih. Angelica Agachi

Colaborator
42 articole postate
Publica din 28 Aprilie 2015

Pe aceeaşi temă

28 Aprilie 2015

Vizualizari: 2487

Voteaza:

Bucurati-va si va veseliti ! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE