Cand este o casnicie reusita?

Cand este o casnicie reusita? Mareste imaginea.

Este posibil ca esecul in casnicie sa fie dat de Dumnezeu ca incercare?

Trebuie precizat ca, desi Sfantul Apostol Pavel, in primul capitol al Epistolei catre Romani, foloseste de trei ori verbul "a dat", Dumnezeu nu da nimic rau, in mod special. El ingaduie sa se intample un lucru sau altul, din pricina greselilor noastre, pentru ca indreptam carma vietii noastre intr-o directie gresita.

Este sigur ca un lucru rau se intampla fie din greseala sau rautatea altcuiva, fie din greseala sau rautatea noastra.

Oricat de grav ar fi acest lucru, in cadrul Proniei lui Dumnezeu isi are locul si importanta lui. Adica, poate fi valorificat inauntrul Proniei divine.

De pilda, daca cineva s-a casatorit si a nimerit o sotie, despre care nici nu si-a imaginat sa fie asa, este un lucru dat, casatoria s-a incheiat si aceea este crucea lui. De ce se poarta asa sotia lui, cat greseste el insusi si cat greseste ea, este o alta problema. Eu cred, cu tarie, ca acelui om ii trebuia o asemenea femeie. Nu pentru ca el greseste, iar ea este nevinovata, ci pentru ca aceea ii trebuia. Dumnezeu nu i-a trimis, in mod special, acea femeie spre incercare, ci el singur creeaza acest sentiment. Dumnezeu le face bune foarte pe toate si nu vrea sa chinuiasca sau sa pedepseasca pe nimeni. "Dumnezeu pe cel pe care-l iubeste, il cearta", ne spune Apostolul Pavel, dar acestea sa stiti ca sunt relative.

In planul lui Dumnezeu ele primesc semnificatii diferite. Dumnezeu ne iubeste si vrea intotdeauna binele nostru, Lui nu-I place sa ne chinuiasca. Dar uneori, o sotie care nu este buna - si de ce nu, un sot care nu este bun - de pe acesta pozitie negativa, poate fi cea sau cel care joaca pentru sotul sau rolul mantuitor.

Prin urmare, putem afirma ca o casnicie reusita, in ultima instanta, nu inseamna doar ca cei doi soti sa se inteleaga, sa traiasca in armonie, sa comunice - este probabil sa nu reuseasca la modul absolut -, ci sa poata, unul sau amandoi, sa se supuna Proniei lui Dumnezeu si sa-si poarte crucea lor.

Abia atunci o casnicie este reusita.

Arhimandrit Simeon Kraiopoulos|
Adolescenta, Feciorie, Casatorie; Editura Bizantina

.
Pe aceeaşi temă

21 August 2015

Vizualizari: 10613

Voteaza:

Cand este o casnicie reusita? 5.00 / 5 din 6 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Mihail-Vasile FocsaPostat la 2015-08-22 10:26

    Doamne miluieşte! Amin.

  • rus diana mariaPostat la 2014-05-14 08:56

    foarte adevarat, dar pacat ca noi oamenii de azi vedem casatoria ca pe ceva care tine de hartia pe care o avem de la sfat, adica certificatul de casatorie, acum e atat de usor de renuntat la el!!!! pacat, mare pacat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE