Catehizarea credinciosilor

Catehizarea credinciosilor Mareste imaginea.

Nu trebuie sa ascundem faptul ca multi dintre crestinii ortodocsi sunt lipsiti de raspunsuri fundamentale atunci cand vine vorba de a oferi ajutor necunoscatorilor in materie de credinta. Nu putine sunt momentele din cadrul Sfintei Liturghii, in care credinciosii nu stiu ce se petrece.

Daca sunt intrebati de ce fac un anumit lucru cu semnificatie religioasa, raspund ca "asa este bine". Dar acest "asa este bine" ii face sa se roage in Biserica pentru noroc sau sa ceara sfintirea unui tablou ca pentru o icoana. Nu-i opreste de la ura sau de la acte imorale, ceea ce ne face sa credem ca ceea ce ei traiesc ca fiind Dumnezeu este produsul imaginatiei lor.

Pentru lipsa catehizarii se invoca faptul ca Biserica Ortodoxa pune accentul pe traire, pe unirea omului cu Hristos, ca ea nu cauta sa-L transforme pe Dumnezeu in obiect de speculatie. Dar ea nu a eliminat din Sfanta Liturghie pericopele din Apostol si Evanghelie. Mai mult, pe Sfanta Masa din Sfantul Altar este prezenta nu numai Euharistia ci si Evanghelia. Iar acest lucru ne descopera ca unul din aspectele preotiei este predica si catehizarea credinciosilor.

In Biserica Ortodoxa predica nu are drept scop castigarea unor informatii despre Dumnezeu. A cunoaste ceva despre Dumnezeu nu este acelasi lucru cu a-L cunoaste pe Dumnezeu, pentru ca a putea sa vorbesti cu adevarat despre El, inseamna sa-L traiesti.

Predica are in primul rand menirea de a vindeca trupul lui Hristos, care este Biserica. In acest sens Sfantul Ioan Gura de Aur spunea: "Prin predica ridicam sufletul deznadajduit; prin predica smerim sufletul ingamfat; prin predica taiem ce-i de prisos; prin predica implinim cele de lipsa; prin predica lucram pe toate celelalte care ne ajuta la insanatosirea sufletului".

Fiecare credincios este dator sa stapaneasca cu claritate si precizie adevarul de credinta revelat, pentru a deveni asemanator lui Hristos. Dumnezeu nefiind o parte a adevarului, ci insusi Adevarul, omul trebuie sa se faca partas acestui Adevar pentru a se mantui. El trebuie sa traiasca adevarul revelat si sa nu se multumeasca cu a-l invata in mod teoretic si formal. A se multumi doar cu a memora anumite texte din Scriptura, fara a se si impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos, inseamna a se apropia de Scriptura "rece, iscoditor, critic, cu porniri de indoiala" (pr. Dumitru Staniloae). Iar acest demers il indeparteaza de Dumnezeu.

Daca nu ati ajuns la masura Cuvioasei Maria Egipteanca, persoana care cunostea pasaje din Sfanta Scriptura fara sa le fi parcurs anterior, nu fugiti de predica si cercetati daca ceea ce traiti este Dumnezeul marturisit de Biserica.

Adrian Cocosila
 

27 Septembrie 2011

Vizualizari: 5216

Voteaza:

Catehizarea credinciosilor 0 / 5 din 0 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Vasa NastaPostat la 2011-10-01 12:17

    Va multumesc pentru continutul articolului ! Doamne ajuta !

  • Tudor StefanPostat la 2011-09-27 06:46

    Catehizarea este slujba de a invata pe altul adevarurile de credinta si morala evanghelica. Ca atare, nu oricine poate catehiza. Pentru aceasta trebuie sa fi calauzit de duhul adevarului. Am citit nu demult pentru prima oara biblia si am gasit acolo, in cuvantul introductiv, precizarea ca interpretarea acestor texte trebuie facuta de initiati (preoti). Deci iata cine poate catehiza. Sigur ca daca interpretam ca "slujba" doar Sfanta Liturghie, sigur ca predica joaca acest rol. Dar daca intelegem prin "slujba de a invata pe altul", una din sarcinile preotului paroh, atunci acesta trebuie sa faca catehizarea in permanenta chiar si prin exemplu propriu. Si acum cred ca ajungem la esenta subiectului pus in discutie, si anume, daca nu cunva ar trebui pus mai mult accent pe partea practica si aici ma gandesc la importanta mult mai mare a aplicarii celor spuse de Domnul Iisus Hristos decat la cautari teoretice a ceea ce ar trebui sa intelegem din pildele Mantuitorului. Aceste pilde sunt, daca le privim dpdv practic, aplicativ, foarte simple si pe intelesul tuturor. Da, trebuie sa citim biblia si, mi-as permite un sfat, sa incercam sa aplicam cele citite in vata de zi cu zi, sa implinim cuvantul Domnului.

  • Ivana CristescuPostat la 2011-09-27 00:17

    Catehizarea... In opinia mea,Predica nu poate fi luata drept catehizare,ci poate fi considerata ,cel mult ,o informare,sau o succinta talmacire a Evangheliei ,din ziua respectiva.Cuvintul succint ,rostit de catre preot la sfirsitul Sf Liturghii,nu poate fi luat drept catehizare,chiar daca el ,cuvintul ,este de un real folos,pentru cei prezenti.Cuvintul care incheie oficierea Sf Liturghii,este insuficient,oricit de mult s-ar prelungi.Pentru simplul fapt ca ,preotul predica,adica vorbeste,si toti asculta.Nimeni nu pune intrebari.Daca,eventual,as avea o nedumerire asupra celor rostite acolo de catre preot,nu ma pot lumina prea mult intrucit nu mi se creaza oportunitatea unui dialog,ci e doar un monolog programat de catre preot,or catehizarea inseamna dialog:intrebari/raspunsuri.Din nefericire ,pentru ortodocsi,acest lucru -catehizarea- este organizat la nivel extrem de restrins,in f f putine parohii,si asta pt simplul motiv ca preotia nu mai reprezinta pentru preotul din zilele noatre (in proportie de 90%,si cred ca sint ingaduitoare)ceea ce reprezenta pt Ioan Hrisostom (cel mai iscusit in cuvint,din toate timpurile),si ..n-am sa comentez mai mult. In alta ordine de idei,ca sa-L cunoastem pe Dumnezeu,trebuie -to have to!,cum ar spune englezu'- ,mai intii,sa ai niste informatii,sa stii cite ceva despre EL.Informatii despre El gasesti in Biserica,in cuvintul preotului,la inceput,apoi pt ca nu-ti este indeajuns,si deja ai devenit curios, mergi la Scriptura.Si ,daca la inceput ,cind deschizi pentru prima oara Biblia ,nu vei intelege ,poate,mai nimic,incet-incet,citind si recitind,este f posibil ca Dumnezeu sa te ajute sa-L cunosti relevat.Si cunoscindu-L,descoperindu-L,sa-ti doresti sa ti-L apropii,sa ti-L faci prieten,ca mai apoi sa ti-L impropriezi,sa nu mai poti trai fara EL.Recomnad,cu maxima responsabilitate : BIBLIA Bartolomeu.E f f greu de gasit,dar nu imposibil.2 lucruri imi se par a fi esential de facut intr-o zi:sa nu-ti neglijezi aproapele si sa citesti un capitolas din Scriptura.

  • Renate Claudia FilipPostat la 2011-09-26 22:36

    Foarte mult adevar atat in articol cat si in comentariile postate Am citit acum un articol referitor la sondajul efectuat de Soros la cat de importanata e religia ptr romani iar la comentariile postate la acest articol scria cineva ca el crede in Dumnezeu dar nu merge la biserica si ca el se roaga in fiecare zi pai una e cand participi la o nunta si alta e cand o vezi pe dvd asa si cu participarea la sf liturghie e f important ca toti credinciosii sa participe la liturghie sa cante sa se roage un alt exemplu ar fi ca odata o discutie cand ers o furtuna urata si vijelie si eu am zis ma duc sa caut lumanarea de la Inviere sa o aprind si sa spunem un Tatal nostru ca sa mai potolim furia naturii mi s-a raspuns draga dar nu sti ca in astfel de situatii se pune o sapa dupa usa si un topor cu ascutisul in sus e foarte bun asta fara cuvinte o seara buna tuturor

  • luminita ripasPostat la 2011-09-26 11:03

    Buna ziua as vrea sa imi spun si eu un punct de vedere referitor la faptul ca biserica ortodoxa nu se ocupa de copii. De fiecare data cand merg duminica la biserica vin multe mamici cu copi care nu au rabdare sa stea , eu cred ca s-ar putea incerca in fiecare biserica formarea de grupe pt copii si unde sa li se explice predica pe intelesul lor, de multe ori am auzit persoane in varsta spunand ca in biserica nu e gradinita, asa este dar atunci cum vrem sa obisnuim copii sa vina la biserica si sa inteleaga ce se intampla. Sunt atatia studenti la teologie care s-ar putea ocupa de acest lucru. Va multumesc.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE