Ce sa cerem de la Dumnezeu?

Ce sa cerem de la Dumnezeu? Mareste imaginea.

Sunt persoane care nu ii cer nimic lui Dumnezeu. Fie pentru ca nu se roaga, fie pentru ca unindu-se intru totul cu voia lui Dumnezeu, ei nu mai doresc ceva deosebit si de aceea nici nu-I mai cer nimic. Altii Ii cer nimicuri. Lucruri care trec si care nu le sunt de folos pentru mantuire. Dar sunt si persoane care Ii cer putere sa implineasca in toate voia Sa.

Acesti oameni nu pornesc la nicio lucrare fara rugaciune. Se roaga lui Dumnezeu ca orice stradanie a lor sa fie facuta in scopul implinirii voii dumnezeiesti. Dar oare orice actiune a noastra de dupa rugaciune duce cu adevarat la ceva placut lui Dumnezeu? Cum putem avea certitudinea ca nu suntem in inselare? Cum ne dam seama ca ceea ce facem este potrivit voii lui Dumnezeu?

De la bun inceput trebuie marturisit ca nu toata lumea e in stare sa deosebeasca gandurile care vin de la Duhul Sfant sau nu. Graitor in acest sens e sfatul avvei Varsanufie: "Frate, nu te avanta in deosebirea gandurilor care iti vin. Nu e pe masura ta. Ci spune parintelui tau gandul care zaboveste in tine si te razboieste, iar el te va tamadui cu ajutorul lui Dumnezeu". De aici reiese ca avem mare nevoie de duhovnic. Cu ajutorul povatuitorului duhovnicesc reusim sa ne cunoastem nu numai ca ceea ce suntem, ci si ca ceea ce putem fi si trebuie sa fim, dupa cum marturisea parintele Dumitru Staniloae. Din acest motiv, ucenicul ii cere duhovnicului sa se roage pentru el, iar cand ajunge la buna faptuire, nu uita niciodata ca lucrarea buna este posibila datorita rugaciunilor parintelui duhovnicesc.

Nu trebuie sa ne incredem niciodata in propriile puteri. Omul nu se poate elibera fara ajutorul lui Dumnezeu de puterile vrajmasului. De aceea, fara Dumnezeu, omul va ajunge sa creada ca supunandu-se ispitelor, face un lucru bine placut Domnului.

Daca nu avem parte de o calauza iscusita in a ne descoperi care sunt lucrurile care Ii plac sau nu lui Dumnezeu, o dovada clara a faptului ca ne-am daruit voii lui Dumnezeu este lipsa intristarii si a primirii oricarui necaz fara niciun gand rau. Spun Sfintii Parinti ca daca gandesti rau, inseamna ca un duh rau viaza in tine si acesta iti insufla ganduri rele. Asadar, indiferent ce se intampla, cel care s-a predat voii lui Dumnezeu isi spune ca asa a dorit Dumnezeu sau ca de vreme ce El a ingaduit ca anumite lucruri sa se intample inseamna ca ele au un rost. Si asa se pastreaza pacea in suflet si in trup. A nu mai gandi rau, este semnul prezentei lui Dumnezeu in om.

Numai daca tinem seama de cuvintele "Nu tot cel ce-Mi va zice: Doamne, Doamne! va intra in Imparatia Cerurilor, ci acela care face voia Tatalui Meu Celui din ceruri", e de ajuns sa stim ca ceea ce trebuie sa cerem de la Dumnezeu este prefacerea voii noastre in voia lui Dumnezeu.


Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa nu facem pe jumatate voia lui Dumnezeu, ci sa o implinim in intregime, dupa El cum doreste.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

14 Martie 2013

Vizualizari: 15063

Voteaza:

Ce sa cerem de la Dumnezeu? 4.43 / 5 din 7 voturi. 8 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

ascultarea duhovnicul

Comentarii (8)

  • oarecare crestinPostat la 2013-03-15 17:50

    Salut am citit articolul care este foarte patrunzator dar si comentariile voastre care sunt foarte corecte. Dar daca imi permiteti cred ca orice duhovnic este foarte bun ca toti cand au fost preotiti au primit duhul sfant. Dar toti ati vobit de ganduri si de sfaturile duhovnicilor dar nu ati vorbit de fapte. Pacatuim si prin ganduri dar ne putem mantui prin fapte, rugaciune si cainta.

  • Marius TanasePostat la 2013-03-15 16:56

    Pentru a clarifica ideea(indiferent de starea noastra sufleteasca) doresc sa adaug ca oricat de mult staruim in rugaciune si oricat de mult ne apropiem de Dumnezeu nu trebuie sa picam in pacatul mandriei si sa ne consideram sfinti. Sfinti sau nu ne va considera Dumnezeu sau Biserica daca ne cerceteaza dupa ce sufletul nostru paraseste acest pamant.

  • Andreea AsPostat la 2013-03-15 14:03

    Doar citind zilnic Sfanta Scriptura si rugandu-ne putem sa deosebim care este voia lui Dumnezeu. Dar pentru aceasta trebuie ca mai intai sa ne caim de pacatele noastre si sa ne lasam schimbati de Sfantul Duh. Dumnezeu descopera voia Sa doar celor mantuiti, care Il urmeaza zilnic, primind puterea Sa pentru a face acest lucru.

  • Marius TanasePostat la 2013-03-15 11:48

    Buna Alina, multumesc frumos si de sfat. Am gasit un duhovnic dar duhovnicul meu nu este vinovat de prostia din capul meu. Tot ce trebuie sa fac este sa gasesc mai mult timp sa stau de vorba cu el. O zi frumoasa.

  • Marius TanasePostat la 2013-03-15 11:40

    Buna Alina, imi poti dezvolta putin aceasta fraza ''De aceea, fara Dumnezeu, omul va ajunge sa creada ca supunandu-se ispitelor, face un lucru bine placut Domnului''.Iti multumesc frumos si pentru comentariu, ai inteles foarte bine la cine ma refer(ma refer la societate dar ca sa fiu si mai exact ma refer la mine, am tendinta sa raportez foarte mult la ceea ce mi se intampla mie). Multumesc frumos.

  • Alina HarabagiuPostat la 2013-03-15 09:14

    Draga Marius, Nu stiu ce sa spun la ceea ce ai adaugat : "atat timp cat suntem pe pamant in fiecare dintre noi viaza un duh rau". Oare si cu marii duhovnici se intampla asta? Oare si cu Parintele Arsenie Boca, Parintele Cleopa Ilie si alti mari duhovnici? Oare si cu martirii din inchisorile comuniste? Poate ca ai dreptate daca te referi stric la noi mirenii si la vremurile de astazi, dar cred ca si printre noi mai sunt oameni in care nu viaza nici un duh rau, alfel nu am mai exista, Dumnezeu a spus ca ne va salva chiar daca numai unul din noi este curat. In zilele noastre este foarte greu sa gasesti un duhovnic, asa cum am fost indrumata: "cauta unul iluminat, ai sa-l gasesti greu, dar ai sa-l gasesti". Fara astfel de duhovnici este foarte greu sa ramai neclintit si sa-ti urmezi calea, avem nevoie de ei pentru ca vine un timp cand este musai sa ceri indrumari. Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe toti.

  • costel popescu Postat la 2013-03-14 16:17

    Numai duhovnicii adevarati luau primul gand ca venind din partea lui Dumnezeu. Pentru noi cei robiti de patimi si primul gand poate fi tot spre cadere. Asa ca nu trebuie sa ne oprim la el ca fiind de la Dumnezeu.

  • Marius TanasePostat la 2013-03-14 15:52

    Salut Adrian, As dori sa mai fac o completare daca imi permiti. Parerea mea este ca atata timp cat suntem pe pamant in fiecare dintre noi viaza un duh rau(indiferent de starea noastra sufleteasca) care insufla ganduri rele, important este sa ascultam primul gand care vine de la Duhul Sfant si care este de fiecare data bun. Iti doresc sa ai o zi minunata.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE