Ce inseamna sa fii sfant?

Ce inseamna sa fii sfant? Mareste imaginea.

Multe persoane din zilele noastre, daca mai accepta cuvantul sfintenie, spun ca ea are legatura doar cu Dumnezeu. Este adevarat ca sfintenia exprima o calitate a lui Dumnezeu, dar ea se manifesta in lume si devine o calitate ce se comunica oamenilor.

Ce inseamna sa fii sfant? Sa accepti voia lui Dumnezeu in locul voii tale. Pe masura ce omul incepe sa renunte la voia sa, inainteaza spre sfintenie, spre unirea cu Dumnezeu. Iar cand ajunge la o viata bineplacuta lui Dumnezeu, cauta pe cat se poate sa-si ascunda sfintenia pentru a nu fi cinstit de oameni. Multi raman necunoscuti de catre noi ca sfinti si dupa trecerea lor la cele vesnice. Dar sunt cunoscuti de Dumnezeu.

Un sfant este persoana a carui viata a fost total transformata prin har intru asemanarea cu Hristos. Din el radiaza harul catre cei din jur, chiar si prin lucrurile pe care el le-a purtat. Amintesc in acest sens de moartea Sfantului Nectarie de Eghina, petrecuta in anul 1920, intr-un spital din Atena. Calugarita si asistenta care il ingrijeau i-au scos camasa de pe corp si au pus-o fara sa-si dea seama pe patul unui paralitic. De indata ce omul paralizat a fost atins de camasa purtata de acest sfant, s-a tamaduit si a inceput sa laude pe Dumnezeu.

Un sfant isi traieste viata intr-o continua daruire lui Dumnezeu. Viata sa este dar catre El. Iar Dumnezeu nu ramane indiferent la acest dar. Ii daruieste viata Sa. Sfantul impartasindu-se de ea, ajunge sa sesizeze stari pe care ceilalti nu le pot sezisa. Iti poate spune pe nume fara sa te cunoasca, iti cunoaste pacatele fara ca tu sa le marturisesti etc, dovezi ca el a ajuns la asemanarea cu Dumnezeu.

Sfantul traieste in pace, indelung rabda si fara numar ne iarta. Se roaga neincetat ca soarele sa nu apuna peste mania noastra. Cauta sa slujeasca tuturor spre mantuire. Marturiseste ceea ce implineste sau a implinit. Marturisirea lui este o prezentare a modului sau de viata. Te primeste, chiar daca nu te-a mai intalnit, ca si cand te-ar fi cunoscut de ani de zile. Raspandeste bucurie si simplitate. Traieste neincetat in interiorul tainei si al minunii. Cele scrise sunt doar cateva caracteristici ale sfantului.

Apropiati-va de sfinti si veti avea parte de o multime de binefaceri din partea lui Dumnezeu.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2017

Vizualizari: 8040

Voteaza:

Ce inseamna sa fii sfant? 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • R Serghei Postat la 2016-03-19 16:14

    Ce inseamna cuvantul SFANT? De unde provine? Ce inseamna in acest context: Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Savaot?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE