Chipuri de persoane la sfintele moaste

Chipuri de persoane la sfintele moaste Mareste imaginea.

Mii de pelerini sunt prezenti in aceste zile sa cinsteasca moastele Sfintei Parascheva. Peste doua saptamani, mii de pelerini vor ajunge si la Sfantul Dumitru Basarabov, sarbatorit pe 27 octombrie.

Pentru unele persoane lucrurile se complica in momentul in care e vorba de stat la rand ore intregi si cauta sa evite randul. Si cum sfintele moastele nu pot fi date "prin spate", asa cum se dadeau multe lucruri in trecut in Romania, sar peste rand.

Asa se face ca sunt persoane carora li se pare nefiresc sa stea la rand impreuna cu alti crestini pentru a cinsti sfintele moaste, atat timp cat ele sunt prezente in biserica spre inchinare in tot timpul anului.

Si ce fac? Vin fie cu cateva zile inainte de a fi scose in procesiune din biserica sau dupa ce ziua de praznuire a sfantului a trecut. Nu-i rau, dar raman lipsite de bucuria celor din multime.

Vom intalni si persoane care vin sa-si lase rand si sa-ti ceara numarul de telefon ca sa le anunti cand esti foarte aproape de racla cu sfintele moaste.

Nu este exclus sa te trezesti, in apropiere de racla, cu o persoana care nu te-a insotit deloc. Daca o vei intreba de ce nu sta si ea la rand, iti va raspunde prin tertipuri ieftine: "Cum, nu m-ati vazut cand am iesit? Am fost sa iau ceva de mancare". E totusi tipul de persoana care nu indrazneste sa se aseze printre primele persoane care urmeaza sa cinsteasca sfintele moaste.

Vor fi si persoane carora "le-a trecut randul". Acestea vin fara nicio retinere in fata si spun ca nu se cade sa mai stea inca o data la rand. Tipul acesta de persoana tine de mana rudele si cunoscutii celor ce au in grija ordinea si paza. Sunt persoane neobisnuite cu randul si intra in fata.

Vom intalni si politicianul, persoana care uzand de pozitie, ocoleste randul. Dar nu-i ocoleste pe cei care filmeaza si fotografiaza. Doreste sa ne arate ca este si evlavioasa.

Si multe alte tipuri de persoane de acest gen vor putea fi intalnite. Toate acestea insa, ar trebui sa stie ca in Impartia Cerurilor nu vom fi cateva persoane, ci o multime. Iar neinrudirea cu multimea din aceasta lume, inseamna lipsa vieturii impreuna cu ea in lumea vesnica.

Dar exista si persoane cu buna credinta, care vin cu bucurie sa-L intalneasca pe Dumnezeu prin sfintele moaste. Au cunoscut cata binefacerea aduce aceasta intalnire si nu vor sa se desparta niciodata de ea. Au devenit "casnici", "de-ai lui Dumnezeu". Iar ca sa intelegeti ce inseamna un astfel de om, voi reda marturia mitropolitului Antonie de Suroj, care, ajuns la Lavra Sfantului Serghie de Radonej si sosind vremea pranzului, a inceput sa-si caute un loc. Unul dintre monahi vazand cautarea Inaltpreasfintitului, i-a spus sa se aseze unde ii place. Mitropolitul i-a raspuns ca nu se poate aseza pe un loc strain. Atunci monahul, privindu-l cu mirare si durere i-a grait: "Inaltpreasfintite, aici nu sunt straini, aici sunt doar de-ai nostri".


Luati chipul celui din urma si veti trai lumea in bucurie.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 5462

Voteaza:

Chipuri de persoane la sfintele moaste 0 / 5 din 0 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • Claudia DavidPostat la 2011-10-14 23:12

    Am convingerea ca mai exista totusi si in Romania, tara pe care o proclamam sus si tare crestina de doua mii de ani, crestini adevarati, care nu raman doar la gesturi si atitudini de suprafata, care nu cauta minuni, ci cred si prin credinta traiesc minuni. Sper ca distinsul autor al articolului sa nu pretinda pana la urma ca nu este primita jertfa inchinarii la sfintele moaste sau la icoane facatoare de minuni numai la inghesuiala si neaparat dupa interventia serviciului de urgenta. Cum adica ma lipsesc de bucuria celor din multime? A te inchina sfintelor moaste este o bucurie spirituala nespusa oriunde si oricand. Mai presus de timp este credinta cu care ne inchinam, credinta noastra ne vindeca, ne ajuta, ne aduce impliniri minunate in viata. Bucuria multimii? Imbranceli, coate, poate vorbe necuviincioase, nervi, lipsa de respect si de civilizatie .... cam astfel s-ar traduce bucuria multimii la majoritatea pelerinajelor de sarbatori, pe langa anexele de langa "zidurile cetatii" (vezi ce se intampla la Curtea de Arges in preziua marilor praznice). In asemenea conditii cum poti sa te rogi, sa meditezi, sa te reculegi. Refuz sa cred ca inchinatul la inghesuiala, in mijlocul multimii este singurul adevarat si primit cum se spune. Lui Dumnezeu trebuie sa te inchini in Duh si adevar, iar sfintii stiu ca ii alegi mijlocitori chiar daca nu ajungi niciodata sa te inchini la racla unde le sunt sfintele moaste. Daca vrem sa nu denigram complet frumoasa Ortodoxie, ar trebui sa mai primenim mentalitatile primitive si sa intelegem ca daca sufletul nostru nu traieste in Hristos, in zadar ne omoram sa ne inchinam sfintelor moaste, cinstitelor icoane, sa ne atingem cu toate obiectele posibile si imposibile de acestea, in zadar ne calcam in picioare pentru a lua apa sfintita exact din cisterna de pe Dealul Patriarhiei, chiar de Boboteaza, caci la nimic nu foloseste... Si apoi exista atatea moaste in tarile ortodoxe si acolo nu vezi la jurnale batatai in ziua marilor praznice... Sau e doar vina jurnalistilor??? Ar fi cazul sa "manam la adanc" si sa mai miscam mrejele, pana nu este prea tarziu...

  • diana mariana mihutPostat la 2011-10-14 11:13

    dumnezeu ne-a dat un dar .... ca sa o avem exemplu pe cuvioasa Parascheva, deci este ingaduit de la Cel de sus ca noi sa cinstim aceste minunate moaste , care bine au facut si bine vor face in continuare...

  • Tudor StefanPostat la 2011-10-13 23:08

    Poate ca-i voi supara pe justitiarii care vor sa faca ordine in loc de milostenie. Cel care trece in fata ta iti dezvolta rabdarea, toleranta, bunatatea. Are el motivele lui mai mult sau mai putin obirctive. Sa-l ajutam. Cred ca este in sufrina.

  • Constantin Puiu Postat la 2011-10-12 23:37

    De câte ori vine marea sărbătoare a Cuv. Parascheva + sarbătorile Iașilor îmi vine în minte: "13. Si erau aproape Pastile iudeilor, si Iisus S-a urcat la Ierusalim. 14. Si a gasit sezand in templu pe cei ce vindeau boi si oi si porumbei si pe schimbatorii de bani. 15. Si, facandu-Si un bici din streanguri, i-a scos pe toti afara din templu, si oile si boii, si schimbatorilor le-a varsat banii si le-a rasturnat mesele. 16. Si celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luati acestea de aici. Nu faceti casa Tatalui Meu casa de negustorie. " Câtă asemănare. Cum poți amesteca o sărbătoare creștină, respectul pentru "ocrotitoarea Iașilor" cu balamucul negustorilor, fumul lumânărilor cu cel al micilor și aburii de bere?

  • evanghelia teodora damian Postat la 2011-10-12 20:28

    Mie pesonal mi-e drag sa 'stau la coada' pentru inchinare la sfinti sau pentru spovada la un parinte induhovnicit. Desi articulatiile mele reumatice ar dori sa le mai scutesc de 'exercitiul acesta', mai ales ca pe Cuvioasa Parascheva si pe Sfantul Dumitru din Basarabi ii comemoram toamna cand ploua... Eu chiar abia astept aceste multe ore petrecute in anticamera Sfintilor lui Dumnezeu. Imi destelenesc mai bine inima cu rugaciunille de acolo si se face mai mult loc sa planteze Sfantul sau Sfanta un graunte de lumina atunci cand ma apropii sa-i sarut Sfintele Moaste. Ma intorc mai limpede acasa. N-as intra pe usa din spate si nici n-as 'pashi' peste oameni ca sa-mi scurtez asteptarea. Asa inteleg eu cum de cel din urma e de fapt cel mai avantajat dintre toti.

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-10-12 14:44

    Știu că nu e ca la mezeluri în Carrefour, cu numere de ordine, dar nu putem face nimic, încât să nu așteptam un timp îndelungat, de ordinul zecilor de ore? știu că nici mie nu îmi place să ma aud vorbind asa (că totuși, stam pentru o cauza nobilă, cinstim moaștele unui sfânt, e de înțeles să înduram), dar (exista un dar), poate ne gândim la soluții care să fie în avantajul tuturor, prin acestea urmărind măcar sa nu mai avanseze nimeni dintre cei care nu stau la rand, continuu- politicieni, nesimțiți etc. nu am idee cum s-ar putea. putem încerca. doamne ajuta!

  • Postat la 2011-10-12 13:37

    E asa de emotionant articolul! Marin Andrei uiti niste lucruri deosebite ca Dumnezeu S-A Smerit Luand trup omenesc. Sfintii sunt oameni care au primit DUH SFANT si trupul lor a ramas sute de ani frumos mirositor si datator de Har, datorita lucrari dumnezeiesti.Mergi acolo la Sfintele Moaste sa primesti Har, Lumina, Bucurie, Pace. E o taina, o minune cum e toata aceasta frumoasa ortodoxie! Sunt tare mandra ca sunt crestin ortodoxa. Dumnezeu sa reverse asupra noastra Harul Duhului Sfant.

  • DUMITRU ALBUPostat la 2011-10-12 11:46

    Tatal sau Domnul si Mintuitorul nostru Iisus Hristos sa facem lucrul acesta,sau sfintii apostoli. NU TOT SFINTII APOSTOLI SPUN "CINSTITI PE INAINTASII VOSTRI"? IAR MOASTELE, NU APARTIN ELE UNOR INAINTASI AI NOSTRI, PLECATI INAINTEA NOASTRA DIN ACEASTA LUME? SI PE CARE PRONIA CEREASCA I-A RIDICAT IN HAR SI LE-A CONFERIT PUTERI DEOSEBITE PT DEVOTAMENTUL LOR FATA DE SFANTA TREIME SI VIATA CURATA PE CARE AU DUS-O.

  • costel popescu Postat la 2011-10-12 10:58

    Marin, parintii Bisericii, adunati la Sinodul VII Ecumenic, au stabilit cu privire la cinstirea sfintelor moaste: "Domnul nostru Iisus Hristos ne-a daruit noua moastele sfintilor, ca pe niste izvoare mantuitoare, care revarsa in multe feluri binefaceri peste cei neputinciosi".

  • chirila valentina Postat la 2011-10-12 10:38

    ar trebui procedat ca la Greci , De ce stam cu zilele in sir cadem de oboseala , oare sfintii nu ne vad, nu stiu ca sintem acolo?Deci cei care puteti si sunteit in masura luati masuri sa nu se intample mereua ceeasi problema

  • marin andreiPostat la 2011-10-12 10:36

    totusi,de unde pina unde acest fenomen al sfintelor moaste.de-a le aduce inchinare,oae a spus Dumnezeu Tatal sau Domnul si Mintuitorul nostru Iisus Hristos sa facem lucrul acesta,sau sfintii apostoli.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE