Comisiei Europene nu-i place fata lui Hristos. De frica lui Mahomed

Comisiei Europene nu-i place fata lui Hristos. De frica lui Mahomed Mareste imaginea.

In asaltul mediatic generat de decesul regelui Cioaba, o stire marunta si ambigua, ca viata din Romania, a strabatut presa. Cica micutul stat Andorra a fost nevoit sa inlature chipul lui Hristos de pe noile monede euro, deoarece nu a fost pe placul Comisiei Europene. In realitate, nu e chiar asa, dar principiul ramane. Europa are o problema cu Hristos Insusi. De frica lui Mahomed.

In luna mai, micutul stat european Andorra a vrut sa-si schimbe design-ul monedei euro. Propunerile contineau, pe monedele de 10, 20 si 50 eurocenti, portretul Sfantului Bricius (BRICIVS) (ucenic si succesor al Sf. Martin, episcop de Tours) dintr-o fresca a bisericii St. Martin din Cortina, una dintre bisericile emblematice ale Andorrei.

Comisia Europeana a solicitat schimbarea design-ului, pe motiv ca reprezentarea sfantului respectiv sugera mai mult chipul lui Hristos, dupa cum puteti vedea.

In presa din Romania, stirea a relatat inexact, fie despre chipul lui Hristos (majoritatea publicatiilor), fie despre chipul Sfantului Martin de Tours, al carui hram il purta biserica din Andorra. Dar nu era nici macar chipul Sf Martin, care, asa cum se poate observa din poza de mai sus, este deteriorat (In dreapta sa apar literele MARTINVS). O descriere completa a frescelor de la biserica din Andorra gasiti aici. Asa ca, pana la urma , Andorra a pus pe monedele euro biserica Santa Colona din orasul cu acelasi nume.

Trebuie sa mai spunem ca in Andorra rolul de monarh este exercitat de catre doi co-principi, episcopul de Urgell si presedintele Frantei. Probabil aceasta este cauza pentru care simbolurile religioase au fost alese pentru a fi imprimate pe monede. De altfel, in zona euro, cele 2 fete ale monedelor euro sunt impartite intre specificul european (o fata comuna) si specificul national (revers cu specific national). Asa se face ca pe multe monede euro se regasesc deja simboluri religioase, cu acceptul Comisiei Europene.

Iata o lista, dupa fiecare tara:

Austria - catedrala Sf. Stefan Belgia - Capul Sf Arhanghel Mihail, patronul orasului Bruxelles, in marca de fabricatie

Olanda - inscriptia pe laterala monezii GOD * ZIJ * MET * ONS (Dumnezeu sa fie cu noi)

Malta - Crucea malteza Monaco - Stema statului cu Inscriptia "Deo Juvante” (Cu ajutorul lui Dumnezeu)

Portugalia - Crucea din stema regala

San Marino - fondatorul statului, St. Marinus, biserica Saint Marinus si crucea de pe coroana din stema statului.

Slovacia - crucea dubla pe 3 dealuri, simbol national.

Spania - Catedrala Santiago de Compostela. Chiar si in randul monedelor comemorative, regasim foarte multe simboluri religioase: catedrale, chipuri de sfinti etc.

Germania - Catedrala Cologne (2011), biserica Ludwigskirche (februarie 2009), biserica Sf. Mihail din Hamburg (februarie 2008)

Franta - Preotul romano-catolic si deputatul Henri Grouès (Abbé Pierre) (iulie 2012)

Slovacia - Sf. Chiril (Constantin) si Metodie (iulie 2013)

Spania - Manastirea San Lorenzo de El Escorial (februarie 2013), Catedrala Burgos (martie 2012) San Marino - fresca "Disputa dintre Hristos si Invatatorii de Lege” (urmeaza in septembrie 2013)

Aici, Hristos si-a gasit locul cumva, dar nu la nivel de detaliu, ci intr-un plan mai indepartat, alaturi de alte persoane. Oricum, nu este vorba de o moneda de circulatie uzuala, ci de una comemorativa. De aceea, stau si ma intreb: care o fi motivul real pentru care Comisia Europeana a solicitat schimbarea designului? Oare chipul lui Hristos, sau orice asemanare cu El, strica imaginea oficialitatilor europene? Multi ar spune ca laicitatea statala este cauza. Dar nu mi se pare un argument suficient, cata vreme simboluri religioase cu specific national exista deja pe monede. O banuiala tot am. In fata potentialei crestere a extremismului musulman pe continent, Europa este incercata de un sentiment de teama. Mai ales ca prognozele arata clar cresterea numarului de credinciosi musulmani pe continent. Asa ca evita orice incercare de alaturare oficiala a imaginii ei langa cea a lui Hristos. Va amintiti refuzul de a specifica in Constitutia europeana radacinile crestine ale Europei nu?! Ei bine, Europa se comporta asa pentru a nu fi nevoita ca, in virtutea diversitatii si echidistantei democratice, sa trebuiasca sa faca acelasi lucru si fata de Mahomed. Asta i-ar mai lipsi, sa se incurce cu ideologia "razboiului sfant”. Si atunci, este mai bine sa se izoleze de orice religie. Plus ca asta ii aduce un avantaj major: poate stabili ce morala publica doreste, fara a o pune in acord cu morala vreunei religii. Tot asa a facut, odinioara, apostolul Petru, in noaptea prinderii lui Hristos, cand de frica extremistilor din curtea arhiereului, care erau gata sa-l linseze, a apostaziat: "Nu-l cunosc pe Omul acesta!”

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

 

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 19 Martie 2024

Pe aceeaşi temă

03 Septembrie 2013

Vizualizari: 2570

Voteaza:

Comisiei Europene nu-i place fata lui Hristos. De frica lui Mahomed 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE