Confortul

Confortul Mareste imaginea.

Traim intr-o lume in care confortul a devenit pentru cei mai multi dintre noi sensul vietii. Oamenii sunt educati ca viata este mai buna daca este comoda. Asa se face ca oameni carora le era de ajuns o garsoniera, cauta sa aiba o casa cu cat mai multe camere. Si pe deasupra luxoasa. Distanta de 200 de m nu mai este parcursa pe jos, ci cu masina.

De dorit cu una aratoasa. Discutia cu semenii nu se mai poarta fata in fata, ci cu ajutorul unui telefon de ultima generatie. La petreceri e musai sa fii prezent cu o tinuta care tine seama de mofturile actuale… Ce reiese de aici? Ca intreaga viata a omului se desfasoara doar pe orizontala.

Cand cei stapaniti de confort intalnesc pe cineva care nu cauta aceste bunuri cu pofta de care sunt stapaniti sau nu le cauta deloc, sunt definiti ca fiind niste oameni care nu stiu sa se bucure de viata sau chiar nebuni. Si in ciuda acestei pareri, acesti oameni sunt mult mai vii decat cei care cauta numai confortul.

Cand intra in biserica si vad ca nu sunt scaune, refuza sa mai participe la slujbe. Nu au constiinta faptului ca trebuie sa participe la ele, se vor doar spectatori. Daca ajung intr-o manastire, refuza sa ramana peste noapte in ea, pe motiv ca nu pot dormi laolalta cu alti pelerini. Si am putea scrie mult mai multe randuri despre oamenii care cauta doar comoditatea. Dar ceilalti cum pot trece peste aceste "lipsuri"? Prin iubire. Iubesc mai mult persoana decat lucrul. Mai mult, atata bucurie le aduce intalnirea cu un parinte, incat nici nu se mai gandesc la cele placute trupului.

Astazi, 7 august, o praznuim pe Sfanta Teodora de la Sihla, cea care a ales sa traiasca intr-o pestera. Cei care au ajuns la locul in care ea s-a nevoit, au putut vedea ca nu era o incapere comoda, dupa cum nu sunt comode multe din chiliile marilor vietuitori, multe din ele fiind lipsite si de pat. Renuntand la confort de dragul slujirii lui Hristos, a devenit sfanta.

Incercati sa nu va mai motivati dorinta de a avea cu nevoia de a avea. Sunt multe lucruri care nu ne sunt necesare, dar le dorim pentru ca suntem stapaniti de diferite pofte. Nu caut sa spun ca ar trebui ca toti sa locuim in pesteri, caci pentru acest mod de vietuire e nevoie de o chemare speciala. Incerc doar sa atrag atentia ca nu trebuie sa ne opreasca nimic in a-I urma lui Hristos. Amintiti-va de cum raspunde tanarul bogat lui Hristos atunci cand ii cere sa-si vanda averea si sa-I urmeze - a plecat de langa El intristat.

Sunt din ce in ce mai multe persoane nefericite pentru ca nu cunosc confortul si viseaza la el. Sa ne intareasca Dumnezeu sa nu ravnim sau sa visam la surplus.
Sa traim cu nadejdea ca Dumnezeu ne va da zilnic cele necesare.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

07 August 2012

Vizualizari: 9389

Voteaza:

Confortul 4.92 / 5 din 13 voturi. 9 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

confortul bogatia saracia

Comentarii (9)

  • cristea alex Postat la 2015-08-08 04:07

    Majoritatea preotilor traiesc in conditii cu mult peste cele ale enoriasilor.

  • LUCIAN PIRVUPostat la 2012-08-09 19:43

    Un om nu ar trebui sa uite ca in fata lui Dumnezeu toti suntem egali si nu lucrurile pe care le folosim zilnic ne apropie de EL, asa cum nu ii fac pe respectivii sa fie superiori celor care il simt aproape de inima lor pe Iisus. Am fost la Sihla, am vizitat pesterea Sfintei Teodora (e la 8 km de Manastirea Agapia), am simtit fiorii din momentul cand a observat indicatorul spre pestera. Emotia m-a cuprins tot timpul cat am stat in pestera si in jurul ei, am baut din apa aceluiasi izvor care a hranit-o si pe sfanta. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat sa traiesc astfel de clipe!

  • grigoras gherasePostat la 2012-08-09 13:48

    Ca ne cautam confortul, nu ar fi o mare nenorocire,dar alergand dupa el uitam de semenii nostri,care de la noi asteapta mangaierea si ajutorul.Ce ajutor le mai putem noi da,cand ochii nostri nu se mai deschid decat la castig,cand urechile noastre nu mai aud geamatul celor sarmani ci numai sunetul banilor?Unde alergam?Unde ne vom opri?Daca vom obtine confortul,ne vom opri?Viata ne arata ca nu ne vom opri,ci vom cauta noi tinte!

  • Gabriel DobrincuPostat la 2012-08-09 10:43

    confortul a devenit, din pacate, o unitate de masura. Poate am fi mai sanatosi spiritual si fizic daca am mai renunta la el... Sa ne lumineze Bunul Dumnezeu sa alegem ce este de folos sufletelor noastre!

  • Foryou SoulPostat la 2012-08-09 08:16

    Un mare parinte contemporan, Paisie Aghioritul (=vietuitor in Sf, Munte athos, Grecia) spune:<Sa traim in limita nevoilor, iar nu a dorintelor> Din pacate, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Nu e nici bine sa aratam cu degetul, ca stim cu totii ce viata boiereasaca traiesc uniidintre mai marii pastori...Exemple de buna practica mai avem, din fericire: Patriarhul de vrednica pomenire, Pavle al Serbiei, renumit prin simplitatea, dar profunzimea vietuirii sale!Pe cand si la noi astfel de exemple?

  • silvia gurauPostat la 2012-08-09 00:45

    Da este adevarat " Traim intr-o lume in care confortul a devenit pentru cei mai multi dintre noi sensul vietii " - oamenii sunt mult mai preocupati de confort si din cauza asta multi nici nu vor sa faca copii, pentru ca le strica confortul - nu mai pot iesi la distractii cu prietenii, nu mai pot calatori - totul din cauza copiilor , si asta e foarte dureros. Traim intr-o lume cu prea mult confort si uitam de lucrurile simple si care ne fac cu adevarat fericiti. Va pup.

  • Cristian Paiu Postat la 2012-08-08 12:57

    este adevarat.Nu e vorba numai de oamenii simpli si e vorba ca si slujitorii Domnului(preotii,arhiereii,calugarii,etc) mai sunt cei care nu vor sa accepte sa mai faca miscare in ziua de astazi.Nici la inmormantari nu ar trebui sa folosim masina pentru transportul sicriului celui plecat dintre noi si ar trebui sa-l purtam pe bratele noastre de la casa de unde s-a mutat la cele vesnice pana la biserica si de la biserica pana la cimitir fara masina.Nu ne trebuie lux.Luxul e cea mai mare prostie si un mare idol al zilelor noastre.In ziua de astazi,multi in loc sa fim la rugaciune stam pe internet,in fata televizorului,citind presa dar de rugaciune nu ne mai ingrijim.Vedeti cu totii cate pacate facem.

  • Mihaela TzutzuPostat la 2012-08-08 12:34

    ce este mai frumos, sa strangi in brate o perna scumpa sau pe cineva drag, sa mananci la o masa luxoasa plina cu de toate sau sa imparti o bucatica cu cineva drag? e mai frumoasa o vacanta singur intr-o destinatie exotica sau o plimbare cu cineva drag? e mai frumoasa viata ca viata vesnica? sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne intoarcem la simplitate...langa cine ne este drag

  • magdalena barbuPostat la 2012-08-08 11:36

    Imi place foarte mult articolul , imi place foarte mult site ul...daca mai multi oameni si ar creea un cont aici cu siguranta vom fi mai buni mai intelepti. Felicitari,multa sanatate, multa iubire.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE