Copilaria, drum spre sfintenie

Copilaria, drum spre sfintenie Mareste imaginea.

1 Iunie are scopul de a mentine adultii in cuviinciosie fata de copilarie. Caci daca o pierdem, am pierdut totul.

Copilaria este o stare deosebita. Nu degeaba ne este data. Este candoare, este devenire, este drum spre desavarsire.

Hristos arata ca dobandirea sfinteniei este legata de copilarie: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor. Paradoxal nu?! Maturii nu devin sfinti daca nu vor fi precum copiii.

Dar ce anume are copilaria deosebit? Starea de nevinovatie. Plus o dorinta de cunoastere, care moare destul de repede la multi maturi, devenind ignoranta. Ati sesizat de cate ori intreaba un copil: De ce? Ce e aia? Din pacate, multi dintre noi credem ca stim toate raspunsurile, de aceea nu ne mai intrebam.

Din nefericire, maturii de azi risca sa transforme copilaria in dezastru. Adeseori credem ca ei, copilasii, sunt doar niste maturi mai mici. De aceea, le cerem sa se comporte adeseori ca noi: le intunecam cerul nevinovatiei cu norii parsiveniei noastre, le slutim copilaria punandu-i sa faca lucruri „de oameni mari” (injuraturi, minciuni, in general imoralitati), ii consideram micile noastre slugi, le punem arme in maini, ii exploatam in interes propriu uneori cu munci istovitoare si chinuitoare. Ba uneori chiar ne credem dumnezeii vietii lor: eu te-am facut, eu te omor se mai aude racnind prin cate un colt chinuit de casa.

Desigur, este bine ca un copil sa asculte de parinti, cum spune Apostolul Pavel. Dar tot el completeaza: Parintilor, nu atatati la manie pe copiii vostri, ca sa nu se deznadajduiasca. Mai pe scurt, nu le stricati copilaria, ci faceti-le-o frumoasa si educativa. Caci daca pierdem copilaria, am pierdut totul.

De aceea, ma bucur ca exista 1 Iunie. Poate azi e cazul sa ne reamintim ca si noi am fost copii candva. Si nu cred ca ne-am dorit raul, agresivitatea, violenta, imoralitatea in visele noastre de copii. Dimpotriva, desenam soare, nori, flori, papusele, copaci, flori… seninatate, bucurie, candoare. Viata. Ar fi interesant de studiat ce mai deseneaza azi copii nostri.

Trebuie sa ne comportam cuviincios fata de copilarie, daca vrem sa o redobandim si noi, prin copiii nostri. Si prin ea, Raiul. Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti!

PS.Totusi, mi-as dori ca politicienii sa nu ne ia de copii si sa ne scuteasca macar azi de discursuri demagogice.


(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

 

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 19 Aprilie 2024

Pe aceeaşi temă

01 Iunie 2017

Vizualizari: 2817

Voteaza:

Copilaria, drum spre sfintenie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE