Intrebari despre Dumnezeu

Intrebari despre Dumnezeu Mareste imaginea.

Exista intrebari adresate de catre copii ce par a nu primi niciodata un raspuns satisfacator. Cele mai dificile si urgente tind a fi religioase, precum "Cine este Dumnezeu?" sau "Unde este Dumnezeu?".

Ca adulti formulam intrebarile intr-o mainiera mai complicata insa, in esenta, nu dorim decat sa cunoastem cine este Dumnezeu si unde poate fi gasit. Aceasta se adevereste cand avem de-a face cu suferinta acuta si pierderea. Traditia duhovniceasca a Bisericii ne spune ca Dumnezeu Insusi ne inspira sa ne punem astfel de intrebari, deoarece acestea ne servesc drept trepte pe calea care ne conduce de la cunoasterea despre Dumnezeu la comuniunea eterna cu El.



Pe de o parte, afirmam pe temeiul revelatiei scripturistice si al Traditiei Bisericii ca Dumnezeu deopotriva a creat si sustine tot ceea ce exista. El "a adus toate cele ce sunt, de la nefiinta la fiinta", declara Liturghia. In termeni "tehnici", Dumnezeu creeaza ex nihilo (din nimic). El este izvorul si originea nu numai a realitatii existente, ci a materiei primordiale din care, "la inceput", totul si-a primit existenta.

Dumnezeu nu doar a creat toate lucrurile. El de asemenea sustine existenta tuturor lucrurilor in timp. Dumnezeu este marea putere de nepatruns ce sta la baza nasterii galaxiilor. Dumnezeu este de asemenea izvorul energiei pe care se intemeiaza forta gravitationale, celei mai puternice forte electromagnetice, slabei forte nucleare responsabila pentru radioactivitate, si puternicei forte nucleare ce tine laolalta particulele elementare in nucleele atomilor, din care intrega materie este constituita. El este raspunsul la intrebarea elementara, "Cum rezista lucrurile in timp"? Ce anume pastreaza universul fizic din clipa in clipa? Si intr-un final, El este raspunsul cercetarilor legate de o teorie unificata a fizicii.

Dumnezeu este raspunsul oferit si altor intrebari de asemenea. El este puterea din spatele diferitelor forme de viata a caror fiinta este radical diferita de materia neinsufletita. Un melc nu ne atrage atat de mult cand este comparat cu un trandafir; insa este o minune cand este comparat cu o piatra. Acea diferenta se datoreaza puterii lui Dumnezeu, dar si planului Sau creator. Si expresia ultima a acelui plan suntem noi insine, omul creat dupa chipul lui Dumnezeu si chemat la asemanarea cu Acesta.

Cu privire la puterea creatoare, sustinatoare, a lui Dumnezeu, nu pare a exista niciun conflict substantial intre Facere 1 si descoperirile mecanicii cuantice sau astrofizicii. Ochilor credintei, un microscop electronic sau telescopul Hubble doar confirma ceea ce autorii biblici au intuit cu aproape 3000 de ani in urma, anume ca Dumnezeu este creatorul, puterea sustinatoare ce sta la baza oricarei existente.

Sau altfel spus, unica puterea ce aduce toate lucrurile la fiinta si pastreaza existenta acestora in timp este ceea ce numim "Dumnezeu". Daca ar fi sa ne oprim aici, nici chiar cel mai sceptic om de stiinta nu ar putea sustine ca "Dumnezeu" nu exista. Cel putin nu acei oameni de stiinta care sustin o anumita forma de "design" (plan creator) inteligent.

Insa, desigur, nu ne putem opri si nu ne oprim aici. Taina reala de care ne minunam cu totii este ca aceeasi putere inefabila care creeaza si sustine totul de la macro-cosmos la micro-cosmos este, de asemenea, prin adevarata sa natura, "persoana". In cuvintele teologiei Bisericii, Dumenzeu este Treime de Persoane - Tatal, Fiul si Duhul Sfant - uniti in comuniunea vesnica a iubirii. Si acest unic Dumnezeu - si experienta da marturie in acest sens - este mai aproape de noi decat propria noastra inima.

Cine este Dumnezeu si unde este Dumnezeu? Credinta crestina raspunde ca Dumnezeu este deopotriva creatorul si sustinatorul tuturor celor existente si singurul care confera tuturor lucrurilor inteles si scop. El guverneaza universul, de la nasterea stelelor pana la miscarea atomilor. El traseaza evenimetele istorice si destinele personale. Nimic nu se afla dincolo de atotstiinta Sa si nimic nu este lipsit de dragostea Sa purtatoare de grja. 

El este "pretutindeni prezent plinind toate lucrurile", investind intreaga creatie cu valoare, scop si sens. El este Domn peste cosmos si Domn peste vietile noastre, avand putere si iubire infinite.

Acest Dumnezeu cu o putere si dragoste nemarginite este si ramane Emanuel, "Dumnezeu cu noi". Din acest motiv, in pofida tuturor tragediilor noastre personale lumea este inca un loc bun pentru a vietui.

John Breck

Traducere: Radu Alexandru

.
Pe aceeaşi temă

20 Noiembrie 2013

Vizualizari: 3063

Voteaza:

Intrebari despre Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE