Matericul

Matericul Mareste imaginea.

Matericul este una dintre cartile de seama ale Bisericii Ortodoxe, dupa Sfanta Scriptura, alaturi de Filocalie, de Pateric si de Vietile Sfintilor. Ceea ce numim astazi "pateric" este de multa vreme un gen de literatura duhovniceasca foarte raspandit in Biserica Ortodoxa. Desi exista mai multe "paterice", fiecare manastire si biserica locala putand scrie un "pateric" propriu, ele sunt foarte asemanatoare intre ele, fiecare cuprinzand scurte istorisiri si cuvinte de folos duhovnicesc.

Putem spune ca "Matericul" este un fel de sora a "Patericului". "Patericul" este numit astfel dupa cuvantul grecesc "patir", care inseamna "tata", in sensul de "parinte duhovnicesc", iar "Matericul" urmeaza acelasi traseu etimologic, pornind de la cuvantul grecesc "mitera", care inseamna "mama". Astfel, daca cea din urma aduna in ea multe dintre faptele minunate ale parintilor nevoitori din vechime, cea dintai, anume "Matericul", aduna intre copertile ei o parte din faptele minunate ale maicilor si femeilor ostenitoare din vechime.

Matericul, sora Patericului

Pornind de la unitatea fiintiala a barbatului si a femeii, precum si de la judecata nepartinitoare a lui Dumnezeu, Sfantul Vasile cel Mare afirma egalitatea dintre faptele cele bune ale barbatului si cele ale femeii, zicand: "Una este fapta buna a barbatului si a femeii, deoarece alcatuirea lor este de aceeasi vrednicie, precum si rasplata asemenea pentru amandoi."

"Matericul" ne pune inainte o colectie de invataturi si de experiente duhovnicesti culese din vietile maicilor din vechime. Este gresit a intelege ca "Matericul" se adreseaza numai maicilor si femeilor crestine, iar nu si barbatilor, precum este gresit a spune si ca "Patericul" se adreseaza numai monahilor si barbatilor, iar nu si femeilor.

Precum am aratat mai sus insa, faptele cele bune nu se impart in fapte barbatesti si fapte femeiesti, precum nici intelepciunea nu se imparte in doua, deoarece deosebirea sta numai in trupuri, iar nu si in suflete. Pentru aceasta, trebuie sa intelegem ca scrierile Sfintilor Parinti nu se adreseaza numai barbatilor sau numai femeilor, ci si unora si altora, fiecaruia dupa trebuinta sa.

Intre parintii amintiti in "Patericul egiptean" au fost randuite inca din vechime, intru aceeasi cinstire, si trei femei cu vietuire inalta, dupa cum urmeaza: maica Teodora, maica Sara si maica Singlitichia. Deoarece nu exista diferenta intre barbat si femeie, in ceea ce priveste taria sufletului de a urca pe scara virtutilor, prin inalta ei vietuire, o femeie poate ajunge indrumatoare a barbatilor. Cuvintele cu putere si faptele minunate ale maicilor, invesmantate in smerenie si tacere, vin dintr-o experienta duhovniceasca launtrica autentica.

Maica Teodora ne sfatuieste, zicand: "Linistirea e buna, caci omul chibzuit isi pastreaza impacarea si seninatatea. Mare lucru, intr-adevar, este reculegerea, mai ales celor tineri. Dar afla ca, atunci cand planuieste cineva sa se reculeaga, indata vine vrajmasul si ii ingreuneaza sufletul cu urat, descurajare, ganduri, ingreuneaza si trupul cu boli, slabiciune, cu vlaguirea genunchilor si a tuturor madularelor, si secatuieste puterea sufletului si a trupului. Atunci spune "sunt istovit si nu izbutesc sa-mi fac rugaciunile". Dar daca priveghem, toate acestea se risipesc."

Maica Singlitichia spunea: "Asa cum leacurile cele mai amare indeparteaza veninul fiarelor otravitoare, tot asa rugaciunea cu post izgoneste gandul rau." Tot in "Pateric", gasim scris: "Se povestea despre maica Sara, ca treisprezece ani a fost bantuita foarte de demonul curviei si niciodata nu s-a rugat sa ii fie ridicata ispita, ci zicea: "Dumnezeule, da-mi putere." Se mai spunea despre ea, ca a locuit saizeci de ani deasupra raului si nu s-a aplecat sa-l vada."

Cel mai vechi "Materic" este cel semnat de Avva Isaia, nevoitor bizantin de la granita secolelor XII-XIII. Acesta era parintele duhovnic al Teodorei, fiica imparatului bizantin Isaac al II-lea Anghelos (1185-1195; 1203-1204). Aceasta culegere de texte, cuprinzand cuvinte si fapte ale unor maici vestite prin nevointa si intelepciunea lor, a fost intocmita de Avva Isaia din dorinta de a oferi fiicei de imparat, proaspat intrata in manastire, "un manual" autentic de vietuire monahala.

"Matericul" semnat de Avva Isaia este talmacit in greaca noua abia in anul 1585, de catre Nichifor din Chios, fiind publicat mai apoi de arhimandritul Hristofor. Sfantul Teofan Zavoratul va traduce lucrarea in limba rusa, in anul 1891, iar mai apoi o va publica la Moscova. In limba romana, "Matericul" intocmit de Avva Isaia a aparut la Editura Anastasia, in anul 1995.

In anul 1990, editorul P.B.Paschou publica un nou "Materic", cuprinzand "izvoare necunoscute si inedite, patristice si ascetice, despre cinstitele si sfintele femei". Putin mai tarziu, in anul 1992, editorul D.G.Tsami publica si el un "Materic", cuprinzand "povestiri, cuvinte si vieti ale sfintelor maici ale pustiei, ale femeilor nevoitoare si cuvioase ale Bisericii Ortodoxe". In limba romana, o carte asemanatoare, numita "Matericul. Vietile sfintelor cuvioase", a aparut la Editura Egumenita, in anul 2006.

Dintre cuvintele maicilor adunate in "Materic", il amintim aici pe cel al maicii Teodora, care spune: "Sezand inauntrul chiliei tale, pazeste-ti gandurile, daca poti, si atunci vei cunoaste cum si de unde, cand si cati si ce fel de talhari vor sa intre si sa fure faptele tale bune. Orice gand, insotit de o impreuna indulcire si invoire, cade sub judecata. Asadar, sa nu socotiti, bunele mele surori, ca gandurile nu ne vatama, pentru ca si numai unirea cu ele este judecata, ca si fapta."

"Matericul" este o carte de folos nu numai maicilor si surorilor din manastiri, ci si tuturor mamelor si fetelor crestine, care au inteles ca sunt chemate sa urce cu smerenie pe scara sfinteniei. Alaturi de acestea, este chemat spre a urma faptele cele minunate ale maicilor si tot barbatul evlavios si dornic de a intra in Imparatia lui Hristos.

Teodor Danalache

Matericul

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

15 Martie 2017

Vizualizari: 5445

Voteaza:

Matericul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

matericul patericul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE