Nevoia de modele

Nevoia de modele Mareste imaginea.

Avem nevoie de modele pentru ca trebuie sa aratam bine fiecare in parte. Modelul este cel care ne ajuta sa ne infrumusetam chipul, sa nu-i strambam trasaturile, facand din el o caricatura. Modelul este cel care nu ne lasa acolo unde ne gaseste. Ne smulge din locul prost instalat si ne asaza in locul in care chipul poate deveni luminos si datator de liniste si bucurie.

Sigur, atunci cand suntem multumiti cu noi insine, ratam intalnirile cu persoanele care pot fi luate model. Plecam de langa ele fara sa ne fi imbogatit. Tot multumirea de sine ne face sa nu cautam modele, sa nu le provocam spre raspuns.

Greseala pe care o fac unele persoane atunci cand vine vorba de modele, sta in incercarea de a se identifica cu ele. Ori modelul nu inseamna multiplicare inautentica, nu cere copiere xerox. A dori acest lucru inseamna a vrea sa fii altcineva si nu tu insuti.

Faptul ca noi gasim la Sfintii Parinti raspunsuri diferite pentru o problema, denota ca acestia au tinut seama de specificul fiecarei persoane in parte. Amprenta pe care acestia o lasau era in functie de ceea ce gaseau in persoana cu care erau in relatie.

Cultivarea violentei, inmultirea raului, a minciunii etc, arata ca nu stam bine cu alegerea modelelor sau ca nevoia de ele lipseste. Nu incetati sa le cautati. Iar in aceasta cautare sa-i aveti in vedere si pe cei bine placuti lui Dumnezeu, unii chiar lipsiti de studii.

Cand veti fi ispititi de gandul ca doar oamenii cultivati va pot imbogati sufleteste, sa va amintiti de faptul ca Avva Arsenie isi marturisea gandurile in fata unui batran care nu avea studii, dar era invatat de Dumnezeu datorita nevointelor sale. Iar cand Avva Arsenie a fost vazut, a fost intrebat: "Cum se poate, avva Arsenie, un om ca tine, cu atata invatatura latineasca si greceasca, sa intrebi pe acest taran despre gandurile tale?" Iar el a raspuns: "Invatatura latineasca si greceasca o cunosc, dar alfabetul acestui taran simplu inca nu-l cunosc".

Sa va daruiasca Dumnezeu putere sa intalniti persoanele care va pot aduce lumina in viata.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2014

Vizualizari: 1957

Voteaza:

Nevoia de modele 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE