Nu te uita inapoi !

Nu te uita inapoi ! Mareste imaginea.

Nu te uita inapoi! Cugeta la cele dorite si tinde spre ele! Privind in urma iti scade puterea de a mai inainta pe drumul dorit si cresc sansele de a nu mai ajunge la destinatie. Se uita in urma fie acela care a obosit, cautand sa vada cat a lucrat deja, fie acela care este mandru de faptele sale, cutand sa se slaveasca pe sine prin ele.

Femeia lui Lot s-a uitat inapoi !

Cand doi Ingeri ai Domnului au intrat in Sodoma, spre seara, Lot inca sedea la poarta cetatii, asteptand sa gaseasca straini, pentru a-i ospata si a-i odihni in casa sa. Rugandu-i staruitor, cei doi straini au primit a intra in casa lui. Lot le-a gatit masa. La sfarsitul zilei, locuitorii Sodomei au batut la usa lui Lot si i-au cerut acestuia sa-i scoata din casa pe cei doi straini, spre a-si implini cu ei poftele lor.

Ingerii Domnului au pazit casa lui Lot si i-a lovit cu orbire pe cei intunecati de poftele trupului. In zori, Ingerii l-au indemnat pe Lot sa-si ia sotia si pe cele doua fete si sa fuga din cetate, zicandu-i: "Mantuieste-ti sufletul tau! Sa nu te uiti inapoi, nici sa te opresti in camp, ci fugi in munte, ca sa nu pieri cu ei! (...) Femeia lui Lot insa s-a uitat inapoi si s-a prefacut in stalp de sare" (Facere 19, 1-30).

Poporul evreu s-a uitat inapoi !

Dupa plecarea din Egipt, poporul evreu a trecut Marea Rosie. In pustie, fiind incercat cu sete si foamete, poporul evreu a inceput sa carteasca impotriva lui Dumnezeu, ravnind spre cele lasate in urma, adica spre "caldarile cu carne ale Egiptului". Drept pedeapsa, poporul a ratacit in locuri pustii vreme de 40 de ani, mai inainte de a intra in pamantul fagaduit lui de Dumnezeu.

Pe drumul spre Imparatia lui Dumnezeu nu se priveste indarat !

Precum plugarul, odata punand mana pe plug, nu se mai uita inapoi, ci doar inainte, cautand doar spre cat mai are de arat, tot asa se cuvine sa fie si crestinul, cautand doar inainte, spre pamantul cel nelucrat al sufletului sau.

Iisus Hristos si-a chemat ucenicii in mod direct, fara a-i pregati si fara a le ingadui sa-si randuiasca lucrurile, precum citim: "Si a zis catre altul: Urmeaza-Mi! Iar el a zis: Doamne, da-mi voie intai sa merg sa ingrop pe tatal meu. Iar El i-a zis: Lasa mortii sa-si ingroape mortii lor, iar tu mergi de vesteste imparatia lui Dumnezeu. Dar altul a zis: Iti voi urma, Doamne, dar intai ingaduie-mi ca sa randuiesc cele din casa mea. Iar Iisus a zis catre el: Nimeni care pune mana pe plug si se uita indarat nu este potrivit pentru imparatia lui Dumnezeu" (Luca 9, 59-62).

Nu cauta spre binele facut, ci spre binele nefacut inca !

Sfantul Apostol Pavel zice: "Nu zic ca am si dobandit indreptarea, ori ca sunt desavarsit; dar o urmaresc ca doar o voi prinde, intrucat si eu am fost prins de Hristos Iisus. Fratilor, eu inca nu socotesc sa o fi cucerit, dar una fac: uitand cele ce sunt in urma mea si tinzand catre cele dinainte, alerg la tinta, la rasplata chemarii de sus, a lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus" (Filipeni 3, 12-14).

Nu cunoastem starea sufletului nostru, adica masura in care poate fi mantuit sau osandit. Pentru aceasta, intelept lucru este a nu mai cauta spre viata noastra trecuta, oricat de evlavioasa ar parea ea, ci numai spre timpul care ne-a mai ramas de trait, ca nu cumva sa pierdem mai mult decat am castigat si sa ramanem lipsiti de darurile cele vesnice ale lui Dumnezeu.

Faptele bune nesavarsite inca atarna mai greu decat cele savarsite deja!

Cu fiecare Spovedanie suntem tot mai aproape de cele la care nu am ajuns inca!

Sa nu cautam inapoi, ci inainte, spre Imparatia lui Dumnezeu!

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

29 Mai 2013

Vizualizari: 10666

Voteaza:

Nu te uita inapoi ! 4.33 / 5 din 6 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Florin Marian PopescuPostat la 2014-02-23 14:36

    Sfanta Evanghelia LUCA 17,10! important,asta sa tineti in minte cand o sa faceti in fapte si chiar dupa.

  • bonas NiculaePostat la 2013-05-31 22:58

    Intr-un singur caz ne putem uita inapoi si anume "sa vedem daca faptele noastre au dat ROADE BUNE".

  • adela neaguPostat la 2013-05-31 22:37

    Oare daca nu ne-am uita inapoi din cand in cand , am mai realiza cat de pacatosi suntem ?!? E foarte adevarat ca in momentul in care pornim la un drum , este inutil sa evaluam cat am parcurs , cum a decurs , dar sa nu uitam obstacolele intampinate .... intepciunea dobandita in urma depasirii lor este premisa reusitei . Doamne ajuta ! Un articol plin de har !

  • manea mihaitaPostat la 2013-05-31 17:11

    Hristos a inviat!vai de noi ca binele nu l facem de la conducatori si pana la oamenii simpli ci numai cu vorba suntem in stare sa ne aratam credinciosi si cu o mimica si gesturi de evlavie de duminica si sarbatori si aici ma refer la majoritatea care fregventam biserica nu la cei din lume care vin la paste si la craciun, jucam un rol de crestin ortodoxi si gata asta e datoria noastra!mare raspundere aveti.avem! lumea e cu ochii pe noi!mai ales pe cei ce sunt in functia de preoti dar mai ales judecata o sa vina de sus de asta sa ne temem daca omenia si respectul nu mai sunt prezente !de ce zic asta?intrebati dascalii bisericilor si in vremurile de acum si mai in urma cum sunt tratati de cei pe care ii ajuta la slujba!ce sa le mai cerem celor ce sunt parlamentari,senatori ?

  • Schmid Manuela Postat la 2013-05-31 09:44

    Mai exista un "uitat inapoi", ca cel al batranului din filmul "Ostrovul": remuscarea pentru raul pe care l-a facut si ale consecintelor acestui rau. N-am facut crima, dar tampenii am facut cu nemiluita. Cateodata ma napadesc remuscarile. Nu-mi ramane decat sa ma rog ca Domnul sa dreaga El ce-am stricat eu.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-05-31 08:54

    In articol se spune sa nu privim inapoi la cate fapte bune am facut, la cat de evlaviosi am fost..... De-asemenea putem spune si despre noi - restul, care am trait intr-o nesimtire sufleteasca desavarsita. Intorcandu-ne acum fatza catre D-zeu, trebuie sa privim doar inainte, sa uitam viata pacatoasa si sa urmam Calea cea dreapta a lui D-zeu, fara sa ne gandim cat de ticalosi am fost sau la pacatele noastre! Astfel cred....vom lucra cu nadejdea in D-zeu, ptr. mantuirea sufletului, tot restul vietii!

  • Iovanov DeianPostat la 2013-05-30 13:25

    Foarte bun articol Doamne ajută pe toată lumea și vouă să vă dăruiască spor în toate. Hristos a înviat !

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-05-29 23:29

    Adevarat, binele pe care-l putem face si nu l-am facut, este un mare pacat. Dumnezeu nu ne judeca pentru ce nu putem face, ci pentru ce am fi putut face si nu am facut!Doamne iarta-ne!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE