O noua relige: europenismul

O noua relige: europenismul Mareste imaginea.

Uniunea Europeana tinde sa ajunga o institutie religioasa sau, cel putin, una de reglementare religioasa. Paradoxal, aceasta in numele unei himere numita neutralitate religioasa.

Ce este religia? Urmarind etimologia cuvantului, vom afla ca este vorba despre un anume tip de raportare la valori spirituale, adeseori (dar nu in mod obligatoriu) identificate ca fiind caracteristice unei divinitati. Ea este rezultatul faptului ca omul este fiinta spirituala, care are o ierarhie de valori. Prin urmare, nimeni nu-i scutit de religiozitate si religie, chiar daca religia sa nu coincide cu vreun cult recunoscut.

Mai simplu spus, orice om crede in anumite valori. Cum Uniunea Europeana se pretinde o comunitate de oameni care cred in anumite principii si se conduc dupa anumite valori, este clar ca ea poseda o anumita religiozitate. In consecinta, manifestarea acesteia imbraca forma unei religii, cum tot asa religiozitatea fiecarui om ia forma unei religii. Observand modul in care Uniunea Europeana intelege sa aplice regulile democratiei, am ajuns la concluzia ca incercarea autoritatilor de a se autodeclara neutre din perspectiva religioasa se va sfarsi prin.aparitia unei noi religii: europenismul. Aceasta deoarece orice incercare de raportare la religie (acceptare sau negare) se va solda cu o luare de pozitie religioasa. Iar aceasta confirma o mai veche teorie antropologica: religiozitatea, ca forma de raportare la valori spirituale, este ontologica omului. Care ar fi, intr-o descriere succinta, caracteristicile noii religii?

1. Pretinde neutralitatea religioasa. In fapt, este o himera, deoarece neutralitatea implica o pasivitate religioasa. Ori, prin directivele si recomandarile UE, vom regasi trimiteri la valori morale, spirituale, ceea ce face ca Europa sa nu fie deloc pasiva religios, ci doar da aiba un alt set de valori in care crede, desigur diferite de cele consacrate cultelor cunoscute pana acum.

2. Desi pare sincretism, in realitate se practica reeducarea religioasa. UE pretinde ca in spatiul comunitar oamenii isi pot pune in comun traditiile si culturile proprii, conform devizei unitate in diversitate. Numai ca, in realitate, la capitolul credinte religioase Europa practica ceva contrar: autoritatile considera ca religia face parte din sfera privata si nu trebuie sa conteze in adoptarea deciziilor comunitare. Urmarea este ca spatiul comunitar este sterilizat de valorile religioase zis clasice, care sunt inlocuite cu valorile europenismului.

3. Impune europenilor o viziune comunistoida asupra spiritului uman. Recent, eurodeputatul britanic nationalist Nigel Farage a acuzat UE de comunism si de furt de democratie. Lasand deoparte discutiile politico-economice (si ele destul de aprinse), sesizez ca Europa incearca sa spuna europenilor ce si cum sa creada in domenii controversate, bazandu-se exclusiv pe principii secular-umaniste, care si ele sunt pozitionate cumva fata de religie. Desi la origini UE este un pact economico-politic, iata ca ea se fundamenteaza pe anumite valori morale, ceea ce si starneste controverse publice. De exemplu, reglementarea relatiei Stat-Culte, recunoasterea parteneriatelor si casatoriilor LGBT, adoptiile de copii, eutanasia, procreerea asistata etc. Sau, pentru a nu parea unilateral, recentele evolutii legate de recunoasterea Kosovo.

4. Are alura de politie spirituala. Desi UE recunoaste dreptul la opinie si libera exprimare, precum si dreptul la nediscriminare, legislatia in domeniu tinde sa imbratiseze discriminarea pozitiva. Nedumerirea mea este urmatoarea: daca eu opinez contrar unei valori pe care UE mi-o recomanda spre asumare, atunci savarsesc un delict de opinie? Daca majoritatea dintr-o tara membra nu accepta valori recomandate de Bruxelles, tara este potential sanctionabila? Dar daca eu nu accept principiile pe care UE le sustine (adica sunt eurosceptic), sunt pasibil de sanctiuni? Daca raspunsul este "da” la vreuna din intrebari, inseamna ca UE incalca ea insasi Drepturile Omului si devine un fel de politie spirituala. Inchei cu constatarea personala ca daca UE nu va sti sa aplece urechea catre supusii ei, gasind formule care sa genereze armonie, nu tensiuni, intr-un final va disparea sau se va transforma in dictatura ori totalitarism. Aceasta deoarece, tehnic vorbind, nu poti sa tii impreuna, 500 milioane de suflete diferite, prin incercarea de a le omogeniza. Au mai incercat si altii inainte, in numele altor idealuri.dar dragoste cu sila nu se poate.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 19 Aprilie 2024

Pe aceeaşi temă

26 Aprilie 2013

Vizualizari: 1328

Voteaza:

O noua relige: europenismul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE