Oaspetele din casatorie

Oaspetele din casatorie Mareste imaginea.

Dumnezeu ne cere sa iubim nepatimas. Prin Taina Casatoriei omul primeste in dar un alt om si este chemat spre viata vesnica impreuna cu el. Acest dar trebuie asezat in inima. El nu e un oaspete in casa, o persoana care a venit si trebuie sa plece. Din nefericire nu prea ne dam seama de acest lucru si din orice neintelegere facem din cel cu care ne-am casatorit un oaspete. In aceste situatii se invoca vorba din popor: “omul mai vine, dar si pleaca”. Cu alte cuvinte, trebuie sa divortam.

Cand vad ca cineva se desparte de altcineva, ma gandesc la Fiul Risipitor. El nu a putut sta departe de tatal sau pentru ca erau rude. De aceea nici tatal de care el s-a despartit nu si-a pus intrebarea: De ce s-a intors? Pentru ca el avea inima de tata, iar aceasta inima l-a primit fara retineri unde il avea, caci Fiul Risipitor a plecat doar din casa sa, nu din inima tatalui. A fost posibila revenirea in locul din care a plecat, pentru ca fiul “si-a venit in fire”. A parasit pamantul strain, cel care nu-i apartinea.

In momentul in care nu asezi pe cel de langa tine in inima, te plictisesti repede de el si alergi sa ai relatii trupesti cu ceea ce nu-i al tau. Mori sufleteste, dar faci si din tine un mormant, iar celalalt nu poate avea viata in mormant.

Noi avem in lume familii destramate, din cauza nelocuirii unuia in inima celuilalt. Suntem doar oaspeti unul in altul. Cand aceasta locuire este prezenta, nu mai intrebam pe celalalt "de ce trebuie sa fac asta”, ne supunem fara intrebari. Caci cel din inima nu ne vrea raul, caci cu noi se hraneste. Nu poate renunta la hrana. Asta i-ar aduce moartea. Daca vor exista numai discutii, ne vom asemana cu Petru care "toata noaptea a trudit si nu a prins nimic”. In momentul in care nu mai lasam loc de discutii si facem ce a facut Petru, ascultam de celalalt asa cum el a ascultat de Hristos - iesim in larg si aruncam mrejele in mare si asa avem parte de pescuire minunata -prindem multime de pesti.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 3899

Voteaza:

Oaspetele din casatorie 1.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Florentina BalacianuPostat la 2010-01-28 12:22

    da e totul adevarat...cred ca citind ceea ce scrie par. Staniloae in Dogmatica la Sf. taina a Cununiei fiecare ar trebuie sa vada casatoria intr-o alta lumina...cititi voi toti cei casatoriti si veti afla o alta viziune asupra convietuirii sot-sotie...mica biserica de acasa...Bucurie sfanta tuturor!

  • Micaela NegruPostat la 2010-01-26 10:29

    Foarte frumos spus si foarte adevarat ! Doamne ajuta sa dureze casnicia pana la sfarsit !!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE