Ortodoxia nu este invechita

Ortodoxia nu este invechita Mareste imaginea.

Intr-o lume in care totul sta sub semnul noului, Ortodoxia pare invechita in ochii multora. Astazi, intalnesti un nou sampon, maine altul sau cel putin unul sub forma “doi in unul”; imbracamintea se schimba si ea, incat, de multe ori renunti la anumite lucruri doar pentru ca nu mai sunt “la moda”; ... totul e mereu nou, iar omul este dezorientat atunci cand trebuie sa aleaga. Si asta pentru ca noutatea se petrece atat de rapid, ca nimic nu mai poate fi asimilat cum se cuvine. Dar, intrand intr-o biserica, lucrurile stau altfel. Vezi aceeasi sfinti, rostesti aceleasi rugaciuni, asculti aceleasi cantari. Ce poate spune omul intr-o astfel de situatie? Ca Ortodoxia este invechita. Sigur, venit dintr-o lume in care este descumpanit in capacitatea lui de optiune si vazand o singura oferta, poate spune fara retineri: este invechita.

Ca Ortodoxia sa nu fie invechita ar trebui sa nu mai faca distinctie intre o stare de boala si una de sanatate, si sa considere homosexualitatea ca pe o stare de normalitate. Ar trebui sa fie de acord cu ceea ce doresti, chiar daca dorinta ta este impotriva propriei firi, de exemplu avortul. Ar trebui sa acorde hirotonia femeilor, si asa nu ar ramane in urma. As putea adauga la nesfarsit “ar trebui”, ca semn al decaderii firii umane.

Datoria Bisericii nu este aceea de a asuma erezia ca adevar si de a lua confuzia drept criteriu in definirea adevarului, ci de a pastra si transmite intr-un mod nealterat invatatura Mantuitorului. Acest lucru nu inseamna ca Biserica ar fi cumva refractara noului si innoirii. Sfantul Apostol Pavel spune „daca este cineva intru Hristos, el este faptura noua: cele vechi au trecut, iata ca toate au devenit noi" (2 Cor. 5, 17).

Pentru omul care trece pe langa o biserica ca pe langa o simpla constructie, pentru cel care atunci cand e pus sa rosteasca Crezul are nevoie de Molitfelnic ca sa-l citeasca, pentru cel care nu a existat postul, ... este firesc sa nu vada noutatea din Biserica.

Prin Taina Botezului are loc moartea omului celui vechi, prin pogorarea Sfantului Duh asupra painii si a vinului, in cadrul Sfintei Liturghii, acestea se transforma in Trupul si Sangele lui Hristos, prin Taina Casatoriei cei doi devin un singur trup, ... iata cate lucruri noi se petrec in Biserica.

Asadar, Ortodoxia pare invechita pentru ca ofera daruri care te pastreaza in vesnicie. In Ortodoxie nu dispari si nu esti pe cale de disparitie pentru ca totul este centrat pe inviere.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 3528

Voteaza:

Ortodoxia nu este invechita 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

ortodoxia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE