Postul lucreaza minuni

Postul lucreaza minuni Mareste imaginea.

Publicatia “To Vima” prezenta sub acest titlu un studiu al Universitatii din Creta desfasurat pe un esantion format din 609 copii din Tesalonic, cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani si jumatate, dintre care 12,1% au postit “deplin” conform randuielilor bisericesti.

Conducatorul stiintific al studiului, Dr. Anthony Kafatos, Profesor de Medicina Preventiva si Nutritie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Creta, a subliniat ca “postul nu le afecteaza copiilor dezvoltarea normala, precum se credea anterior”.

Cea mai importanta descoperire a studiului este aceea potrivit careia “copiii care au postit, fie in toate zilele perioadei de post sau mai putine, au consumat foarte putine calorii in comparatie cu cei care nu au postit niciodata”. Mai mult, copiii care au postit, au inregistrat mai putine pericole la adresa sanatatii precum acizii grasi saturati si un consum mai redus de carne”.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece expertii spun ca in tara noastra unde 22.5% din populatie sufera de obezitate “postul, ce este un element fundamental al regimului alimentar grecesc mediteraneean, poate oferi o solutie problemei obezitatii in modul cel mai sanatos”.

Cu acest lucru in minte, reporterul care a scris articolul, Mahi Tratsa, afirma: “Cerintele nutritionale ale Bisericii Ortodoxe par sa lucreze...in mod miraculos in favoarea sanatatii copiilor. Noi sudii de la Universitatea din Creta arata ca, cele 180 pana la 200 de zile de post pe an nu pun o “pauza” dezvoltarii obisnuite a acelor copii care consuma hrana animala, ci ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase, impotriva cresterii obezitatii infantile.

Insa Biserica ofera un inteles teologic postului. Acesta nu este doar pentru sanatatea trupului, ci in special pentru sanatatea sufletului. Aceasta arata ca persoana care posteste ofera o jertfa lui Dumnezeu si Bisericii, ca ea doreste sa apartina ostirii duhovnicesti a Bisericii si ca este ascultator fata de regulile presupuse de acest fapt.

Noi recunoastem prin post greseala savarsita de primii oameni care prin hranirea din fructul interzis si-au pierdut comuniunea cu Dumnezeu, si ne indreptam catre starea eshatologica a dreptilor, cand ne vom hrani doar cu slava necreata a lui Dumnezeu.

De asemenea, prin post ne dezlegam mintile noastre din robia materiei si le indreptam catre realitatile duhovnicesti, in acest fel pregatindu-ne personal sa participam la sarbatori, de care sunt legate aceste perioade pregatitoare de post.

Astfel, postul tinut de toti cei care nu le este interzis din motive de sanatate, “lucreaza minuni”, deoarece ofera sanatate trupului si sufletului si-l face pe om stapan pe sine insusi, eliberat de patimi si fiu ascultator al lui Dumnezeu si al Bisericii.

Mitropolitul Hierotheos Vlachos

Sursa: Ekklesiastiki Paremvasi, "Η νηστεία κάνει θαύματα"

Traducere: Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

27 Februarie 2014

Vizualizari: 354

Voteaza:

Postul lucreaza minuni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE