Profitori

Profitori Mareste imaginea.

Nu doar calaii si conducatorii lor ideologici au reprezentat represiunea. Teroarea a luat multe alte chipuri si a generat situatii dintre cele mai diferite. Una ilustreaza, de pilda, tipologia profitorilor, a corbilor rupand din corpurile victimelor regimului.

Toate marile schimbari motivate politic se produc cu pretul instaurarii unei false dihotomii intre castigatori si perdanti. In Germania national-socialismului, evreii sunt deposedati cu brutalitate, bunurile lor ajungand in mainile altora.

Odata dat semnalul de prada, majoritatea se napusteste asupra unei minoritati. Diriguitorii privesc cu satisfactie la reusita ingineriei diabolice prin care solidaritatea sociala se realizeaza cu pretul pervers al suspendarii omeniei, a regulilor minime fara respectarea carora cotidianul ar fi un permanent razboi. La randul lor, comunistii au mizat sistematic pe forta urii. Lupta de clasa a fost orice dar nu o metafora. Ea s-a declansat cu rapiditatea unei metastaze, luand in posesie corpul comunitar. De la lenesul satului ajuns sef de colhoz la mediocrul pus la catedra si de la bestia pe post de gardian sau comandant de puscarie la analfabetul jucand totul pe cartea indoctrinarii si a activismului de partid - societatea egalitatii proletare a produs inainte de toate o noua, imensa si durabila inegalitate. Ea este la baza realitatii noastre de acum, explicand intarzierea fatala a meritocratiei. Injustitia dictaturii proletariatului s-a manifestat inclusiv prin schimbarea decorurilor. Alungata din propriile case, deposedata de tablouri si argintarie, dar si de bibliotecile formate timp de generatii, elita burgheza a infundat temnitele sau a luat calea exilului.

Locul ei a fost ocupat de toapele cu idei minime si violenta maxima. Profitorii s-au instalat cu cel mai firesc simt al normalitatii in sufrageriile si dormitoarele celor care, intre timp, lucrau fortat la canal sau isi numarau zilele in tacerea impusa de la Ramnicu Sarat, pe priciurile de la Aiud sau in celulele de la Sighet. Profitorii nu au disparut in 1989. Ei sunt mai activi ca niciodata. In primul rand, profita de trecerea timpului, sperand ca estomparea memoriei sa ii scoata din atentia istoriei recente. In al doilea rand, tot ei profita de confuzia si tensiunea care au cuprins, asemeni unei nevroze colective, societatea romaneasca post-totalitara. Pescuiesc seren in ape tulburi. In fine, aceiasi profita de defectele democratiei, sucesc dosarele, amana sentintele, intarziind sine die asumarea oricarei responsabilitati. Profita de pe urma faptului ca nimeni nu le spune pe nume.

Radu Preda

Sursa: teologia-sociala.ro

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 29 Martie 2024

Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2014

Vizualizari: 1055

Voteaza:

Profitori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE