Sa nu ne rusinam cu neamul nostru

Sa nu ne rusinam cu neamul nostru Mareste imaginea.

Sunt persoane care se rusineaza cu trecutul familiilor din care fac parte si din acest motiv cauta sa le uite si sa nu se mai intereseze niciodata de ele. Se intampla ca atunci cand faci referire la cineva din trecutul familiei lor, sa iti spuna ca faci o confuzie sau sa se considere nedreptatite ca vin la existenta din acestea.

Am dorit sa scriu cateva randuri despre aceasta tema pentru ca duminica ce vine este numita Duminica Sfintilor Parinti dupa trup ai Domnului, o zi in care se vorbeste de genealogia Mantuitorului. Si in aceasta genealogie nu sunt mentionate numai nume de sfinti sau de persoane cu o viata aleasa, ci si patru femei pacatoase si de neam strain: Tamara si Rahab cananeience, Rut moabiteanca si Batseeba hitita.

S-a spus ca sunt prezente in genealogie si persoane pacatoase si de alt neam pentru a ne descoperi ca nu doar pentru poporul evreu a venit Mesia-Hristos in lume, ci pentru toate popoarele, ca S-a intrupat pentru mantuirea tuturor. Dar nu asupra acestui aspect doresc sa ma opresc, ci asupra faptului ca Domnul nu s-a rusinat de neamul Sau, ca a acceptat ca anumite femei pacatoase sa isi gaseasca locul firesc in trecutul Sau.

Numai daca ne oprim la acest aspect ne este de ajuns sa nu dam uitarii neamul din care facem parte. Iar daca vom avea in vedere ca Hristos a ales sa se uneasca cu firea umana, care din cauza pacatului ajunsese o desfranata, dupa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur, va trebui sa cautam sa aflam numele celor din trecut si sa ne rugam pentru ei, indiferent cat de cazuti erau. Asa cum Hristos nu a refuzat sa se uneasca cu natura umana pentru ca era lipsita de curatia dintru inceput, ci s-a umplut de dragoste pentru ea si a innoit-o, facand din ea fiinta noua, la fel trebuie sa lucram si noi.

E bine ca ne plac obiceiurile si colinde de Craciun, dar toate acestea nu ar avea niciun sens daca nu ar exista realitatea Nasterii lui Hristos. Fiul lui Dumnezeu S-a facut om pentru noi, ca sa devenim asemeni Lui: om pentru altii.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 7523

Voteaza:

Sa nu ne rusinam cu neamul nostru 5.00 / 5 din 7 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

 • Ligia NedeleaPostat la 2015-12-20 07:45

  Neamurile cine le-a creat? In textul Noului Testament, iertat sa-mi fie daca indraznesc sa amintesc, neamurile sunt considerate a fi creatii ale Creatorului a tot si a toate, cu rolul lor. Ceea ce nu au primit cei din neamul ales, s-a impartit neamurile. Sa-ti fie rusine cu neamul tau inseamna sa-ti fie rusine cu alegerea lui Dumnezeu pentru tine, ca daca nu credea ca esti bun ca roman, te facea senegalez, papuas sau neamt... Poate ca rolul tau e sa-i luminezi pe altii spre drumul drept, sau s-ar putea sa fii tu mandria sau rusinea neamului, dar Neamul, in sine, e creatie sfanta, cu multi cazuti, dar si cu sfinti... Vorba unui sofer pe camion, prin 1982: "Pai eu pot sa fiu cutitas, sau hot, sau hot, sau tradator, dar neamul meu e Neam Sfant, la ialtimea caruia trebuie sa incerc sa ma inalt, daca pot, ca nu eu l-am facut, ci Dumnezeu cel Sfant." Sarbatori fericite! "La multi ani!" neamului meu.

 • Constanta SzlavicsPostat la 2013-12-22 11:12

  Sa ne fie rusine de neamul nostru, de tara noastra, inseamna sa ne negam identitatea, inseamna ca suntem nimeni, veniti de nicaieri,si sunt sigura, ca oriunde vom pleca in asta lume,tot nu ne vom regasi, caci nu locul, sau cei din preajma, ne aduc multumirea de sine, ci suntem singurii raspunzatori de ea, oriunde ne-am afla. Sa ne uitam doar la noi, cu sinceritate, astfel nu vom mai avea ochi judecatori pentru tara si neam. Parerea mea, iertati-ma!

 • Dan Dumitru Santa Postat la 2011-12-15 07:49

  Bai, fratilor. Trebuie sa spun ca mi-e rusine de neamul meu. Sincer, mi-e rusine. Nu de viciile, de patimile si pacatele lui (asa cum abereaza cel de jos de tot), nu la sensul figurat, ci la propriu, mi-e rusine DE NEAMUL MEU. Fara niciun talc, fara un subinteles, luati fraza literal. De ce? Pai, e simplu, uitati-va la TV la romanii de peste granite, ca acolo se cunoastea mai bine valoarea noastra. Problema ca sunt si eu roman, NU O REZOLV si nici nu incerc sa o rezolv cumva, asa ca muuulti dintre crestinii de rand, care se zbuciuma zi de zi intr-un mod nepractic si total stupid incercand sa rezolve ceea ce nu exista. Pentru ca nu am cum sa o rezolv, accept asta, sunt si roman sunt si dispretuitor de romani in acelasi timp si sincer, nu vad niciun paradox. Cu privire la exemplele ce le-ati dat spun ca sunt subiective si utopice. Sa nu uitam si de miriadele de antiexemple, cel mai mare dintre toate e ca noi insine, crestine, suntem antisemiti (intotdeauna am fost, si vom fi). La exemplul cu femeile din alt neam chiar am izbucnit in ras... Bre... evreul tot evreu ramane, indiferent ca e din alt tinut. :) Vreau sa scap din Romania. Sa scap. La anul imi depun actele pentru Australia, si sper sa imi iau dau de pe cap toate imaginile de cersetorie, hotie, talharie, viol de minore si octogenare, tiganie, complot, nerusinare, mandrie, coruptie si bataie de joc care ne caracterizeaza in timpul actual. Si cand voi ajunge acolo, in mod sigur o sa pun intrebarea care si-a pus-o Mantuitorul:"Cine sunt fratii si surorile mele?". Peace! :)

 • marioara caliciPostat la 2011-12-14 16:04

  Dumnezeu ne-a lasat pe fiecare. Cu ce drept am putea noi "judeca"?

 • evanghelia teodora damian Postat la 2011-12-14 14:33

  Eu cred ca Domnul Iisus lamureste problema rudelor de sange care ‘ne fac neamu’ de rusine’ astfel: “Ca oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu si sora Mea si mama Mea” (Marcu 3, 35). Personal prefer sa nu vorbesc prea mult de ‘oile negre’ din neamul meu din doua motive: pentru ca mi-e greu sa dau detalii despre fapte ‘de rusine’ si pentru ca nu vreau sa-l expun pe cel care le comite. ‘Da, suntem rude.’ Si mai departe refuz sa dau detalii curiosilor (sunt destui care ‘incearca sa-si vare nasul unde nu le fierbe oala’). In plus imi amintesc cum bine a concluzionat odata o bunica: “Prost, maica, da’-i prostu’ nostru. Pe ‘mnealui trebuie sa-l avem mai mult in vedere ca sa se mai indrepte”.

 • Horatiu MironPostat la 2011-12-14 06:01

  Dar cand avem rude cu care n-avem nimic in comun, de ce sa tinem legatura cu ele? Doar asa, ca suntem rude? Mentalitate din asta de coviltir? Prefer sa am de-a face cu oameni care-mi sunt aproape in gandire si-n simtiri, ca-mi sunt rude sau nu. Daca printre neamuri nu gasesc decat oameni cu care n-am nimic de impartit, sa fie sanatosi.

 • Marioara MihelePostat la 2011-12-14 04:02

  Nu vad de ce ne-ar fi rusine de familiile noastre ,cum sa ne uitam radacina de unde provenim ,asa cum ati mentionat si-n articol ,sunt oameni din trecutul Mintuitorului si pacatosi ,pentru aceasta Mintuitorul i-a acceptat si i-a iertat. Asa cum spuneti si o stim cu toti Mintuitorul s-a nascut pentru intrega lume si ne spune in cele zece porunci iubesteti aproapele ca pe tine insuti . Din pacate nu se intimpla acest lucru fiindca raul este satanic si nu-i place iuirea ii place dezbinarea si daca observam bine :raul a luat proportii covarsitoare ,um semn de intrebare care ar trebuii sa ni-l punem fiecare individ in parte si sa incercam sa ne facem un "inventar al constintei "si credintei si sa incercam sa indreptam lucrurile ,sa-l rugam pe Bunul Mintuitor sa ne ierte si sa ne ajute sa ne sporim credinta catre El ,sa ne ajute sa nu ne fie rusine cu Neamul nostru si cu famiilile noastre ,sa ne ajute sa fim mai buni si sa ne iubim aproapele .. Dupa Dumnezeu familia este Sfinta pentru fiecare individ in parte ...Ne renegam familia !!!!ne ascundem de ea !!! De Dumnezeu cu siguranta nu ne putem ascunde El este Unic si Autotputernic ..Doamne Ajuta !

 • Petrache ChibzuituPostat la 2011-12-14 03:18

  Nu neamul ne-a facut de rusine, sau putem spune ca nu de neam ne rusinam ci de pacatele lui, de slabiciunile si patimile lui. In slabiciunea noastra credem cu totul fals ca daca lumea din jurul nostru nu ne cunoaste patimile noastre, pacate grele cu care traim in secret, totul este ok.Avem faima, lumea ne respecta.... dar oare constientizam ca suntem deja morti. Falsitatea o poti afisa sau ma rog poti sa fii fals doar in fata oamenilor caci in fata lui D.zeu nu este posibil. Un om fals nu-si va recunoaste slabicinile, pacatul, pentru ca prea este legat de lucrurile oamenilor, parerile lor... Cred ca suntem creatia lui D.zeu indiferent de culoare, religie, rasa, si ar trebui sa ne caim pentru greselile neamului nostru si a face ceva sa nu se mai repete. Rusinea ne face sa ezitam, frica de ridicol ne face sa devenim lasi, slabi, iresponsabili care nu-si asuma actiunilor sale si da mereu vina pe altii.(ne-ar placi da ni rusani) vorbesc aici de rusine, bunul simt este altceva.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE