'Sa nu-ti faci chip cioplit…'

'Sa nu-ti faci chip cioplit…' Mareste imaginea.

Predam o lecţie de religie la şcoala. Eram cu elevii clasei a opta şi aveam ca temă cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise pentru poporul evreu. La porunca a doua care spune: «Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici să te închini lui», am considerat că ar fi nimerit dacă aş vorbi copiilor şi despre icoană. In timp ce le vorbeam, am văzut că o elevă nu este atentă la oră. M-am dus la banca ei şi am observat că ţinea în mână o fotografie.

– Este mama mea – mi-a spus zâmbind fericită copila.

M-am uitat şi am recunoscut într-adevar în fotografie pe mama elevei.

– Taică părinte – continuă eleva – mama are o cumnată care a spus că icoana este chip cioplit şi că e păcat să ne închinăm la ea!

Toţi elevii din clasă erau atenţi la discuţia care se înfiripa. Atunci mi-a venit în minte o idee. I-am spus:

– Ia sărută tu pe mama ta care este în fotografie! Nedumerită, eleva a dus fotografia la buze şi a sărutat-o.

– La ce te-ai gândit? am întrebat-o.

– La mama! mi-a răspuns.

– Aşa este şi cu icoana. Noi nu cinstim icoana – materialul din care e aceasta făcută -, ci sfântul pe care îl reprezintă. Tu când ai sărutat fotografia nu ai cinstit sau venerat fotografia, ci pe mama ta care era în fotografie. Dacă cineva ia o icoană de pe perete şi pune alta în loc, nu face nici un păcat, pentru că icoanele se pot schimba într-o casă. Dar când dă o icoană jos de pe perete, pentru că o desconsideră, persoana aceea face un mare păcat pentru că se duce cu gândul la sfântul care-l reprezintă şi îi desconsideră exemplul şi învăţătura pe care ne-a lăsat-o. Că este aşa argumentez şi cu exemplul următor: pot fi persoane care nu cred în icoane dar ţin pe perete, sau în birou o icoană de valoare.

M-am uitat pe feţele elevilor şi am citit satisfacţie şi înţelegere.

— Măi copii, azi icoanele sunt fotografiate, litografiate, tipărite, iar în Biblie nu scrie să nu te în¬chini – de exemplu – la o icoană tipărită. Apoi chiar proorocul Moise, care ţinea în mână Tablele Legii cu cele 10 porunci, când a făcut Cortul Mărturiei a pus de s-au cusut îngeri înaintea cărora se tămâia. Să ştiţi că de-a lungul istoriei au mai fost curente împotriva icoanelor, iar ierarhii şi marii învăţaţi ai Bisericii au stabilit, după învăţătura Sfintei Scripturi, că închinarea la o icoană nu e acelaşi lucru cu închi¬narea la chip cioplit. In vremea proorocului Moise chipul cioplit (idolul) înlocuia pe Dumnezeu, pe când icoana ne aminteşte şi ne apropie de El.

Fetiţa cu care vorbisem a scos din ghiozdan o mică tipăritură în formă de cărticică. M-am uitat la ea cum a sărutat inocent iconiţa Maicii Domnului şi fotografia cu mama ei, le-a pus una lângă alta şi le-a aşezat cu grija în coperta carnetului de note, unde avea un 10 la Religie.

preot Nicolae TRUŞCĂ
Parohia Negoieşti

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
55 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

20 Iunie 2015

Vizualizari: 4270

Voteaza:

'Sa nu-ti faci chip cioplit…' 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • OVIDIU-RADU POSTUPostat la 2015-06-22 16:22

    Minunat!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE