Thicara

Thicara Mareste imaginea.

Preafrumoase rugaciuni catre Sfanta Treime

Thicara se numara, de mai bine de sapte veacuri, intre comorile Bisericii de Rasarit. Ea cuprinde preafrumoase slavoslovii si rugaciuni de pocainta catre Preasfanta si Incepatoare de viata Treime, fiind facere a Preacuviosului Thicara, barbat intelept si care odinioara a stralucit in viata inalta a nevointei.

Thicara - carte de rugaciuni

Acest buchet de slavoslovii si ruga­ciuni de pocainta cu numele de "Thicara" este una dintre comorile Bisericii Rasari­tului, venita din Bizantul imparatilor Paleologi. El a izvorat cu dumnezeiasca insuflare din evlavia inteleptului Toma Magistrul, inalt dregator, sfetnic si prieten de aproape al lui Andronic Batranul, care a domnit in cetatea lui Constantin (Constantinopol) intre anii de la Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Hristos 1282 si 1328.

Acesta a fost in lume carturar ves­tit si ritor preaiscusit, care a scris talcuiri multe la vechii scriitori elini; iar lepa­dand desertaciunea acestui veac si imbra­cand chipul ingeresc cu numele de Teodul - care se talcuieste robul lui Dumnezeu, precum se si vede ca a fost intru adevar - a stralucit in viata inalta si a scris prea­frumoase cantari pentru bisericestile slujbe, cuvinte de lauda la praznice, pre­cum si aceasta carte, pe care, iata, de sap­te veacuri o intrebuinteaza spre sufletes­cul folos si spre zidirea duhovniceasca pravoslavnicii crestini de toata varsta si tagma, afland in ea cuviincios dreptar de inchinare Dumnezeirii Celei in Treime.

Izvoadele scrise de mana sunt multe, mai cu seama intre parintii aghioriti, ce se slujesc de dansa cu osardie in pravila lor de rugaciune; insa pentru intaia data a vazut lumina tiparului la Venetia, in anul de la Nasterea Domnului 1683, cu purtarea de grija a pururea pomenitului Agapie Landos, apoi la Iasi, la Moscova si in multe alte randuri; iar noi, afland talmacirea ei pe limba noastra tiparita de Preasfintitul Gherasim Saffirin, la anul 1900, am socotit ca nu ne este iertat a lasa sa zaca in uitare o asemenea vistierie du­hovniceasca, ci mai vartos am sarguita o aduce la lumina spre folosul de obste al crestinilor.

Thicara - carte de rugaciuni

Iar tu, iubite cititorule, de vei avea dragoste pomeneste si pe cei ce s-au ostenit ca tu sa te bucuri de aceasta carte; iar noi iti dorim ca ajutandu-te cu ea sa birui du­hul trandavirii si mahniciunii, ce mai vartos decat oricand lupta pe crestin in acest veac cumplit, si sa dobandesti Duhul lui Dumnezeu, Duhul intelepciu­nii si al intelegerii, Duhul sfatului si al puterii, Duhul cunostintei si al bunei credinte, ca sa vezi fata lui Dumnezeu si sate bucuri de lumina raiului.

Rugaciune de pocainta a lui Thicara

Marturisescu-ma Tie, Doamne, intru toata inima mea; plec genunchii trupului si ai sufletului, marturisesc Tie, Dumnezeului meu, toate faradelegile mele; primeste ru­gaciunile mele si daruieste mie, paca­tosului, plangere spre a ma plange pe mine, ca sa nu ma plang in veci fara de folos, ca tot pacatul l-am facut eu, ticalosul, ca mi-am intinat trupul si sufletul si, adeseori fagaduind sa ma pocaiesc, de atatea ori iarasi in ace­leasi pacate am cazut; mai lesne pica­turile ploilor se vor numara decat multimea pacatelor mele, caci toata simtirea mea, nenorocitul, si toate madularele le-am intinat, le-am stri­cat, le-am netrebnicit si numai una si singura scapare am, Doamne, la iu­birea Ta de oameni; pentru aceasta rog bunatatea Ta cea negraita, iarta toate greselile mele, care si cate in toata viata mea am facut, pe care ochiul Tau cel ce nu se insala pe fie­care in parte le stie. Pentru rugaciu­nile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, ca binecuvantat esti in veci. Amin.

Cartea a fost editata la Editura Biserica Ortodoxa (Editura Sophia), Bucuresti, 2003.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2502

Voteaza:

Thicara 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Gheorghiu GabrielaPostat la 2011-07-21 11:49

    Cine are ocazia, sa rasfoiasca aceasta carte de rugaciuni mare comoara va afla si mult folos de se va citi din ea. Contine rugaciuni prea frumoase de pocainta de multumire si de slava si nu cred ca va exista cineva care sa nu se regaseasca in aceste rugaciuni si sa nu fie pe placul inimii sau sa nu fie miscat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE