View Single Post
Vechi 15.10.2009, 14:00:49
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

"Prezicerea din 1856 era ultima dintr-o serie uimitoare de eșecuri ale prezicerilor �ntoarcerii lui Hristos făcute de Ellen White. Lucinda Burdick, o prietenă a doamnei White din anii 1840, explică modul �n care doamna White prezicea adesea întoarcerea lui Hristos:

I-am cunoscut pe James White și Ellen Harmon (acum doamna White) la începutul anului 1845. ... Ea pretindea că Dumnezeu i-a arătat lucruri care nu s-au �nt�mplat. Odată, a văzut că Domnul va veni a doua oară �n iunie 1845. Profeția a fost discutată �n toate bisericile și �ntr-o micuță publicație a �ușii �nchise� scoasă �n Portland, Me. În timpul verii, după ce a trecut luna iunie, am auzit un prieten întrebând-o cum explica viziunea? A răspuns că "i-au spus-o în limba Canaanului și că n-a �nțeles limba; că urma ca în Septembrie să vină Domnul, la a doua iarbă de pe c�mp, nu la prima din iunie." A trecut septembrie acela și multe altele și nu L-am văzut �ncă pe Domnul. Cur�nd, le era clar tuturor celor sinceri că multe lucruri au �fost probabil spuse în limba Canaanului" sau �n alta pe care n-o �nțelegea, deoarece au urmat eșecuri repetate. Pot să spun multe despre care știu eu �nsămi.

Odată, �n drum spre partea de vest din Maine, a văzut că vor avea mult de furcă cu cei răi, vor fi �nchiși, etc. Au spus acest lucru �n bisericile lor prin care treceau. C�nd s-au �ntors, au spus că au petrecut un timp minunat. Prietenii i-au �ntrebat dacă au avut vreun necaz cu cei răi sau dacă au trecut prin închisoare. Au răspuns "Deloc." Oamenii din toate bisericile au �nceput cur�nd să deschidă ochii și s-au hotăr�t să fie �mpotriva viziunilor ei; și de �ndată ce au făcut asta, ea a �nceput să-i vadă "cu pete pe haine," după spusele ei. Cunoșteam personal c�țiva pastori pe care �i văzuse �n �mpărăție cu "Oh! Niște cununi at�t de strălucitoare, pline de stele." Imediat ce s-au împotrivit viziunilor ei, i-a văzut ", fără speranță, pierduți pentru totdeauna, condamnați."
(O examinare a viziunilor doamnei Ellen White, Miles Grant, Boston: Publicată de Advent Christian Publication Society, 1877)

�n ciuda eșecurilor ei din 1844 și 1845, doamna White a continuat să prezică �ntoarcerea iminentă a lui Hristos. În 1849 asociatul ei Joseph Bates a anunțat că "a început timpul necazului." În vara lui 1849 o epidemie locală a lovit regiunea. Doamna White, văz�nd-o ca o �mplinire a profeției despre sf�rșitul lumii, prezice că epidemia se va răsp�ndi cur�nd:

"Ceea ce am văzut și ceea ce am auzit despre epidemie e doar �nceputul a ceea ce vom vedea și auzi. �n cur�nd, morții și ce muribunzii ne vor �nconjura. " (Present Truth, Sept. 1849).

(Observație: Nu după mult timp după scrierea profeției, epidemia a luat sf�rșit și Statele Unite au intrat �ntr-o perioadă de pace și prosperitate relativă care a durat mai muți ani. Citatul de mai sus a fost scos din articol când a fost republicat în Scrieri timpurii în 1882 și puțini adventiști știu de existența lui.) "

"Ca�nd Hristos n-a venit așa cum se așteptau, la i�nceputul anilor 1850, doamna White a început treptat să nu mai prezică lucruri specifice despre �intoarcerea Lui. Afirmația ei de la conferința din 1856 a fost ultima oară ca�nd a făcut o prezicere specifică despre vremea i�ntoarcerii lui Hristos și, la fel ca toate afirmațiile ei dinainte despre acest subiect, timpul a dovedit că se i�nșeală. "