Subiect: Botezul in BOR
View Single Post
Vechi 04.11.2009, 00:22:52
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Da, asta vreau sa spun. Tocmai citesc "Orthodox Dogmatic Theology", de Fr. Michael Pomazansky, si la capitolul despre Taina Cununiei, este o mentiune (a Pr. Serafim Rose cred, care a tradus cartea prin anii '70) in care spune ca actualele (de atunci) canoane ale ROCOR permit astfel de casatorii.
Nu am citit cartea, dar am aflat textul pe internet si trebuie sa-ti dau dreptate. Totusi, nu gasesc nicaieri alte referinte, intr-alte parti, la cele sustinute acolo cu privire la pozitia ROCORului fata de casatoriile cu heterodocsii. Canonul 72 al celui de-al VI-lea Consiliu Ecumenic nu poate fi mai categoric impotriva casatoriei mixte, dar Canonul 14 al celui de-al IV-lea Consiliu Ecumenic ofera, totusi, o portita prin aceea ca solicita ca partea heterodoxa sa promita trecerea la dreapta credinta, insa mi se pare a fi un usor abuz aici (pur si simplu imi spun parerea; opinia mea este a unui nimenea si, de aceea, nu conteaza) pentru ca acest canon se refera la clerul inferior (diaconi, citeti) si nicidecum la mireni. Cu prima ocazie o sa-l intreb pe mitropolitul meu. El a fost in ROCOR pe vremea cind ROCORul era Biserica.