Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Da, asta vreau sa spun. Tocmai citesc "Orthodox Dogmatic Theology", de Fr. Michael Pomazansky, si la capitolul despre Taina Cununiei, este o mentiune (a Pr. Serafim Rose cred, care a tradus cartea prin anii '70) in care spune ca actualele (de atunci) canoane ale ROCOR permit astfel de casatorii.
|
Nu am citit cartea, dar am aflat textul pe internet si trebuie sa-ti dau dreptate. Totusi, nu gasesc nicaieri alte referinte, intr-alte parti, la cele sustinute acolo cu privire la pozitia ROCORului fata de casatoriile cu heterodocsii. Canonul 72 al celui de-al VI-lea Consiliu Ecumenic nu poate fi mai categoric impotriva casatoriei mixte, dar Canonul 14 al celui de-al IV-lea Consiliu Ecumenic ofera, totusi, o portita prin aceea ca solicita ca partea heterodoxa sa promita trecerea la dreapta credinta, insa mi se pare a fi un usor abuz aici (pur si simplu imi spun parerea; opinia mea este a unui nimenea si, de aceea, nu conteaza) pentru ca acest canon se refera la clerul inferior (diaconi, citeti) si nicidecum la mireni. Cu prima ocazie o sa-l intreb pe mitropolitul meu. El a fost in ROCOR pe vremea cind ROCORul era Biserica.