Dupa cum am mai spus, intrarea sub anatema Sfintilor Parinti (a Parintilor Consiliilor Ecumenice si a consiliilor pan-ortodoxe si locale care le-au urmat, ca urmasi ai Sf. Apostoli), adica separarea de comuniunea drept-credinciosilor si lasarea in plata Diavolului (si nu la mila Domnului, pentru ca asa se inteleg acest gen de anateme, foarte grave, putine la numar si asumate numai in consilii ecumenice) se face, in cazul introduceri calendarului iulian revizuit in Biserica, nu din cauza schimbarii calendarului (in situatia pastrarii pascaliei vechi), ci a modificarii Sfintei Traditii. Decizia Sinodului BOR din 1903 este de o claritate perfecta in aceasta privinta:
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre."
Iar gravitatea schimbarii Sfintei Traditii este data de anatema intreita a Sfintilor Parinti ai celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic si intarita de multiple sinoade pan-ortodoxe si locale de-a lungul timpului. Aceasta anatema este citita in fiecare an in biserica in Duminica Ortodoxiei (probabil ca in Romania s-a renuntat la aceasta practica, dupa cum s-a facut si in diaspora in bisericile ecumeniste, preferindu-se din oarece motive nu greu de intuit vecerniile si intilnirile pan-ortodoxe):
"Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori”!
Daca calendarul in sine este dogma sau nu in Biserica, cred ca ar fi oricind de preferat o atitudine mai rezervata decit a nega tragind concluzii hazardate.
Dumnezeu Insusi a creat timpul si l-a impartit facind creatiei Sale rinduiala:
“Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai.” (Geneza 1:5)
“Si a zis Dumnezeu: Sa fie luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pe pamant, sa desparta ziua de noapte si sa fie semne ca sa deosebeasca anotimpurile, zilele si anii.” (Geneza 1:14)
"Luna aceasta sa va fie inceputul lunilor, sa va fie intaia intre lunile anului.” (Iesirea 12:2)
Tot Dumnezeu i-a invatat pe oameni cind exact sa tina sarbatorile de peste an si ii pasa daca sint tinute sau nu la vremea binecuvintata (evreii au modificat si ei calendarul in timpul captivitatii babiloniene):
“Urasc lunile noi si sarbatorile voastre sunt pentru Mine o povara. Ajunge!” (Isaia 1:14)
“Urat-am, dispretuit-am praznuirile voastre si nu simt nici o placere pentru sarbatorile voastre.” (Amos 5:21)
Daca Biserica Ortodoxa este Trupul lui Cristos si daca Duhul Sfint lucreaza in Biserica, ar fi chiar atit de greu de intuit ca in Biserica trebuie sa tinem sarbatorile lui Dumnezeu si nu pe ale noastre?
|