Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Nu stiu la ce iti foloseste tie sa te inversunezi impotriva mea, frate. De parca te-ai mantui prin faptul ca ma tragi pe mine la raspundere.
Ce-ti marturisesc eu tie este asta: ca daca Biserica statea in ierarhii ei, nu mai exista de mult. Biserica este si sta odata cu Hristos. Daca nu intelegi asta, atunci sigur nu intelegi nici ca orice crestin poate fi mai ortodox decat episcopul sau, pentru ca ortodoxia, frate i thanatos, este traire mai mult decat declaratie.
|
De ce esti asa de sigur ca nu mi-ar ajuta la mintuire sa te opresc sa mai cosmetizezi minciuna - prefer sa cred ca o faci din inconstienta, pentru ca altfel marturisirea ta te acuza de fatarnicie. (Nu o lua foarte personal; eu nu te cunosc, dar se intimpla ca prin ceea ce scrii sa conturezi profilul antiecumenistului care bate si combate erezia, impotriva invataturii Bisericii, 6 zile din 7, pentru ca Duminica e ocupat sa se roage si sa se impartaseasca din acelasi pahar cu ecumenistii petceluind astfel unitatea ereziei in credinta. Inversunarea mea e doar impotriva aceluia, care, constient sau nu, adoarme de la veghe pe cei mai slabi acoperindu-i cu iluzia ca poate exista si Hristos, si Beliar in acelasi loc.)
Bine spui ca
Biserica este si sta odata cu Hristos, dar da-mi voie sa mai adaug ca Hristos inceteaza sa mai fie acolo unde intra si isi face casa erezia. Trupul lui Hristos nu poate fi decit curat, niciodata ros de boli si cancere.
Si iarasi ma vad nevoit sa-ti completez afirmatiile:
ortodoxia este traire in litera si spiritul Evangheliei, a canoanelor, invataturii si exemplului Sfintilor Parinti
mai mult decit declaratie. Cu numai
traire ajungi inainte de a fi apucat Sf. Petru sa se lepede de Hristos de 3 ori la Martorii lui Iehova trecind prin Mormonism.
Oricit ti-ar place sa crezi ca poti fi mai ortodox decit episcopul tau, o asemenea situatie nu poate exista fara a redefini ce insemna Biserica. Tu esti madular al Trupului Mistic al lui Hristos (teoretic), adica al Bisericii locale in care episcopul tau este comemorat, iar ortodoxia acelei Biserici este data numai si numai de marturisirea de credinta a episcopului. N-are importanta ce crezi tu, cit de cucernici or fi altii, Euharistia din care va impartasiti voluntar este savirsita in erezie. Chiar daca iti spui ca tu, de fapt, in ciuda iesirii in afara Adevarului a Episcopului si a Bisericii pe care acela o pastoreste, continui sa participi la slujbe si sa te impartasesti oarecum in chip mistic tot in Biserica cea Adevarata, nu faci decit sa expui alte erezii, sa raspunzi la erezie cu erezie si neascultare.
Iata ce spune Sf. Ignatie in
Scrisoare catre Smirneni despre Episcop si Biserica:
„Toți urmați episcopului, ca Iisus Tatălui, și preoților ca apostolilor; de diaconi să vă rușinați ca de porunca lui Dumnezeu. Nimic din cele ce țin de Biserică să nu se facă fără episcop. Acea Euharistie să fie socotită bună, care este săvârșită de episcop sau de cel căruia episcopul i-a îngăduit. Unde apare episcopul, acolo să fie și mulțimea, după cum unde este Hristos, acolo e și Biserica universală. Nimic să nu se facă fără episcop; nici să se boteze, nici dragoste să nu se facă; ci ceea ce el apreciază, aceea e plăcut și lui Dumnezeu, ca întru siguranță să fie tot ceea ce se face.”
Si de aceea, din cauza felului in care Dumnezeu a lasat Biserica pe Pamint, Sfintii Parinti sint cit se poate de categorici in indemnul lor pentru noi de a intrerupe comuniunea si a ne separa de episcopul eretic, pentru a ne feri de a fi partasi la erezie si de-a cadea si in alte pacate incercind sa justificam prezenta Adevarului la un loc cu Minciuna sau existenta Intunericului in Lumina:
“Daca episcopul sau clericul este viclean în chestiunile credintei, atunci fugi si leapada-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar si înger din cer de-ar fi.” (Sf. Ioan Gura de Aur)
„Se cuvine sa ne îngradim pe noi însine si sa ne separam de episcopii care, în chip vadit, staruie în greseala privitor la cele ce tin de credinta si de adevar, asadar se vadesc a fi eretici sau nedrepti." (Sf. Nicodim Aghioritul)
“Sint absolut convins ca cu cit ma indepartez mai mult de el si de cei care ii seamna, cu atit vin mai aproape de Dumnezeu si de toti credinciosii si de Sfintii Parinti; si chiar si cind ma despart de acei oameni, eu tot in partasie cu adevarul si Sfintii Parinti si teologii Bisericii ramin.” (Sf. Marcu al Efesului, Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536a si 537a)
“Chiar daca intreg Universul ar fi in comuniune cu Patriarhul, eu n-o sa ma impartasesc cu el. Pentru ca stiu din scrierile Sfintului Apostol Pavel: Sfintul Duh marturiseste ca si ingerii vor fi afurisiti de s-ar intimpla sa propovaduiasca alta Scriptura introducind invataturi noi.” (Sf. Maxim Marturisitorul)
"
Si chiar daca am fi pacatosi în multe, totusi suntem ortodocsi si madulare ale Bisericii Universale, îndepartându-ne de orice erezie si urmând oricarui Sinod recunoscut ca ecumenic sau local. Si nu numai acestora, ci si hotarârilor pe care le-au luat si le-au propovaduit Sinoadele. Nici nu este ortodox desavârsit, ci pe jumatate, cel care crede ca are dreapta credinta, dar nu se alatura dumnezeiestilor Canoane." (Sf. Teodor Studitul, Migne, PG Epistola II, 81)
Compara ce spun Sfintii Bisericii cu ideile tale conform carora Ortodoxia nu-i siluita prin ecumenism (erezie), ci doar se afla in faza de jertfire, ceea ce nu-i rau, pentru ca aceea ar fi chiar calea spre mintuire! Sau acolo unde ei spun sa fugim din calea lupilor in piele de oaie ce lucreaza inspre pierzania sufletelor, tu zici sa stam si sa nu ne panicam pentru ca si mersul spre Iad calauziti de episcopi eretici este in chip mistic drum de biruinta si mintuire! Nu te gindesti ca poate s-or gasi natafleti care sa te si creada?