Iată și de ce "Babilonul" din Apocalipsă și din Epistola lui Petru nu este Roma ci Ierusalimul, datorită corespondenței cu pasaje din Vechiul și Noul Testament:
-Babilonul, cetatea cea mare, este locul unde a fost răstignit Mântuitorul:
Apocalipsa 11,8
Și trupurile lor vor zăcea pe ulițele cetății celei mari, care se cheamă, duhovnicește, Sodoma și Egipt, unde a fost răstignit și Domnul lor.
-În Apocalipsă Ierusalimul ceresc este opus Ierusalimului pământesc, cetății păcătoase:
Apocalipsa 21,10
Și m-a dus pe mine, în duh, într-un munte mare și înalt și mi-a arătat cetatea cea sfântă, Ierusalimul, pogorându-se din cer, de la Dumnezeu
21,2
Și am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei.
Această opoziție apare și în alte locuri din Noul Testament:
Galateni 4, 24-25
24. Unele ca acestea au altă însemnare, căci acestea (femei) sunt două testamente: Unul de la Muntele Sinai, în Arabia, și răspunde Ierusalimului de acum, care zace în robie cu copiii lui;
25. Iar cea liberă este Ierusalimul cel de sus, care este mama noastră.
-Desfrânata, alt nume pentru cetatea cea mare, este vinovată de sângele Sfinților, Proorocilor și mucenicilor lui Iisus:
Apocalipsa 17,6
Și am văzut o femeie, beată de sângele sfinților și de sângele mucenicilor lui Iisus, și văzând-o, m-am mirat cu mirare mare
Apocalipsa 18,20
Veselește-te de ea, cerule și voi sfinților, și voi apostolilor, și voi proorocilor, pentru că Dumnezeu a pronunțat judecata voastră asupra ei
Apocalipsa 18,24
Și s-a găsit în ea sânge de prooroci și de sfinți și sângele tuturor celor înjunghiați pe pământ.
Aceasta corespunde cu referiri asemănătoare din evanghelii:
Matei 23, 34-37 (vezi și pasajul asemănător de la Luca 11, 47-51)
De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci și înțelepți și cărturari; dintre ei veți ucide și veți răstigni; dintre ei veți biciui în sinagogi și-i veți urmări din cetate în cetate
Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepților răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-ați ucis între templu și altar.
Adevărat grăiesc vouă, vor veni acestea toate asupra acestui neam.
Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci și cu pietre ucizi pe cei trimiși la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu ați voit.
-Cei șapte munți pe care e construită cetatea se referă la Ierusalim:
http://www.askelm.com/prophecy/p000201.htm
-Balaurul din Apocalipsă, sursa puterii Fiarei (numit și șarpele, diavolul, satana la 12,9 și 20,2) se referă la evrei, nu la romani. Romanii nu sunt numiți "copiii diavolului" așa cum sunt numií evreii în Ioan 8,44, Fapte 13,10, 1 Ioan 3,10. Evreii sunt numiți șerpi și pui de vipere (Matei 23,33).
-Ierusalimul e numit Sodoma în VT:
Isaia 1, 10
Ascultați cuvântul Domnului, voi conducători ai Sodomei.
-Noul Ierusalim e numit mireasa Domnului, făcându-se referire la alegoria din Vechiul Testament în care se spune că Domnul e soțul lui Israel:
Ieremia 3, 8 (și continuarea)
Și deși am lăsat pe fiica lui Israel cea necredincioasă pentru atâtea fapte de desfrânare și i-am dat carte de despărțire, am văzut că necredincioasa ei soră, Iuda, nu s-a temut, ci s-a dus și ea să se desfrâneze.
Isaia 50,1
Așa zice Domnul: Unde este cartea de despărțire cu care am alungat pe mama voastră?
Și din nou versul din Apocalipsă, 21,2:
Și am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei.
-În Vechiul Testament, la Iezechiel, Ierusalimul e numit desfrânată iar asemănarea cu referirile din Apocalipsă e evidentă:
16,2
Fiul omului, spune Ierusalimului urâciunile lui...
și continuarea:
13. Așa ai fost împodobită cu aur și cu argint și îmbrăcămintea ta era de vison, de mătase și de țesături brodate; te-ai hrănit cu pâine din cea mai bună făină de grâu, cu miere și untdelemn, și erai foarte frumoasă și ai ajuns la vrednicia de regină.
...
15. Dar tu te-ai încrezut în frumusețea ta și, folosindu-te de renumele tău, ai început să te desfrânezi; și-ai cheltuit desfrânarea ta cu tot trecătorul, dându-te pe tine lui.
.....
26. Te-ai desfrânat cu fiii Egiptului, vecinii tăi, oameni înalți la statură, și ți-ai înmulțit desfrânările, mâniindu-Mă pe Mine.
....
28. Tu te-ai desfrânat cu Asirienii și nu te-ai săturat; te-ai desfrânat cu ei, dar nu te-ai mulțumit cu atât,
29. Ci ai înmulțit desfrânările tale din pământul Canaan până în pământul Caldeii, dar nici cu atât nu te-ai mulțumit.
....
36. Așa zice Domnul Dumnezeu: Pentru că tu ți-ai vărsat astfel banii tăi și pentru că în desfrânările tale și s-a descoperit goliciunea ta înaintea amanților tăi și înaintea tuturor oamenilor tăi nerușinați și pentru sângele fiilor tăi, pe care tu i-ai dat lor,
37. Pentru toate acestea iată Eu voi aduna pe toți amanții tăi cu care te-ai desfrânat tu și pe care i-ai iubit și pe toți aceia pe care i-ai urât, și-i voi aduna pretutindeni împotriva ta și voi descoperi înaintea lor goliciunea ta și vor vedea toată rușinea ta.
38. Te voi judeca cum se judecă femeile adultere și cele ce varsă sânge și te voi preda urgiei și pismei;
...
40. Voi strânge împotriva ta adunare și te vor ucide cu pietre și cu sabie te vor tăia.
41. Vor arde casele tale cu foc și te vor judeca înaintea ochilor multor femei; așa voi pune capăt desfrânării tale și nu vei mai face daruri.
Apocalipsa 18,7-8
Pe cât s-a mărit pe sine și a fost în desfătări, tot pe atâta dați-i chin și plângere. Fiindcă în inima ei zice: Șed ca împărăteasă și văduvă nu sunt și jale nu voi vedea nicidecum!
Pentru aceea într-o singură zi vor veni pedepsele peste ea: moarte și tânguire și foamete și focul va arde-o de tot, căci puternic este Domnul Dumnezeu, Cel ce o judecă.
18,16
Și zicând: Vai! Vai! Cetatea cea mare, cea înveșmântată în vison și în porfiră și în stofă stacojie și împodobită cu aur și cu pietre scumpe și cu mărgăritare! Că într-un ceas s-a pustiit atâta bogăție!
-În capitolul 13 din Ieremia Domnul amenință că va îmbăta și nimici Ierusalimul și pe Iuda:
De aceea, spune-le cuvântul acesta: Așa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Tot urciorul se umple de vin. Și ei toți vor zice: Au doară noi nu știm că tot urciorul se umple de vin?
Iar tu să le spui: Așa zice Domnul: Iată, Eu voi umple cu vin până la îmbătare pe toți locuitorii țării acesteia, pe regii care șed pe scaunul lui David, pe preoți, pe prooroci și, pe toți locuitorii Ierusalimului,
Și-i voi zdrobi pe unii de alții, pe părinți și pe fii laolaltă, zice Domnul. Nu-i voi cruța și nu-i voi milui, nici Îmi va fi milă ca să-i pierd.
Apocalipsa 17,1-2
Și a venit unul din cei șapte îngeri, care aveau cele șapte cupe, și a grăit către mine, zicând: Vino să-ți arăt judecata desfrânatei celei mari, care șade pe ape multe,
Cu care s-au desfrânat împărații pământului și cei ce locuiesc pe pământ s-au îmbătat de vinul desfrânării ei.
Pe scurt, căderea Babilonului din Apocalipsă este distrugerea Ierusalimului din anul 70 d.hr.