Citat:
În prealabil postat de forumist
Grabriella, eu am auzit ca, daca un neoprotestant vrea sa treaca in ortodoxie el trebuie mai intai, in cadrul unui ritual, sa-si blesteme familia si prietenii pe care i-a lasat in vechea biserica.
Tu ar trebui sa stii. E adevarat?
|
Nu, deloc!
http://www.dervent.ro/randuiala.php?...la&cType=INDEX
"Având preotul binecuvântare dela Arhiereul său, întâiu intrebă pe eretic de toate eresurile lui, apoi îl învață și-l întărește întru credința ortodoxă, și în urmă îi poruncește să-și mărturisească toate păcatele sale din copilărie; și după mărturisire nu-i dă îndată iertare de păcate, ci-i poruncește să stea la ușa Bisericii din afară, iar preotul luându-și Epitrahilul și Felonul merge, și stand la ușa Bisericei, îi poruncește să îngenunche; și apoi îl întreabă așa: Voiești a te lepăda de blestematele eresuri ale Luteranilor (ori de este Calvin, zice a Calvinilor), întru care ai fost până acum?
Răspuns: Voesc.
Întrebare: Voești a fi și a petrece în unire cu credința ortodoxă?
Răspuns: Voesc.
Apoi sculîndu-l îl binecuvintează pe frunte de trei ori zicând:
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin. Și punând mâna pe capul lui zice: Domnului să ne rugăm. Și cetește rugăciunea cea dintâiu dela Catehumeni: Întru numele tău Doamne Dumnezeul adevărului ... Vezi pag. 16. Apoi și a doua: Ceartă-te pre tine, Domnul, diavole.
Și după sfârșirea acestor rugăciuni, îl scoală ridicându-l de mâna cea dreaptă și zice: Deșteaptă-te cela ce dormi, și te scoală din morți și te va lumina Hristos.
Iar acela sculându-se, preotul zice catre dânsul:
Întoarce-te către apus, și cu adevărat din toată inima ta să te lepezi de satana, și de toate eresurile Luteranilor, (sau ale Calvinilor), ca, curat să mărturisești drept credincioasa credință.
Iar el intorcându-se spre apus ține mâinile sale lăsate în jos.
Preotul îl intreabă așa:
Omule, te lepezi de satana și de toate lucrurile lui și de toți ingerii lui și de toate slujbele lui și de toată trufia lui, și îl scuipi pre el?
Răspuns: Mă lepăd de satana, și de toate lucrurile lui și de toți îngerii lui și de toate slujbele lui și de toată trufia lui, și îl scuip pre el.
Întrebare: Te lepezi de toate eresurile Calvinilor, sau Luteranilor, ca de ale unor protivnici lui Dumnezeu și ai adevărului, și ca pre cele ce sunt pierzîtoare de suflet, le defaimi și le blestemi pre ele?
Răspuns: Mă lepăd de toate eresurile Calvinilor și ale Luteranilor, ca de ale unor protivnici lui Dumnezeu și adevarului, și ca pre cele ce sunt pierzătoare de suflet, le defaim și le blestem pre ele.
Întrebare: Te lepezi de toți mai marii eresurilor, și împreună și de împreună cu_ aceia și de adunarea,. obiceiurile și de toți învățătorii lor, și ca pre niște protivnici sfintei Biserici a răsăritului, îi blestemi pre ei?
Răspuns: Mă lepăd, și îi blestem pre ei.
Apoi îi zice: Întoarce-te catre răsărit și te mărturisește Domnului, către carele ai scăpat."