Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
Eu cred ca fie glumesti, fie vorbesti prostii. Sau esti conspirationist "din ala", care contesta orice varianta oficiala.
Cornilescu a fondat Biserica Evanghelica Romana. E un fapt cunoscut si clar ca lumina zilei. Probabil, dupa mintea ta, l-au omorat niste evanghelici si l-au inlocuit cu o sosie, ca sa denigreze BOR mai apoi.
Si tot nu mi-a raspuns nimeni la intrebare: cand a terminat Cornilescu de tradus Biblia? Inainte sau dupa ce a fondat cultul evanghelic roman?
|
Din ce citesc fondatorul cultului, Tudor Popescu, a fost dat afara din BO in 1924, deci cam de atunci dateaza cultul. Despre Dumitru Cornilescu scrie ca intre 1912-1916 frecventeaza biserica unde slujea preotul Tudor Popescu, fiind si diacon.
In 1916 incepe traducerea Bibliei, in acelasi an in care isi daduse si licenta (deci era foarte tanar).
Asadar probabil a fost influentat de preotul care este si fondatorul cultului evanghelic roman.
http://www.crestinul.ro/cornil.htm
Preotul a fost caterisit pentru ca de mai mult timp schimbase slujba si capatase idei neoprotestante.
Cultul evanghelic roman format in jurul acestui preot caterisit (Tudor Popescu) era la inceput de orientare neoprotestanta. Apoi a devenit protestant.