View Single Post
Vechi 30.06.2011, 12:10:57
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Ioan Gura de Aur despre ,,Chinurile Iadului": ,,Acolo nu există iertare.Fiecare osândit arde veacuri nesfârșite și are dureri a căror pătrunzime nu poate fi exprimată în cuvinte, dureri care nu pot fi comparate cu cele trupești. În cele din urmă, aici omul suferă pentru puțin și după aceea moare, acolo însă arde fără să se strice și fără să se topească.

În ceasul judecății nimeni nu va putea să ne izbăvească, nici părinte, nici frate, nici prieten. Dacă lucrările noastre sunt vicioase, vom fi osândiți și vom pieri negreșit.Cât de mult s-a jelit acel bogat! Cât l-a rugat pe patriarhul Avraam să i-l trimită pe Lazăr ca să-i răcorească limba! Auzi însă ce i-a spus Avraam: „Între noi și voi prăpastie mare s-a întărit, încât cei ce vor să treacă de aici la voi să nu poată” (Luca 16, 26).
Sfîntul Ioan Gură de Aur, ca și Părintele Cleopa și alții, au trebuit să țină predici în fața poporului. Erau acolo oameni simpli, ca și astăzi de altfel, care nu puteau să priceapă subtilitățile teologice relative la Iad. Iată spre exemplu ce spun alți Sfinți Părinți vis-a-vis de această chestiune:

"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsi pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin.
"Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul.
"Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul

Dar cum să-i explici asta unui bătrîn fără cunoștințe teologice? O să creadă că de fapt nu-i chiar așa de rău în Iad dacă focul nu ustură, viermii nu te mănîncă, cazanul e stins. Sfinții au avut discernămîntul să spună ceea ce trebuie cui trebuie, funcție de audiența din momentul acela.

Altfel, dacă Iadul chiar ar fi la modul propriu foc, pucioasă, viermi, ghețuri șamd, atunci Dumnezeu ar fi un torționar și existența veșnică a fi o glumă proastă.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote