Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Din câte am înțeles, în Bisericile ortodoxe canoanele se aplică, de la caz la caz, în două feluri: 1) cu acribie sau 2) cu iconomie. Maestrul Cătălin ne-a explicat pe larg cum cei care sunt botezați (uneori și hirotoniți) în Biserica Catolică sunt uneori creștini (respectiv preoți), pe când alteori nu sunt, în funcție de aceste două modalități de aplicare a canoanelor.
În acest caz al preotului Cecan, se pare că s-au aplicat cu iconomie.
|
De acord cu doua precizari: maestru e doar cel ce scrie cartea sau articolele, eu doar le citez.
Iconomia sau pogoramantul nu e doar in BO, era si in Biserica din primul mileniu, chair din primul sinod ecumenic. Acum cateva zile cautand un raspuns pentru paradosis citeam ca uneori si episcopii erau primiti prin iconomie, pusi direct episcopi. Si ce e cel mai important, doar celor ce vin sau revin in ortodoxie, pentru ca se subliniaza ca in afara ei Biserica nu recunoaste alte Taine.
In cazul preotului Cecan, cred ca e vorba chiar de problemele cu Mitropolitul Corneanu. Se pare ca problema era ca mitropolitul schimba deciziile sinodului mitropolitan (pentru asta i se retrasese dreptul de semnatura) si am marea banuiala ca e vorba chiar de acest caz. Sinodul Mitropoliei Banatului a hotarat sanctionarea preotului Cecan si probabil mitropolitul a revocat decizia.