In aceasta perioda a postulu,i cand continutul de proteine complete este destul de scazut, Quinoa este un aliment care nu ar trebui neglijat. Contine: proteine, calciu, fier, vitamina B si E, aminoacizi.
Semintele de quinoa sunt bogate in mangan, magneziu, cupru și fosfor – in stare negatita; proteine, calciu si fier, fiind si o sursa excelenta de vitamina E si cateva vitamine B. Contine o balanta aproape perfecta de 8 aminoacizi necesari pentru dezvoltarea tesuturilor umane. Quinoa este foarte bogata in lisina, cistina si acizi-metionina, regasiti slab in alte grane. Este un complement bun pentru legumele slabe in acesti aminoacizi.
Quinoa contine toti aminoacizii esentiali. In consecinta,
este o proteina completa, dar e
ste mai usor de digerat decat proteina din carne si are un continut infinit mai scazut de grasime decat cele mai multe tipuri de carne. Quinoa are intre 12-18% protein si 100 de grame sunt complete pentru aportul de proteine pentru un copil. Contine si 6-7% grasime, dar comparativ cu alte cereale, dar contine putina sare si ofera fibre. De asemenea, quinoa contine si albumina, o proteina care se regaseste in albusul de ou, in serumul sangelui si in tesuturi animale sau vegetale. Semintele sunt lipsite de gluten care face din aceasta cereala una aromata si nutritiva pentru cei care sunt sensibili la gluten.
Quinoa este o sursa extraordinara de calciu, asimilat mai usor decit cel din lapte. „Quinoa contine mai mult calciu decit laptele, ajutand astfel la intarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie impotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare”. Datorita continutului sau de vitamine (A, C, D, E, K, complexul B) si minerale (fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc) are rol pozitiv in stimularea sistemului imunitar.
Quinoa cu lapte
Se pune lapte la fiert (de soia/orez). Boabele de quinoa de fierb in lapte aproximativ 15-20 min. Continutul trebuie sa se omogenizeze la fel ca orezul cu lapte. Se indulceste cu miere sau fructoza. Se poate pune deasupra scortisora (da un un gust placut si aromat).
Puteti sa incercati si alte mancaruri, dupa fantezie, curaj si pofta. Daca nu aveti inspiratie, incercati mancarurile in care de obiceai foloseati orez: pilaf, orez cu lapte, ardei umpluti sau sarmalute in foi de vita (bineinteles variantele de post).
Sursa:
Quinoa