View Single Post
  #254  
Vechi 24.11.2011, 19:15:53
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Amarantul - un as din maneca veganului

Amarantul redescoperit de curand de medicina moderna, era folosit pe vremuri de azteci pentru hranirea sugarilor. Amarantul este o cereala care se evidentiaza prin continutul crescut de calciu si magneziu, continut superior celui continut de laptele de vaca. Amarantul mai contine si acid linoleic, cupru si fier si nu contine gluten. Unul dintre principalele beneficii ale amarantului este acela ca previne osteoporza.

Bogat in: proteine complete datorita prezentei aminoacizilor esentiali (in special lizina), minerale ( fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu, fosfor, cupru, mangan), vitamine ( A, B1,B2, B3, B6, B9, C, K).

Benefica pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, hipertensivi, cu hipercolesterolemie. Datorită conținutului ridicat în fibre, contribuie la îndepărtarea efectelor datorate unei alimentații sarace în fibre vegetale, acționând benefic asupra intestinului gros.

Tonifica plamanii, fiind astfel o cereala-medicament in zone cu poluare mare.

Bobul de Amarant conține în proporție de 8% ulei. Acesta are o compoziție deosebit de benefică a a acizilor grași. După ultimele cercetări, uleiul de amarant joacă un rol important în prevenirea cancerului mamar. Chinezii il foloseau pentru a vindeca infectiile si migrenele.

Este o cereala deosebit de hranitoare, cu un gust puternic si distinct. Faina se poate utiliza la fabricarea painii si a produselor de patiserie. Boabele sunt un ingredient excelent in pilafuri, supe, budinci, salata de fructe.

Legume scazute cu amarant

Se poate prepara cu legume scazute. Amarantul se fierbe 20 min pana cand continutul se omogenizeaza, apoi se amesteca legumele scazute (de ex ceapa, usturoi, telina, patrunjel, dovlecel sau alte legume dupa imaginatie, condimente: frunze de patrunjel, cimbru, busuioc sau alte condimente dupa gust), continutul amarantului avand rolul carnii in acest amestec. Se poate aduaga ulei de floarea soarelui presat la rece pentru a se omogeniza continutul. Continutul de amarant fiert se aseamana foarte mult cu icrele, dar cu o textura placuta (bobitele devin transparente).

Budinca de amarant cu aroma de vanile

Se fierb bobitele de amarant (1/2 cana) in lapte vegetal sau lapte de vaca daca budinca este pentru copii (2 cani) pana cand continutul se omogenizeaza. Intr-un bol se amesteca 2 linguri de lapte cu 2 linguri de orez integral. Se adauga 2 linguri de miere si esenta naturala de vanilie. Peste acest continut se adauga putin cate putin amarantul fiert in lapte si mestecand in continuu. Se poat servi ca atare sau se pot adauga fructe.

Pofta buna! http://cenaclulluminalina.com/index....neca-veganului
Reply With Quote