Citat:
În prealabil postat de ucenic
Si pentru ca sa vedeti pana unde merge erezia si blasfemia, urmariti mai jos fragmente din Icosul al VIII-lea, al XII-lea si Condacul al XIII-lea din "Acatistul Maicii Domnului".
Cititi va rog ca inaintea Domnului iar judecata voastra sa fie dreapta si curata.
"Bucura-te, nadejdea de mantuire a tuturor." - blasfemie:
"In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti." (Fapt.4:12)
"Bucura-te, cheia imparatiei lui Hristos." - erezie:
"Si Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui. Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant va fi legat in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat in ceruri." (Mat.16:18,19)
"Bucura-te, Imparateasa cerului si a pamantului." - blasfemie:
"Eu sunt Imparat. Eu pentru aceasta M-am nascut si am venit in lume, ca sa marturisesc despre adevar. Oricine este din adevar asculta glasul Meu." (Ioan.18:37)
"Bucura-te, usa raiului." - blasfemie:
"Eu sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit; va intra si va iesi si va gasi pasune." (Ioan.10:9)
"Bucura-te, marirea si mangaierea tuturor dreptilor." - blasfemie:
"Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor (Duhul Sfant - n.a.), care sa ramana cu voi in veac." (Ioan.14:16)
"Bucura-te, ceea ce esti nadejdea si apararea noastra in ziua judecatii."
"Sa nu credeti ca va voi invinui inaintea Tatalui; este cine sa va invinuiasca: Moise (aici Maria, maica Domnului - n.a.), in care v-ati pus nadejdea." (Ioan.5:45-prarafr.)
"Vindeca neputintele noastre cele sufletesti si trupesti.
"El a luat asupra Lui neputintele noastre si a purtat bolile noastre." (Mat.8:17)
"Tu singura esti mijlocitoarea bucuriei noastre si ca Maica lui Dumnezeu si Maica milostivirii, stand inaintea prestolului Preasfintei Treimi."
"Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos." (1Tim.2:5).
|
Nu era nevoie sa cititi acatistul doar asa sa scormoniti nevrotic dupa cuvinte cheie pt. a va autojustifica atitudinea. N-ati facut decat sa aratati la ce metode patetice si jalnice ati ajuns sa recurgeti. Asa fac si ateii care citesc Biblia, cautand exact doar cuvinte incriminatorii pt. a-i intenta lui Dumnezeu procese pt.tot raul din lume.
Va mai spun si dvs., nu e nevoie s-o cinstiti pe Maica Domnului prin rugaciuni si cantari si imne de lauda, dar va rugam frumos sa ne scutiti de interpretarile dvs. daca tot nu intelegeti motivatia ortodoxa. Se poate macar atat, va rugam?
Imi face placere sa va intreb si pe dvs. ce i-am intrebat si pe alti np mai demult. Din pacate, nu prea le-a dat mana sa-mi raspunda. Si chiar ma intereseaza. Imi permiteti sa va intreb acelasi lucru si pe dvs.?
Daca ati fi trait pe vremea apostolilor si ati fi fost un nou convertit la Biserica lui Hristos, credeti ca atunci cand v-ati fi dus la rugaciunea in comun, ati fi intalnit-o la Biserica si pe Maica Domnului?
Cu siguranta, mergea si Ea la Biserica nou infiintata.
De curiozitate va intreb: ati fi fost curios sa vorbiti cu Cea care L-a purtat in pantece pe Cel neincaput, sa o vedeti si s-o cunoasteti pe Cea de la care Unul din Sfanta Treime si-a luat trup material?
Ati fi fost curios sa o cunoasteti si sa vorbiti cu Cea care, purtandu-L pe Cel neincaput in pantecele Ei, s-a umplut de Duhul Sfant?
Ati fi fost curios sa cunoasteti o asemenea faptura in care tot harul dumnezeirii S-a salasluit si care a ramas pe veci impregnata de mireasma de har a Celui pe care L-a purtat in Ea?
Credeti ca ar fi fost o experienta banala sa vorbiti cu o asemenea faptura careia i s-a intamplat o asemenea experienta de asa o magnitudine mega-cosmica, experienta de a-L purta in pantece pe Stapanul Universului si de a-L fi hranit, ingrijit, tinut in brate si de a-L fi leganat pe Unul din Treime ce tine tot Universul ?
Probabil ca dvs. cand aveti un necaz, ii rugati pe prietenii de la adunarea dvs. sa se roage lui Hristos pt. dvs.
Dar daca ati fi trait in perioada apostolilor si ati fi frecventat Biserica unde se ruga si Maica Domnului si daca ati fi avut o problema, un necaz, o incercare, si mergand la Biserica sa va rugati, v-ati fi intalnit acolo cu aceasta faptura discreta, smerita si plina de har care e Maica Domnului, i-ati fi spus si Ei de necazul ce va apasa?
Ati fi rugat-o si pe Ea sa Il roage pe Hristos sa va ajute? Ati fi considerat ca Maica Domnului e faptura cea mai intim legata de Dumnezeu, ati fi considerat ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica din Univers?
Dar dupa mutarea ei cu Trupul la Cer alaturi de Hristos, credeti ca ea se afla in continuare in cea mai profunda relatie cu Hristos?
Credeti ca Maica Domnului a devenit prin har „partasa dumnezeiestii firi”, prin aceea ca fiinta ei s-a facut in intregime salas sau templu al Duhului Sfant?
Credeti ca acesta este scopul pentru care a creat Dumnezeu omenirea, adica sa ne facem fiecare „partasi dumnezeiestii firi”, asa cum citim in 2Petru 1, 4?
Credeti ca Maica Domnului e prima faptura umana indumnezeita, adica unita deplin cu Hristos si care a realizat deplin scopul pentru care Dumnezeu l-a facut pe om ?
De fiecare data cand e vorba de Maica Domnului si sfinti, imi amintesc celebra metafora (am spus-o de nenumarate ori) cu fierul tinut indelung in foc,care devine la fel de incandescent ca focul si arde la fel ca focul, desi fierul ramane fier si focul ramane foc.
Ce credeti ca inseamna expresia din 2Petru 1,4 „a fi partasi dumnezeiestii firi”? Credeti ca unindu-se prin har cu focul dumnezeirii, ea a dobandit ceva din calitatile focului dumnezeirii?
Credeti ca ea participa prin har la viata Sfintei Treimi si prin asta isi comunica permanent iubirea fata de Dumnezeu si mila fata de oameni?
Considerati ca fiind plina de harul Sf. Duh, e vie si empatica in duh, suferind laolalta cu toti suferinzii lumii care o roaga sa se roage si ea lui Hristos pt. ei?
Credeti ca fiind cea mai apropiata de Hristos, are si cea mai mare indrazneala sa se roage Lui pt. oameni? Credeti ca ea respecta indemnul „rugati-va unii pentru altii”, mai ales dupa ce s-a mutat la Cer sau nu-i mai pasa de cei de pe pamant?
Daca ati fi frecventat Biserica unde mergea si Maica Domnului, daca ati fi cunoscut-o in timpul vietii, ce credeti, dupa ce Hristos a luat-o la El, v-ati fi adus aminte de Ea? Ati fi spus si noilor convertiti ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica?
Cand s-ar fi aniversat Bunavestirea sau Adormirea Ei, i-ati fi dedicat macar si Ei un cantec, ceva orice, in amintirea Celei care ni L-a nascut pe Unul din Treime?
Banuiesc ca fratilor si surorilor de la adunarea dvs. le cantati "La multi ani!" de ziua lor. Nu zic, sa-i fi cantat si Maicii Domnului "La multi ani" cand ar fi fost aniversarea ei, dar macar ceva acolo, un cantec de multumire si lauda, daca tot se roaga neincetat catre Fiul Ei pentru noi ?
Ati fi facut asa ceva daca ati fi trait pe vremea apostolilor si ati fi cunoscut-o pe Maica Domnului?
Dar acum la distanta de 2000 de ani, merita din partea noastra macar atata cinste daca tot ni L-a nascut pe Unul din Treime si se roaga pt. noi?
Nu merita chiar nici un imn de lauda, macar de genul laudei pe care i-a adus-o arhanghelul Gavriil: ”binecuvantata esti tu intre femei!” ? Merita macar un imn de lauda, oricat de mic din partea noastra, daca tot a zis :”iata de acum ma vor ferici toate neamurile ca mi-a facut mie marire Cel puternic”.
Daca Insusi Cel puternic i-a facut asa mare onoare si cinste, merita si din partea noastra macar un imn de lauda, macar de ziua ei?
Cum considerati slujbele si rugaciunile de lauda si cantarile prin care credinciosii o roaga pe Maica Domnului sa se roage lui Hristos pentru noi?
a) Inutile - Hristos nu tine cont de ce-i spune Mama Sa
b) De mare folos - rugaciunea Maicii Domnului L-a facut pe Hristos sa-si schimbe planurile la nunta din Cana Galileii, desi nu atunci avea de gand sa faca prima minune
c) E problema ei daca alta treaba n-are decat sa se roage. Oricum eu vorbesc direct cu Hristos in rugaciune, ce rost are sa mai vorbesc si cu ea?
V-as ruga sa faceti o mica comparatie, o punere in paralel:
Daca dvs. rugati pe vreun frate mai mult sau mai putin pacatos de la adunarea dvs. sa se roage pt. dvs. conform indemnului „rugati-va unii pentru altii”, credeti ca Hristos va tine cont de rugaciunea lui?
Dar daca o rugati pe aceasta faptura indumnezeita, plina de har, in care se salasluieste Sf. Duh, sa se roage si ea lui Hristos pt. dvs., credeti ca Hristos va tine cont de rugaciunea ei?
Prin comparatie, cum considerati rugaciunea Maicii Domnului catre Hristos pentru noi, comparativ cu rugaciunea fratilor, surorilor si pastorilor pt. dvs.?
Multumesc anticipat pentru raspuns.