View Single Post
Vechi 24.05.2012, 20:33:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Eu recunosc ca nu merit sa fac parte din Biserica, dar Catalin m- facut totusi geloasa. Sunt onorata sa cunosc un asemenea om.
Una din marile probleme pe care eu am observat-o pe forum este ca unii eterodocsi se aliaza atunci cand nu le convine ceva si incep sa ia peste picior, sa faca bascalie cum s-ar zice. Din acest motiv i-am atras atentia si ultima data ucenicului, care tot la un comentariu al lui MihaiG a rezonat. Daca ceva nu se intelege nu inseamna ca e gresit, e posibil ca cel care citeste sa nu inteleaga, cum e si cazul acesta.
Acum o sa-ti explic. In primul rand invatatura ortodoxa e in mare proportie diferita de cea neoprotestanta (penticostala in cazul de fata), deci oricum e diferita intelegerea.
Eu am mai scris despre acest lucru, explicatia e data in convertirea sutasului Corneliu. Ce-i spune ingerul, ca a fost ales la loteria mantuirii? Nu, pentru ca astfel am avea predestinarea calvinistilor. Scrie in Faptele Apostolilor, cap.10 ca facea milostenii si se ruga lui Dumnezeu. Iar ingerul asta ii zice, ca rugaciunile si milosteniile s-au suit la Dumnezeu. Asadar faptele facute dinainte duc la luminarea spre a ajunge la adevar. Acelasi lucru il spune sf. Serafim de Sarov, in pasajul binecunoscut nu numai de ortodocsi (si unii catolici il cinstesc pe acest sfant ortodox). http://serafimdesarov.trei.ro/?cat=3
El spune: "Tot ce nu este savarsit din dragoste pentru Hristos, chiar daca ar fi ceva bun, nu aduce nici rasplata in viata viitoare, nici harul Domnului in viata aceasta. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos a zis: “Cel ce nu aduna cu Mine risipeste” (Luca 11:23).
Apoi da si el exemplul cu sutasul Corneliu si spune dupa aceea: "Astfel Domnul intrebuinteaza toate mijloacele Sale dumnezeiesti pentru a-i darui unui astfel de om, in schimbul faptelor sale bune, sansa de a nu-si pierde rasplata din viata ce va sa vina. Dar pana se sfarseste aceasta viata, trebuie sa punem inceput cu o dreapta credinta in Domnul nostru Iisus Hristos." "Dar primirea de catre Dumnezeu a faptelor bune care nu sunt savarsite din dragoste de Hristos se limiteaza la aceasta: Ziditorul daruieste mijloacele pentru a le face sa vieze (cf. Evrei 6:1)."
Aici e si raspunsul pe care l-am dat despre convertire, adica faptele bune facute de un om (in care intra si smerenia) il ajuta sa vina la credinta dreapta, bunul Dumnezeu il ajuta si il lumineaza. Fer. Augustin la acest lucru se referea cand vorbea de cei alesi, dar a interpretat gresit prin predestinare.
La mai multi sfinti gasim aceste lucruri, de exemplu sf. Mina are o viziune in care ii spune Domnul sa rabde chinurile si ca insusi ighemonul va veni la credinta din cauza faptelor sale bune, ca sa nu se piarda.
In cazul copiilor care se nasc in tarile ortodoxe (sau a oamenilor) ei mostenesc faptele bune ale parintilor si inaintasilor care si-au pastrat dreapta credinta. Domnul spune ca va rasplati fatele bune pana la a mia generatie. La fel poporul iudeu a mostenit faptele bune si promisiunea facuta lui Avraam. Si tot la fel toti oamenii mostenesc urmarea pacatului facut de Adam.
Aceasta e si explicatia pentru ispitele care sunt ingaduite de Domnul de la ingerii cazuti, pentru ca se spune ca altfel nimeni nu s-ar putea mantui.
In final o mica observatie, sfat. De obicei Domnul ne ajuta sa ne mantuim si prin necazuri, boli, care noua nu ne plac. dar ingerii cazuti cauta la inceput sa ne faca pe plac, sa ne dea ce dorim, sa ne dea dreptate. La fel si pacatele, la inceput sunt placute, ca sa le repetam. Asadar te poti gandi ca e posibil ca nu cel ce iti spune ce vrei sa auzi sa iti vrea binele, ci cel ce iti spune ceva ce nu iti place.