View Single Post
Vechi 26.05.2012, 08:43:23
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit pt. crestini ortodocsi

Prima fericire adresata Maicii Domnului:
Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. (Luca 1:28)
Fericirea adresata Maicii Domnului de catre Elisabeta:
„Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. (Luca 1:41-43)

Duhul Sfant ne lasa prin Fecioara Maria o profetie uimitoare:
Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul
Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile
mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.
Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El. (Luca 1:46-50)

Lait-motivul acatistelor Maicii Domnului este cu siguranta „bucura-te” dupa care urmeaza de fiecare data o metafora simbolica (metafora poetica). Ex:Bucura-te porumbița cea preabună, lină și fără răutate, Bucura-te vasul care ai scos mărgăritarul cel dumnezeiesc, Bucura-te, Maica Mielului si a Pastorului etc. Semnificatiile metaforelor poetice folosite in acatiste http://www.crestinortodox.ro/diverse...lui-98192.html

a FERICÍ vb. v. a binecuvânta, a felicita, a lăuda ,a mări, a preamări, a slăvi.
LATREIA:adorare, inchinare desavarsita, absoluta ce se cuvine numai lui Dumnezeu si care implicit inseamna supunere, recunoasterea stapanirii Lui Dumnezeu.
DOULEIA: cinstire, fericire, ce se cuvine fiintelor marginite (ingerilor, persoanelor umane). I se mai spune inchinare marginita.
Insusi Mantuitorul Iisus Hristos face diferenta intre LATREIA (inchinare absoluta) si DOULEIA (inchinare marginita)
Ioan 4- inchinare catre Dumnezeu, Matei 18:26- inchinare relativa, marginita adusa imparatului pentru iertarea datoriei.

Neoprotestantul spune: eu aduc slava numai Lui Dumnezeu pentru ca asa este scris, accentuand pe numai.Dar cand el citeste poezia lui Vasile Alecsandri, dedicta Elenei Negri: "Tu, care ești pierdută în neagra vecinicie,Stea dulce și iubită al sufletului meu! Și care-odinioară luceai atât de vie Pe când eram în lume tu singură și eu", nici macar el nu poate spune ca poetul n-a respectat porunca divina de a te inchina si a aduce slava numai lui Dumnezeu, "inchinandu-se" si aducand lauda unei femei,pentru ca intelege ca este vorba de cu totul altceva. Oamenii dragi ii pretuiesti si-ti manifesti pretuirea in proza, poezie, muzica, prin arta in general, sub diferite forme. Noi o pretuim pe Maica Domnului si o aratam prin imnografie, prin iconografie, prin poezie. Iar daca-i aduci multumire si cinstire Maicii Domnului, i te "inchini" (cum malitios ne spun unii) nu inseamna ca nu-L mai recunosti pe Dumnezeu ca Stapan absolut, ca nu i te mai inchini Lui. Ortodocsii se inchina, in sens propriu, doar Lui Dumnezeu. Iar daca Iisus Hristos n-a condamnat gestul unui om de a se pune in genunchi in fata unui alt om pentru a cere iertare, np nu poate sa se considere mai presus de Hristos condamnand gestul altora de a se pune in genunchi pentru a aduce multumire unui om, caci noi stim cine-i cel care vrea sa fie mai presus de Dumnezeu, deci nu i-ar strica mai multa prudenta si smerenie.

Last edited by ioanna; 26.05.2012 at 10:47:23.
Reply With Quote