View Single Post
  #540  
Vechi 04.10.2012, 18:22:29
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Sfanta Scriptura interpretata ad litteram (inclusiv cosmologia, antropologia, hristologia, soteriologia, eshatologia...) ucide... in primul rand mintea, conclucrarea cu harul Duhului Sfant... aducand ignoranta, mortea (mintii-duhului, sufletului si trupului omului).

Oare nu a fost vadita inselarea din ratacita interpretare ad litteream a "milenaristilor"... "Cine are urechi de auzit sa auda si cine are ochi de vazut sa vada..."
Aici nu e tocmai corect, e chiar gresit sa interpretam Sfanta Scriptura numai alegoric. De exemplu Rastignirea nu o interpretam alegoric si ca un eveniment ce s-a petrecut. La fel si alte pasaje. Sunt si unele care se interpreteaza alegoric, dar nu noi spunem care si cum, ci sfintii ne talcuiesc cand se interpeteaza alegoric si cand nu.
Si de fapt acestea sunt controversele din protestantism, de fapt noi nu ar trebui sa avem treaba cu ele, dar unii le-au preluat prin ecumenism. Protestantii fundamentalisti erau la o extrema, protestantii liberali la interpretarea alegorica (ideile protestantismul liberal stand la baza conceptiilor ecumeniste). Si e problema lor si pentru ca ei se cred teologi, fiecare interpretand Sfanta Scriptura. In ortodoxie nu este asa, nu e bine sa interpretam noi Sfanta Scriptura, avem interpretarea Bisericii si a sfintilor.
In concluzie, in cazul Facerii ce spun sfintii? Spun chiar explicit sa nu se interpreteze Facerea alegoric.

Sfântul Efrem Sirul în tâlcuirea sa la Facere:
"Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie."
La fel si ceilalti sfinti, de exemplu sf. Vasile cel Mare spune ca Facerea nu se poate interpeta la modul figurat:
"Cei care nu interpretează cuvintele Scripturii în sensul lor propriu spun că apa de care vorbește Scriptura nu e apă, ci altceva, de altă natură, și interpretează cuvintele plantă și pește cum li se pare lor; la fel și facerea târâtoarelor și facerea fiarelor le interpretează răstălmăcindu-le după propriile gânduri, întocmai tâlcuitorilor de vise ce tâlcuiesc în folosul lor vedeniile din timpul somnului.
Eu, când aud că Scriptura zice iarbă, înțeleg iarbă, când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg creadă cum sunt spuse. Nu mă rușinez de Evanghelie.
Mi se pare însă că cei ce nu înțeleg lucrul acesta, adică cei care folosesc interpretarea alegorică, au încercat să dea Scripturii o vrednicie închipuită, punând pe seama ei propriile idei, schimbând sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat. înseamnă însă să te faci mai înțelept decât cuvintele Duhului când, în chip de interpretare a Scripturii, introduci în Scriptură ideile tale. Deci să fie înțeleasă Scriptura cum a fost scrisă!"

Asadar e clar.