Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Adevărat. Nici mie nu-mi plac atacurile lui Daniel, și i-am spus și lui că mai de folos ne-ar fi să ne vedem de paiul nostru.
|
Am urmarit si eu dialogul de la inceput, de pe alte topice, din ce am observat eu atacurile au fost de ambele parti, nu a inceput Daniel, catolicii la randul lor au atacat ortodoxia. Mai de folos e sa fim placuti de Domnul spunand adevarul, decat sa incercam sa fim pe plac unor catolici, adventisti, penticostali, etc.
Daniel spune lucrurile mai direct, dar aceasta e de fapt si marturisirea sfintilor si duhovnicilor. Si eu am spus aceste lucruri mai diplomat, nu de mult timp am dat citatul din Sf. Iustin Popovici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=253
Despre care parintele Iustin Parvu spune ca „Dacă nu vom mărturisi Adevărul și Ortodoxia după învățătura Cuviosului Părinte Iustin Popovici, nu ne mântuim”. E o afirmatie care da de gandit si transanta, nu spune ca e bine sa marturisim asa, ci ca nu ne mantuim.
Iata si ce spune Sfantul Iustin Popovici in cartea adusa in discutie "Biserica Ortodoxa si ecumensimul":
"Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însușiri ale Dumnezeului-Om Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeul-Om în întregime și pun în locul Lui pe omul european.
În această privință nu e nici o deosebire esențială între papism, protestantism, ecumenism și celelalte secte, al căror nume este “legiune”.
Conform gîndirii unitare a Părinților și a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci și unică… Biserica este una și unică, pentru că ea este trupul Unuia și Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu există Biserica, iar unde nu există Biserica, acolo nici Euharistia nu există.
În afară acestei identități, adică a Bisericii și a Euharistiei, se află erezia, falsa biserică și antibiserica. "
Ultima afirmatie e fireasca, Biserica e Una singura, stim ca e cea Ortodoxa, iar celelalte culte care pretind ca sunt si ele biserici ii induc in eroare pe oameni ca sa nu ajunga in adevarata Biserica si sa se mantuiasca. De aceea sfantul le numeste antibiserici.
Pe forum cred ca lipseste mai mult aceasta marturisire ortodoxa, pentru ca pe cele cu influenta ecumenista le tot auzim constant. Poate isi mai dau seama si ortodocsii care impartasesc aceste conceptii.