Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Of!
Mi-ai luat o piatră de pe inimă, în sfârșit...:)))
|
Cunosc un singur sfant care a scris ceva ce tinea nu numai de ecumenism, ci de new-age, daca traducerea e corecta. Este o carte scrisa in tinerete, se scrie ca apoi sfantul si-a schimbat total conceptiile, dupa ce a devenit episcop. E vorba de cartea Sfantului Nicole Velimirovici (canonizat in 2003):
http://apologeticum.wordpress.com/20...numiti-sfinti/
Spuneam ca are idei new-age, pentru ca zei pagani sunt numiti sfinti, de exemplu Krishna, Buddha, Hermes sau Zoroastru. E o carte scrisa in tinerete, in 1917, in timpul razboiului, sfantul tinea cuvantari in Anglia si SUA, e posibil sa fi fost scrisa pentru cei din vest.
Oricum, stim ca sfantul avea conceptii opuse, ortodoxe, ne arata in Catehismul scris in 1949, unde chiar spune ca trebuie sa luptam impotriva punerii credintei crestine pe acelasi plan cu alte religii. Iar la explicarea pasajului din Crez "Cred intru Una, Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica" sfantul scrie:
"
Se poate mântui omul în afara Bisericii?
Nu se poate mântui, pentru că Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fără de care nimeni nu se poate mântui, ca o mâna desprinsă de trup."
Mai trebuie remarcat un lucru, Sfantul Nicolae a fost duhovnicul Sfantului Iustin Popovici (care stim ce pozitie transanta avea in legatura cu ecumensimul), sfantul Iustin insistand in timpul vietii pentru canonizarea sfantului Nicolae.
Prin acest exemplu vedem cum cineva care are conceptii new-age ar putea sa prezinte ca dovada aceasta carte, desi e un adevar trunchiat. Chiar am gasit referiri la aceasta carte pe site-uri ezoterice.