View Single Post
  #595  
Vechi 07.10.2013, 21:22:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

INCETEAZA A MAI LUCRA DUMINICA !



De obicei, înainte de Vecernia Sărbătorii sau a duminicii încetează orice lucrare. Este mai bine să se lucreze mai mult în ziua de mai înainte de ajun, atunci când se poate rândui aceasta, și să nu se lucreze după Vecernia ajunului.
Altceva este să facă cineva într-o sărbătoare sau duminică un lucru ușor, după amiaza, atunci cand este mare nevoie, dar și acesta cu mare grijă. Mai demult și țăranii care erau la ogoarele lor, de îndată ce auzeau clopotul de Vecernie, își făceau Cruce și încetau munca. La fel și femeile ce stăteau acasă, se sculau, își făceau Cruce și lăsau împletitul sau orice altceva lucrau. Iar Dumnezeu îi binecuvânta. Erau sănătoși și se bucurau… Acum au desființat sărbătorile, s-au îndepărtat de Dumnezeu și de Biserică și în cele din urmă tot ce scot din munca lor dau la doctori și la spitale… Odată a venit un tată la Colibă și mi-a spus: “Copilul meu se îmbolnăvește adesea și medicii nu pot afla ce are”. “Să încetezi să mai lucrezi duminica și toate se vor schimba”, i-am spus. Și într-adevar, n-a mai lucrat și copilul lui s-a vindecat.
Întotdeauna le spun mirenilor să înceteze de a mai lucra duminicile și sărbătorile, ca să nu-i ajungă nenorociri în viață. Fiecare își poate rândui treburile, astfel încât să nu le facă în duminici și sărbători. Principalul este sensibilitatea duhovnicească. Dacă există sensibilitate, se pot afla soluții pentru toate. Și chiar de s-ar păgubi puțin din pricina unor schimbări ale treburilor lor, vor primi îndoită binecuvântare. Dar mulți nu înteleg aceasta. Nu merg nici la Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie sfințește. Dacă creștinul nu merge duminica la biserică, cum se va sfinți? Din pacate însă, oamenii încet-încet merg înspre a nu mai respecta nici sărbători, nici nimic.

Pr. Paisie Aghioritul
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote