Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Nu, n-am înțeles...?
|
Referitor la problema pe care n-o înțelegi :
Desfrânarea este un păcat grav și un subiect delicat. Întotdeauna este greu de mărturisit și de uitat. De aceea, cuvintele Sfântului Apostol Pavel rezumă bine efectele devastatoare ale acestei patimi: "Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său" (I Cor. 6:18).
Desfrânarea, alături de lăcomia pântecelui, este patima care afectează și trupul în mod direct, nu doar sufletul. Sfântul Grigorie de Nyssa ne-a lăsat un comentariu detaliat al acestei cugetări.
Fuga de desfrânare
Unele patimi pot fi înfruntate fățiș și puse pe fugă cu ajutorul rugăciunii și smereniei, dar desfrânarea este singura din fața căreia este bine să fugim. Imaginile desfrânate sau persoanele care ne îndeamnă să săvârșim acest păcat trebuie respinse din start. Orice ezitare în acest moment se poate dovedi fatală, pentru că plăcerea se furișează cu ușurință în sufletul nehotărât. Sfântul Grigorie de Nyssa recomandă să întindem o cursă vrăjmașului, asemenea armatei care se preface că fuge de frică, dar care lovește necruțător în momentul potrivit. "Dacă năvalnic se abate oștirea necredinței, sunt de trebuință tăria și strunirea. Dar dacă linia noastră de luptă stă sub amenințarea vicleșugului, este bine să întindem curse potrivnicului. Așadar, încordat este arcul nedreptăților: de folos e lupta față către față cu viclenia. Însă ori de câte ori chipul desfrâului își slobozește săgeata, să ne întoarcem spatele și să fugim de la fața lui. Că săgeata desfrâului pătrunde-n ochi; de aceea trebuie să ne amintim de cel ce ne poruncește: "Fugiți de desfrânare", căci este mai de temut decât alte nelegiuiri" (Sfântul Grigorie de Nyssa,
Împotriva desfrânării , trad. Laura Pătrașcu, EIBMBOR, București, 2003, p. 96). Faptul că săgeata desfrâului lovește în ochii noștri nu reprezintă o simplă expresie plastică. Desfrânarea atacă cel mai de preț dintre simțurile trupului: vederea. Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu mai puțin de 90% din informațiile pe care le percepem din mediul înconjurător ajung la creier prin intermediul ochiului. Astfel, simțul tactil, auditiv, olfactiv, precum și cel al gustului ne prezintă doar 10% din totalul informațiilor. Evident, desfrânarea pătrunde în om prin intermediul vederii. Fuga din fața desfrânării nu poate fi efectuată decât evitând să revedem imaginile care ne fac să dorim acest păcat. Un alt remediu este să nu ne mai întâlnim cu persoanele care ne îndeamnă să facem desfrânare.