Subiect: Remember
View Single Post
  #688  
Vechi 01.05.2017, 22:34:21
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

În fiecare an, în data de 1 mai, este celebrată Ziua internațională a muncii. Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, ca Ziua internațională a muncitorilor. În anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Sfântul Apostol Pavel a legat munca de învățătura despre mântuire, căci fiecare, din lucrarea mâinilor sale, să facă și milostenie, să dea celui care are nevoie (Efeseni IV, 28) și „să faceți fiecare ce are de făcut, și lucrați cu mâinile voastre precum v-am dat porunca” (I Tes. IV, 11).

De asemenea, același apostol, în prima epistolă către Tesaloniceni spune dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce (cap. III, vs. 10).

Sfinții Părinți ne îndeamnă la o activitate prin muncă, spre iubirea aproapelui, pentru ajutorarea celor lipsiți. Sfântul Ioan Gură de Aur arată că munca este un factor de desăvârșire personală, căci ea curăță mintea de gânduri deșarte și ține mintea trează și oferă sănătate trupească.

Să nu disprețuim munca și să nu învinuim lucrarea. Căci chiar înainte de a obține Împărăția Cerurilor, ne procură pe pământ cea mai mare răsplată, o plăcere curată: și nu numai o plăcere curată, ci ceea ce este mai însemnat ca plăcerea, o sănătate neschimbăcioasă, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Sfântul Vasile cel Mare, în cap. 37 al Regulilor monahale, consideră că munca este o poruncă divină: vrednic este lucrătorul de hrana sa (Matei X, 10). Totodată, îndeamnă ca evlavia sa să nu fie un pretext spre lene, ci un îndemn la muncă întrucât muncim și din dragostea aproapelui, iar cel ce nu vrea să muncească, nici să nu mănânce.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote