View Single Post
  #14  
Vechi 28.01.2023, 19:18:42
Krautrock Krautrock is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.07.2016
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 193
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
Ce aspecte de ordin supranatural trebuie să îndeplinească Hristos omul la a doua sa venire pentru ca biserica ortodoxă sa-L recunoască ca fiind cu adevărat Dumnezeu și în principiu adevăratul Hristos?
Pai sa vedem:

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
Prima ar fi puterea de a zbura, sau cel puțin a levita pe principiul asa cum s-a ridicat la cer asa trebuie sa și vină.
Chiar daca oamenii inca nu zboara precum Superman, au deja avioane. Sa fim deci atenti sa nu-l confundam pe primul om ce va avea un aparat individual de zbor cu Iisus Hristos.

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
A doua ar fi abilitatea de a controla vremea, fiind așteptat de către adunarea credincioșilor ortodocși ca în jurul sau să fie tunete și fulgere.
Avem deja rachete cu ajutorul carora putem provoca ploaia. Cat despre tunete si fulgere... ganditi-va putin!

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
A treia fiind respiratie otrăvitoare sau distrugătoare, conform apocalipsei Hristos îl nimicește pe antihrist prin suflarea gurii sale.
Arme chimice sau biologice, asta avem de multa vreme, ba chiar sunt primele din lista care au fost inventate.

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
As mai adăuga eu o a patra cerință care cred eu ca ar fi mai mult decât pe placul bisericii ortodoxe, atotputernicia, adică toate legile fizicii să i se supună, cu alte cuvinte să poată sa facă orice dorește mușchiul Său dumnezeiesc.
Asta cu legile fizicii nu scrie in Biblie, deci e de la muschiul dumneavoastra citire. Cat despre atotputernicie, e greu de demonstrat, deoarece daca vrei sa arati ca poti face orice, va trebui sa faci tot ceea ce se poate face, altfel nu te va crede nimeni, iar oamenii cu scaun la cap te vor considera cel mult un soi de duh inselator. Cat despre ceilalti, vor crede orice, important e sa-i poti pacali ca esti atotputernic.

Nici crestinii nu sunt mai breji decat cei pe care ii numesc pagani. Cu totii il vad pe Dumnezeu ca pe un om mai mare, mai puternic si mai iscusit. Deci daca poti sa ii faci pe oameni sa creada ca esti zeu, au sa ti se inchine. Inclusiv crestinii.

Sa ne aducem putin aminte de modul in care i-au privit aztecii pe spaniolii debarcati pe coastele Mexicului. Chiar daca acestia nu erau atotputernici, la inceput au fost vazuti ca fiind atotputernici deoarece aveau corabii, cai si arme de foc ce pocneau rau de tot. Pentru acei indigeni din America, ei erau niste zei. Nu conta ca aveau o infatisare omeneasca. Poti sa fii divin chiar daca arati ca un om. Un exemplu edificator e Iisus Hristos. Ce conteaza ca poti, precum Toma Necredinciosul sa il atingi si sa vezi ca e format din acelasi material ca tine? Daca face minuni, ai sa fii convins ca are o natura divina.

Iar acum sa vedem ce anume contine Noul Testament in acest sens in legatura cu Hristos. In primul rand niste afirmatii in legatura cu faptul ca e Fiul lui Dumnezeu care pot fi interpretate eventual in sensul ca Hristos e chiar Dumnezeu. De asemenea se subintelege faptul ca exista un dumnezeu care a facut lumea, deci poate sa faca tot ce vrea. Toate acestea sunt afirmatii. Ele raman doar afirmatii in masura in care nu sunt dovedite. Iar atunci Biblia incearca cea mai simpla si mai subtire modalitate de a-si demonstra afirmatiile: prin minuni, adica prezentandu-l pe Iisus Hristos ca pe un om mai puternic, un fel de Heracles de nivel superior. Deductia e simpla: daca e tare, inseamna ca e Dumnezeu. In felul acesta se ajunge in situatia in care la ora actuala daca ne intrebam ce semne au sa anunte venirea lui sa spunem urmatoarele: va zbura, va produce fenomene meteorologice si va pulveriza substante otravitoare

E clar ca o asemenea imagine e depasita in vremurile noastre. Daca vreun pilot, prin absurd, ar ateriza fortat in Iudeea primului secol, emanand din motor gaze arse partial si fum inecacios dupa ce a fost surprins de furtuna (nici macar nu trebuie sa lanseze vreo racheta ce sa sparga norii de ploaie, adica sa produca singur furtuna), ar fi considerat Iisus Hristos venit a doua oara si probabil soldatii romani care l-ar vedea ar lua-o la goana. Asta s-ar intampla in Iudeea.

Dar ce s-ar fi intamplat daca Iisus ar fi venit in lumea nostra si nu in Iudeea primului secol. Daca ar fi ajuns prin Iran, precis ar fi fost decapitat inainte de a-si propovadui evanghelia. Daca ar fi ajuns intr-o tara mai civilizata probabil ar fi fost lasat in pace. Auzindu-l lumea, l-ar fi considerat in om inofensiv in ciuda ideilor sale ciudate. Faptul ca s-ar fi autonumit Fiul lui Dumnezeu ar fi fost eventual considerat semn al unei traume psihologice, iar fapte precum inmultirea painii si a vinului sau mersul pe apa si insanatosirea bolnavilor nu ne-ar fi surprins avand in vedere ca exista o multime de iluzionisti ce pot sa faca sa apara si sa dispara lucruri, sau profeti care sustin ca pot vindeca tot felul de boli. Ba exista chiar medicina, ceea ce nu e putin lucru.

Prin urmare, ce ar trebui sa faca Iisus ca intr-adevar sa-l credem? Nu cred ca miracole. Acestea nu mai tin. L-am considera cel mult extraterestru, oricat de puternic ar parea. Nici venirea pe nori nu mai e o solutie credibila. Chiar pe nori? Altceva mai grozav n-a gasit? Dupa bombele atomice, niste simple tunete nu reprezinta mai mult decat un mieunat de pisica. Cat despre rasuflarea otravitoare... 500 de grame de toxina botulinica pot ucide toata populatia Pamantului. Cu cateva tone prapadim intreg Universul daca ar fi locuit.

In aceste conditii in care oamenii cu scaun la cap nu te mai cred atotputernic indiferent ce ai face, nu e de mirare ca lumea incepe sa creada tot mai putin in zei. Iar religiile actuale nu mai au alte dovezi decat minunile ce sa dovedeasca atotputernicia si care nu mai pot functiona. Dovezile logice au fost deja infirmate toate fara exceptie tocmai de stiinta care le-a nascut: logica. Asa ca religiile sunt silite sa gaseasca alte mijloace prin care sa se impuna: prin forta, ca in islam, prin mijloace emotionale, ca in crestinism si care pot fi demolate chiar mai usor decat miracolele, deoarece reprezinta un atac tocmai la valorile noastre morale la care totusi nu putem renunta nici macar pentru religie. Nu ma poti convinge de ceva prin forta si nici manipulandu-mi emotiile. In primul caz esti o bruta, in al doilea un sarlatan. La asta ma refer cand vorbesc de valori morale.

Si totusi nu putem trai fara sa credem nimic. N-am mai manca nimic pentru ca n-am crede ca ne foloseste la ceva. Sau am manca tot timpul pentru ca n-am crede ca e util sa facem o pauza. Am dat doar un exemplu. Absenta credintelor ne-ar afecta in mod catastrofal relatiile interumane si ar transforma lumea intr-un haos total. Insa, din fericire, oamenii cred unele lucruri, ba chiar destul de multe lucruri, iar toate aceste lucruri formeaza ceea ce numim cunoastere sau chiar intelepciune. Asta e starea noastra naturala de "normalitate" . As putea spune ca nu e posibil sa fii agnostic la modul absolut. Insa printre lucrurile pe care le cunoastem se strecoara si multe prostii. Atunci cand ele sunt in cantitate mica, nu prezinta pericol. Insa uneori, ce e mult e mult.

Prin urmare, cum va veni Hristos?

Serios? Alte preocupari mai bune nu avem? In lume e saracie, sunt razboaie, poluare, talibani...
__________________
Chiar dacă n-ar exista Dumnezeu, tot n-am scăpa de El. Mai există cei care susțin că L-au văzut, iar aceștia sunt mult mai periculoși.
Reply With Quote