Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 10.02.2009, 15:29:06
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit Vinul liturgic

Un articol mai amplu despre vinul liturgic:

"Potrivit dictionarului, vinul este bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea mustului de struguri. Termenul de vin se aplica si unor bauturi facute din alte fructe, legume sau ierburi, dar, utilizat singur, se refera doar la cel produs din struguri. In acest sens il vom folosi in cele ce urmeaza.

In Vechiul Testament vinul este privit ca un aliment de baza

Cunoscut inca din vechime, prima mentiune documentara a vinului o intalnim in Vechiul Testament, la Facere 9, 20 - 21, unde se arata ca, dupa potop, Noe a sadit vie si a baut vin.

Dar al lui Dumnezeu menit sa veseleasca inima omului (Ps. 103, 15), vinul ocupa un loc important in viata de zi cu zi a evreilor fiind inteles ca o necesitate a vietii si nu ca un lux. Era o parte necesara si a celei mai simple mese (Jud. 19, 19; I Regi 16, 20; Is. 55, 1), o provizie indispensabila a unei cetati (II Par. 11, 11), consumat de oameni de toate clasele sociale si de toate varstele (Plang. 2:12; Zah. 9:17). Abundenta vinului era considerata o expresie a binecuvantarii lui Dumnezeu (Fac. 27, 28; Deut. 7, 13; Amos 9, 14) iar deosebita abundenta o expresie a epocii mesianice (Amos 9,13; Ioil 3, 18; Zah. 9, 17). In acelasi timp abuzul de vin si betia sunt condamnate cu tarie (Pilde 20, 1; 23, 20 - 35).

Vechiul Testament asociaza vinul cu painea ca alimente de baza (Fac. 27, 28; Deut. 7, 13; 33, 28; Ioil 2, 19) simbolizand intreaga hrana a omului. Acest simbolism isi va gasi cea mai inalta expresie la Cina cea de Taina cand Mantuitorul Iisus Hristos, instituind Sfanta Liturghie, le va preface in Trupul si Sangele Lui indemnandu-ne sa aducem painea si vinul ca daruri ale noastre la Sfanta Liturghie savarsita intru pomenirea Sa.

Datorita importantei care i se acorda, vinul era utilizat si in cultul iudaic ca libatie care insotea jertfele zilnice de dimineata si seara (Iesire 29, 40 - 41), parga din roadele pamantului adusa Domnului (Lev. 23, 13) precum si felurite alte jertfe (Num. 15, 5, 7, 10).

Vinul Cinei celei de Taina a fost rosu, dulce, amestecat cu apa

Desi Legea nu impunea folosirea vinului la sarbatorirea Pastelui iudaic, in epoca post-babiloniana s-a generalizat utilizarea lui ca o "traditie de la cei batrani”. Cunoastem pana azi aceste "traditii din batrani” deoarece, in secolul al II-lea dupa Hristos, rabinii evrei le-au codificat in cartea numita Mitna. Aflam astfel ca pe parcursul mesei rituale iudaice de Pasti capul familiei binecuvinteaza, folosind anumite formule rituale (berakoth), piinea si patru pahare de vin pe care le imparte apoi celorlalti.

La mesele rituale se folosea un vin special, obtinut prin stoarcerea usoara (fara a zdrobi samburii) a strugurilor potrivit principiului "cu cat sunt strugurii storsi mai putin, cu atat vinul este mai bun”. Cel mai apreciat vin era obtinut din mustul scurs prin greutatea proprie a strugurilor zdrobiti. Vinul ritual era asadar un vin curat, neamestecat cu nimic altceva.

In ceea ce priveste culoarea vinului, la masa pascala era utilizat vinul rosu care, de altfel, era vinul cel mai raspandit, in antichitate, in Palestina ca si in Grecia. O serie de afirmatii incidentale din Vechiul Testament cum ar fi "nu te uita la vin cum este el de rosu” (Pilde 23, 31) sau expresia "sange de strugure” (Fac. 49, 11; Deut. 32, 14) folosita pentru vin confirma preponderenta vinului rosu.

In vechime vinul era baut neamestecat cu apa, dar, in perioada elenistica, sub influenta greceasca, se generalizeaza consumul vinului diluat cu apa. Cartea Mitna priveste ca de la sine inteles utilizarea in cult a vinului amestecat cu apa iar rabinul Eleazer chiar interzice rostirea binecuvantarilor asupra vinului nediluat. Se pare ca dilutia era destul de mare adica 1/3, dar aceasta in conditiile unui vin tare si probabil dulce, in conditiile unui climat cald cum este in Palestina.

La Cina cea de Taina Mantuitorul Iisus Hristos a urmat ritualul unei mese pascale facand gesturile traditionale ale capului de familie evreu dar dandu-le un inteles cu totul nou identificand painea cu Trupul Sau si vinul cu Sangele Sau pe care il va varsa pe Cruce pentru Mantuirea lumii. El a binecuvantat vinul ritual iudaic din struguri (fermentat), rosu, dulce, amestecat cu apa."
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nor rosu pe Google Maps deasupra (la tzarmul) Sfantului Munte Athos ortodoxa2310 Intrebari utilizatori 15 06.11.2012 07:25:07
Consumul de vin rosu poate preveni aparitia cancerului absolutep0wer Generalitati 6 08.06.2010 21:42:33
Sf. Andrei este sarbatoare cu rosu/mare in general? sophia Diverse Sarbatori 3 13.11.2009 11:07:58
Reclama cu covor rosu la AVORT cozia Generalitati 30 28.02.2009 17:43:33