Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.03.2024, 11:54:03
David_1859 David_1859 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.01.2019
Mesaje: 302
Implicit IPS Streza – eretic, manipulator, sau și eretic și manipulator, sau altfel?

Este vorba despre anumite formulări ale tov. STREZA (Liviu), dintr-o așa-zisă pastorală dată de sărbătoarea nașterii lui Hristos (Mesia, Unsul lui Dumnezeu), dar și dintr-un interviu dat cu vreun an înainte în care tov. Streza a făcut și atunci niște afirmații cel puțin sub semnul întrebării.

În primul rînd, este vorba despre afirmația:
Citat:
Tot ceea ce se întâmplă rău în viața noastră este rodul păcatelor noastre care ne îndepărtează de Dumnezeu.
https://www.activenews.ro/stiri/Praz...ealului-186472

Acum un an și ceva a făcut o afirmație oarecum asemănătoare:
Citat:
Pentru că și boala, și suferința, și războaiele, vin din cauza păcatelor oamenilor, nu datorită virtuților noastre deosebite.
http://sibiu100.ro/eveniment/ips-dr-...zinformatoare/

Din punctul meu de vedere este vorba despre o învățătură dubioasă cel puțin, sub semnul întrebării, avînd în vedere că sînt și situații în care rele deliberate de exemplu ale unora împotriva altora nu sînt neapărat consecințe ale păcatelor celor vătămați, așa cum pot exista și virtuți, fapte virtuoase, dar care pot duce la suferințe datorită unor persecuții care se îndreaptă acelora cu anumite fapte virtuoase.

Bineînțeles că se pune problema dacă astfel de învățături sînt realmente crezute de către tov. Streza (Liviu), și pe mine personal nu m-ar mira să fie așa, n-aș fi surpins ca „dumnealui” să creadă că orice păcat împotriva altora săvîrșit de el ar fi o lucrare a lui Dumnezeu, sau dacă sînt folosite pentru a îi ține pe credincioși sau mai puțin credincioși într-o anumită stare sau mentalitate de a se culpabiliza în primul rînd sau exclusiv pe ei, pentru diverse suferințe, necazuri, ceea ce pe lângă faptul că ar putea să nu fie adevărat sau să fie doar parțial adevărat, crează așa o percepție că respectivii auditori sau cititori ai așa-zisei pastorale a tov. Streza cam sînt supuși unui proces cel puțin de inducere în eroare, de înșelare (morală, duhovnicească), dar care poate să reflecte în definitiv și o intenție manipulatoare, pentru că pe de altă parte îmi vine greu să cred că tov. Streza chiar crede că suferințele cuiva s-ar datora exclusiv păcatelor acelei persoane.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare