Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 22.04.2013, 20:24:02
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe



Maine este sărbătoarea unuia din cei mai mari mucenici ai credinței noastre, a Sfântului Gheorghe, Purtătorul de biruință. Sărbătoarea aceasta coincide cu cel mai frumos anotimp. Și precum cântă Biserica noastră, să alergăm astăzi pe câmpuri să culegem flori și să împletim cununi pentru a încununa pe eroul credinței noastre creștine.

Patria Sfântului Gheorghe este Asia Mică. S-a născut în părțile Cezareei și a fost compatriot cu Sfântul Vasile cel Mare. Părinții lui erau bogați și nobili. Tatăl lui a fost martirizat pentu Hristos atunci când Sfântul Gheorghe era mic, în leagăn. Mama lui, doar de 20 de ani, era dintre acele mame care cred în Dumnezeu. De aceea nu s-a recăsătorit cum fac astăzi multe, care deși trupul bărbatului lor nu a putrezit încă în mormânt, ele își caută un alt bărbat! În Asia Mică, o singură Cununie exista, una, nu mai multe. Ca și turturelele: dacă una este omorâtă, perechea ei, nu se înjugă cu altcineva, rămâne singură până la sfârșit și plânge pe ramuri. Așa și atunci. Nu zic că cei care vin la a doua Nuntă păcătuiesc, dar îndeosebi nunta este una, cea pe care o binecuvintează Dumnezeu, Sfânta Treime și Prea Sfântul Duh.

Sfântul Gheorghe împreună cu părinții săi

Așadar, mama lui atît de tânără a rămas văduvă. Auziți voi, femei, auziți voi, bărbați? Nu s-au făcut aceste sărbători ca să mâncăm și să ne distrăm, ci s-au făcut ca să trăim și noi ca sfinții. Atunci Sfântul Gheorghe ne va binecuvânta și va fi cu noi.

Tânăra văduvă îl avea pe Gheorghe mic. Și cu laptele ei l-a plămădit și plăsmuit. Așadar, binecuvântată mamă. În spatele oricărui sfânt e o mamă. Și în spatele Sfântului Gheorghe este mama care l-a aplecat la piept, și pe lângă lapte, l-a alăptat și cu credință, credința în Hristos.

Gheorghe, unicul și iubitul fiu al văduvei, a crescut și s-a distins prin calitățile sale. De foarte devreme și-a manifestat înclinația de a deveni militar. Așadar, s-a înrolat în armată. S-a distins ca militar și ca ofițer. Era primul în lupte. Avea o inimă de leu. În felul acesta a ajuns în rang general și apoi chiar conte.

Sfântul Gheorghe mai presus de grade, Îl avea însă pe Dumnezeu. Apoi vin toate celelalte. Și dacă credința în Dumnezeu este în primejdie, se cuvine să fii gata să jertfești și gradele și funcțiile și tronurile și cârjele și mitrele și toate. De mii de ori e mai bine să mori călugăr în Sfântul Munte, decât trădător al Ortodoxiei! De mii de ori militar cinstit, decât general care nu crede; de mii de ori țăran care-l are înlăuntrul său pe Dumnezeu, decât om de știință ateu; de mii de ori gropar sau cioban care-l are înlăuntru pe Dumnezeu, decât bogățiile lumii. Aceasta este sfânta noastră religie. Biserica noastră nu depinde de cei mari și tari ai zilei. Ea se întemeiază pe credința celor smeriți și disprețuiți.

A venit deci momentul încercării Sfântului Gheorghe. Era perioada ultimei persecuții din primele secole. Pe tronul Romei se afla una din cele mai sălbatice fiare, împăratul Dioclețian (284-304). Acesta nutrea o ură sălbatică față de creștini. De aceea a poruncit: Câți sunt creștini, își pierd funcțiile; și dacă persistă în credință, vor fi dați morții.

Când s-a emis porunca, venise de acum ceasul și pentru Gheorghe. Înaintea tuturor a mărturisit și a spus: Sunt creștin și mai presus de împărat Îl am pe Hristos!

Dioclețian poruncește și îl arestează. Îi descoase gradele, îi iau armura, îl aruncă de îndată în închisoare. Din înălțime, în adânc! Dar el simțea bucurie și veselie.

Să povestesc acum chinurile lui mucenicești? Sunt multe. Care vreți, citiți sinaxarul ca să vedeți. Pe scurt vă zic. I-au străpuns pântecele cu o suliță de fier. Apoi l-au pus pe o roată de fier – care de jur împrejur, pe coroană, avea unghii ascuțite -, au lăsat roata să se rostogolească într-un loc povârnit, iar trupul Sfântului se tăia; i se sfâșiau cărnurile și adăpau pământul. După aceea, l-au încălțat cu încălțăminte de fier cu cuie și l-au obligat să pășească. Apoi l-au aruncat întro groapă cu var, ca să se topească. Dar și varul l-a biruit și încălțămintele de fier le-a biruit și toate. Nu este un lucru de mirare acesta. A spus Hristos: „Nu vă temeți! Veți călca peste șerpi și peste scorpii și nici un fir de păr din capul vostru nu va cădea, dacă nu vrea Dumnezeu” (vezi Luca 10, 19; 21, 18; Matei 10, 29).

După acestea, în afara Cezareii era un templu idolesc plin de statui. Îl iau deci pe Sfântul Gheorghe, ca să jertfească. El privea cu fața sa îngerească. Se uită la idoli și spune cu glas mare: În numele lui Iisus Nazarineanul vă întreb: Statui și idoli, ce sunteți? Și ei au răspuns: Nu suntem dumnezei, suntem demoni! Apoi, Sfântul și-a făcut rugăciunea și imediat un cutremur a zguduit întregul templu, au căzut jos statuile și s-au făcut bucăți și praf.

Și doar astea sunt? Și o altă minune a Sfântului Gheorghe este minunată. În afara Cezareei, pe un povârniș exista o fântână cu apă bună, dar nimeni nu îndrăznea să se apropia de ea; pentru că alături era o peșteră, iar în ea se sălășluise o mare fiară, un șarpe uriaș, care ieșea și mânca oameni și animale. Sfântul Gheorghe s-a apropiat cu sulița lui de izvor. Fiara a mormăit, a ieșit brusc și și-a deschis gura ca să-l înghită. Dar Sfântul Gheorghe – să nu creadă necredincioșii, noi credem! – ce face ? Aruncă cu credință o cruciuliță de lemn în gura deschisă a șarpelui. O aruncă în cele dinlăuntru ale lui și fiara s-a spart și a crăpat. De aceea, vedeți în icoane pe Sfântul Gheorghe zugrăvit călăreț și cu sulița, care are în vârf crucea Domnului, ucigând fiara. Astăzi, aceste lucruri par incredibile. Oamenii din lume le consideră povești. Dar noi știm că se întâmplă nu numai cele pe care le-a făcut Sfântul Gheorghe, ci se petrec și lucruri de mii de ori mai mari. Este plină istoria de minunile pe care le-au făcut sfinții credinței noastre cu puterea lui Hristos. Avem o religie vie și se cuvine s-o iubim și să i ne dedicăm în întregime. Iată deci, iubiții mei, în puține cuvinte viața sfântului. De aceea Sfântul Gheorghe este unul din cei mai iubiți sfinți de către popor.

RUGACIUNE



Sfinte Mare Mucenice, cel care ai viețuit după vrednicia numelui tău – că luând pe umeri Crucea lui Hristos, bine ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească – stând în slavă înaintea Scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate, fă-te acum mijlocitor osârdnic nouă, nevrednicilor – și îngrădește-ne cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor, îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia, alungând tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri și ne învrednicește, pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului ființei noastre. Amin!
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 22.04.2013, 20:24:53
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe



Sfântul Gheorghe a fost unul din cei mai mari eroi ai creștinismului. S-a născut și a fost martirizat în anii unei groaznice persecuții, pe care a declanșat-o împotriva creștinismului un sinistru și sângeros împărat, Dioclețian. Patria natală a lui Gheorghe a fost Capadocia, o eparhie din Asia Mică, care a dat naștere la atâția sfinți și mucenici. Tatăl lui, când Gheorghe era încă mic copil, a fost arestat, a mărturisit pe Hristos și a fost martirizat. Gheorghe a fost un copil de mucenic. Mama lui văduvă, femeie evlavioasă, îl lua pe micul Gheorghe și-l ducea deseori la mormântul tatălui său mucenic. Și acolo, deasupra mormântului, îngenunchiați amândoi, se rugau lui Dumnezeu. Gheorghe, din frageda lui vârstă, ardea de sfântul dor de a urma exemplul tatălui său și de a deveni și el mucenic al lui Hristos. Când a crescut, a slujit în armată. Era un soldat strălucit, ascultător, plin de bărbăție, fără teamă în lupte. Își iubea patria, îi izgonea pe barbarii care atacau și ardeau casele și junghiau copiii și femeile. Sfântul Gheorghe a fost un apărător al celor neputincioși. Pentru bărbăția lui a avansat repede și a ajuns la cele mai înalte funcții din armată; a devenit general.
Dar când s-a declanșat persecuția împotriva creștinilor și toți ofițerii au fost obligați să declare că nu sunt creștini și că cred în idoli, atunci Gheorghe nu a ezitat deloc să facă ceea ce se cuvenea. Nu s-a lepădat de Hristos ca ceilalți, ci a declarat că este creștin și că nicio putere din lume nu va putea să-i schimbe credința. Împăratul, când a auzit această declarație, s-a întristat mult, pentru că cel mai viteaz general al său era creștin. La început a încercat să-l convingă cu binele, i-a promis până și cele mai mari onoruri și funcții. Dar Gheorghe a respins toate propunerile și a rămas statornic și neclintit. Atunci, a început mucenicia lui; o mucenicie din cele mai groaznice. La început l-au aruncat într-o temniță întunecoasă. L-au pus apoi pe roată, care era o unealtă de schingiuire; prin cuiele ei ascuțite, roata făcea să se sfâșie carnea, să curgă sânge și omul să moară, dar Hristos prin harul Său l-a ajutat pe mucenic și acesta a învins toate durerile. Și nu doar aceasta, ci a făcut și minuni: a înviat din mormânt un mort. A ucis o fiară mare care mânca oameni, s-a dus în templul idolilor și prin rugăciunea sa a făcut de s-au dărâmat toți idolii și a făcut pe demoni să strige și să spună că unul este adevăratul Dumnezeu, Dumnezeul lui Gheorghe. Acestea par multor oameni de necrezut, dar Hristos a spus că oricine crede în El va face minuni, va călca peste scorpii și peste șerpi și va birui toată puterea vrăjmașului (Luca 10, 19).
***
Tot ce a făcut Sfântul Gheorghe nu a făcut cu puterea sa, a făcut-o prin puterea lui Hristos, Care a biruit păcatul și moartea și a înviat din morți și dăruiește putere oricărui credincios să-i biruiască și el pe vrăjmașii lui. În felul acesta, fiecare sfânt este o nouă dovadă că Hristos este adevăratul Dumnezeu. Viața, chinurile mucenicești și minunile sfinților nu pot să aibă o altă explicație decât una singură: că Hristos a înviat, trăiește și împărățește și că El este Cel care dăruiește puterea și harul Său ca oamenii neputincioși și păcătoși să devină eroi și martiri.
Mii de oameni, care au urmărit mucenicia și minunile sfântului, au crezut și s-au botezat în numele lui Hristos.
Creștinii mei, nu ajunge să sărbătorim praznicul Sfântului Gheorghe. Trebuie să-l imităm și noi pe sfânt în virtuțile pe care le-a avut și mai ales în bărbăția pe care a arătat-o de-a lungul întregii sale vieți. A omorât sfântul fiara, așa cum se vede în icoana lui? Avem și noi fiara noastră, adică patimile și răutățile noastre. Cine este liber de acestea? Înainte! Să ridicăm război împotriva acestor fiare lăuntrice! Cine se războiește, acela își și învinge cu ajutorul lui Hristos patimile, acela se face un vrednic următor al Sfântului Gheorghe. Acest creștin este o dovadă că Hristos care a înviat și în zilele noastre trăiește, biruiește și triumfă.
LA MULTI ANI LA SARBATOAREA SFANTULUI GHEORGHE.
DOAMNE AJUTA!
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 22.04.2013, 20:27:32
gheorghie's Avatar
gheorghie gheorghie is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.07.2010
Locație: Basarabia/Cluj
Religia: Ortodox
Mesaje: 130
Implicit

oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?
__________________
"Nu!gloria iubirii nu este îmbuibarea,
Ospețe de săruturi, orgii de-mbrățișări,
Ci dorul lung și taina-mpletită cu-așteptarea
Sunt duhul ei pe-o lume de vane desfătări.
Prin înfrînări și chinuri asceții-ating extazul..."
Vasile Voiculescu, Sonetul CLXXI

http://blogulugicu.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Vechi 22.04.2013, 20:30:26
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gheorghie Vezi mesajul
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?
E cruce cu rosu in calendar, deci in toate bisericile ortodoxe romane ar trebui sa se oficieze liturghie.
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 22.04.2013, 20:46:45
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gheorghie Vezi mesajul
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici?
Da !
Spre exemplu la Botosani de sarbatoarea Hramului Sf. Gheorghe, mare sarbatoare acolo, se va oficia Sfanta Liturghie a Sfantului Grigorie Dialogul !
Nu se serbeaza onomastica celor care poarta numele marelui Mucenic , pentru ca suntem in Marele Post !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 22.04.2013, 20:50:11
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit O precizare oficiala B.O.R !

Citat:
În prealabil postat de gheorghie Vezi mesajul
oare se fac liturghii de sf. Gheorghe, maine, prin biserici? sau fiecare preot face cum vrea?
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe
Ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, 23 aprilie, cade anul acesta în timpul săptămânii a șasea din Postul Mare. În toate lăcașurile de cult se va oficia în această zi Liturghia Darurilor înainte sfințite. Rânduiala a fost stabilită la Sinodul Trulan din anul 692.

„Hotărârea Sinodului Trulan prevede ca în timpul Păresimilor în afară de Sărbătoarea Bunei Vestiri orice sfânt cu polieleu, orice zi deosebită va fi cinstită prin liturghie înainte sfințită. Liturghie deplină nu se săvârșește decât în zilele de sâmbătă și duminică. În ziua de sâmbătă sau din duminica înaintea acestei sărbători, respectiv, în sâmbăta sau duminica a V-a a Sfântului și Marelui Post preoții vor pregăti un Agneț va fi sfințit, Agneț cu care se va săvârși Liturghia înainte sfințită în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. La bisercile de enorie, așa cum prevede Tipicul, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se va săvârși fie Pavecernița Mare împreună cu Litia, mai ales acolo unde este hram, fie Vecernia Sfântului Gheorghe și Litia. La bisericile de mănăstire, la catedralele chiriarhale Vecernia se va săvârși întotdeauna dimineața împreună cu rânduiala Ceasurilor, iar după amiază Pavecernița Mare și acolo unde este cazul și Litia”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Liturghia Darurilor înainte sfințite este a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe și se oficiază numai în Postul Păresimilor.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #7  
Vechi 22.04.2013, 21:23:38
gheorghie's Avatar
gheorghie gheorghie is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.07.2010
Locație: Basarabia/Cluj
Religia: Ortodox
Mesaje: 130
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Nu se serbeaza onomastica celor care poarta numele marelui Mucenic , pentru ca suntem in Marele Post !
deci eu maine dupa liturghie, la agapa, nu am voie sa duc niste dulciuri sau un suc macar?
__________________
"Nu!gloria iubirii nu este îmbuibarea,
Ospețe de săruturi, orgii de-mbrățișări,
Ci dorul lung și taina-mpletită cu-așteptarea
Sunt duhul ei pe-o lume de vane desfătări.
Prin înfrînări și chinuri asceții-ating extazul..."
Vasile Voiculescu, Sonetul CLXXI

http://blogulugicu.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Vechi 23.04.2013, 01:23:30
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.955
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gheorghie Vezi mesajul
deci eu maine dupa liturghie, la agapa, nu am voie sa duc niste dulciuri sau un suc macar?
Sigur că ai voie, dar ar fi bine să fie de post. :)

"La mulți ani" tuturor celor care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe!!

Reply With Quote
  #9  
Vechi 23.04.2013, 12:11:30
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.857
Implicit

LA MULTI ANI tuturor celor ce poarta numele Sfantului Gheorghe!
Reply With Quote
  #10  
Vechi 23.04.2013, 12:26:37
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 6.591
Implicit

Biserica parohiei mele are hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și al Sfintei Mucenițe Marina.
Așa că am participat aseară la slujba de hram și astăzi a fost oficiată Liturghia Darurilor. Ca de altfel ca-n orice zi (în afară de sâmbete și duminici) din Post.
__________________
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat!
"Trebuie sa mori înainte de a muri
Pentru a nu muri atunci când mori"
Reply With Quote
Răspunde