Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 26.01.2015, 16:08:04
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit Inventatorul, inginerul, profesorul și fizicianul Justin Capră

Inventatorul, inginerul, profesorul și fizicianul Justin Capră(+ 19 Ian.2015) spune că nu ar fi fost cine este fără Dumnezeu

Invențiile lui Justin Capră au ajuns până la oamenii de știință de la NASA încă din anii ’60, dar nimic nu-l clintește din țara natală pe omul care a văzut mașinile eco cu mult înaintea trendului.

La capătul unei ulițe din Filipeștii de Pădure, în căsuța sa cu verandă, ne-a așteptat Justin Capră. Cel care și-a petrecut viața oferind omenirii invenții precum rucsacul-zburător s-a marginalizat intenționat în liniștea creativă a comunei prahovene. La câțiva kilometri de casa și atelierul său a deschis porțile fundației care îi poartă numele, dedicată copiilor supradotați care nu-și găsesc locul în școală. Are o mulțime de colaboratori tineri în jurul său, poate fi numit cu ușurință un creator de școală. „De meserie, eu sunt român, iar la asta eu nu voi renunța niciodată, chiar dacă cei din jur te privesc ca pe un tataie țicnit.“ Inventatorul, inginerul, profesorul și fizicianul Justin Capră spune că nu ar fi fost cine este astăzi, când împlinește 80 de ani, fără Dumnezeu.

„Weekend Adevărul“: Sunteți inventator, profesor, inginer...

Justin Capră: Sunt pensionar. Dumnezeu știe ce sunt. După liceu, am urmat o Școală Superioară de Aviație. De acolo, am ieșit subinginer în aviație. În ’74, la insistențele ministrului Octavian Groza, am dat diferențele și m-am făcut inginer. Ei bine, nu m-am simțit mai deștept atunci. Inginerul este un tip practic, sigur, cu mici excepții. De obicei, este un tip considerat deloc intelectual. Nicolae Iorga, care era un tip infatuat, când s-a ridicat Brătianu la tribună, i-a zis: „Ce să învăț eu de la un inginer?“. „Măsura, domnule profesor“, i-a răspuns Brătianu, care era un tip deosebit de inteligent și cultivat. Cert este că excepția confirmă regula. Inginerul trebuie să fie un om practic, să realizeze, în vreme ce savantul este naivul, care este limitat la cercetarea domniei sale. De aceea francezii spun că savantul știe totul, dar din păcate numai atât.

„Weekend Adevărul“: Dumneavoastră cum vă simțiți?

Justin Capră: Eu mă simt un nemulțumit. Savantul este naivul pentru că-și imaginează că poate accede la adevărul absolut prin studiu, ceea ce este fundamental greșit. Nu există adevăr absolut, ci doar adevărul divin. Omul se deplasează asimptotic spre cunoaștere, pe care nu o va cunoaște niciodată, pentru că asimptota întâlnește verticala cunoașterii undeva, la infinit. Practic, niciodată. Pe de altă parte, omul este limitat la statutul de om. Vedeți dumneavoastră, noi facem parte dintr-o supă cuantică și ne mișcăm în ea, nu putem ieși, pentru că ne „bărbierește“. Și atunci suntem limitați. Omul nu poate gândi cosmic, nu poate gândi spațial. Sunt anumite vârfuri care au reușit să se apropie, dar nu să-l găsească. Iar apropierea nu se face prin studiu, ci prin revelație. Când a fost întrebat Isaac Newton cum a descoperit legea atracției universale, a spus că a fost inspirat. Păi, inspirația este de natură divină, domnișoară dragă, nu urmare a studiului.
Din contră, s-ar putea ca studiul să ne încurce. Mark Twain spunea că nu o să permită școlii să-i strice educația. Școala este pentru marea masă, nu pentru genii.

„Weekend Adevărul“:Țineți un calcul al muncii dumneavoastră sau vă găsiți mulțumirea în altceva?

Justin Capră: Am o oarecare mulțumire nu pentru că aș fi rezolvat ceva, ci pentru că nu am stat degeaba. Numai istoria va stabili dacă este important ce am făcut eu. Și faptul că sunt chemat și acum la diverse instituții și universități ca să țin prelegeri, ori de curiozitate, ori că s-a prins ceva din ce am făcut eu.

„Weekend Adevărul“: Cum a început totul?

Justin Capră: Motorul, în orice realizare, își are câteva cauze: angoasa, complexul de inferioritate, lehamitea de cotidian și, nu în ultimul rând, lipsurile. Criza este factor de progres. Crizele au oferit cele mai mari personalități. Eu, neintegrându-mă în vârsta mea, făceam castele, tractorașe, pentru că nu mă jucam alături de ceilalți. Eram marginalizat, invectivat, agresat fizic.

„Weekend Adevărul“: De ce nu erați alături de ceilalți?

Justin Capră: Nu mă jucam cu ei, nu simțeam nevoia să stau cu ei, ci cu oameni mai în vârstă, de la care aveam ce să învăț. Eram considerat un copil-problemă și am și fost. Mi se spunea că nu sunt bun decât de păzit porci. Am fost și premiant, și corigent, și restanțier. Eram «ăla». Întotdeauna am fost, fără să am un merit special, cel mai bun la desen. La școală, la liceu, toți colegii mei se întrebau de ce primesc nota 10. «Când o să aveți și voi noțiunea de perspectivă, o să primiți la fel», spuneau profesorii. La celelalte am fost mai bun, mai rău, am excelat în științele astea despre care spunem că sunt exacte, deși nu sunt deloc așa. Dar am fost un copil-problemă. La examene nu puteam vorbi, mi-era teamă, nu puteam vorbi, eram un copil complexat venit de la țară. Mult mai târziu am început să țin prelegeri și cursuri și am văzut că nu e chiar atât de rău, așa că am prins curaj.

„Weekend Adevărul“: Ce v-a ținut în România?

Justin Capră: Noi avem obligația morală să ne respectăm locul, părinții și obiceiurile. Sunt proaste? Să le facem bune. Am fost invitat să rămân la Freiburg, dar le-am zis că sunt român, nu transfug. La ora actuală, 30% din populația Americii o duce mai rău ca noi. Toată lumea vrea în Occident. Eu sunt mai prost, vreau la Filipeștii de Pădure. Niciodată nu m-a interesat valoarea materială. Mereu am zis: „Doamne, dă-mi salariu mai mic decât al colegilor mei, ca să nu mă invidieze“. Valorile materiale te bagă în pământ. Iisus spunea să adunăm averi în ceruri, nu pe pământ. Cele de pe pământ sunt perisabile, mor, ruginesc, le mănâncă moliile. Când a venit apostolul Pavel, a zis: „N-am venit să vă arăt lumea care se vede, pentru că lumea care se vede, de fapt, nu există“. Să încerc să explic. Dacă intrăm în structura materiei, găsim electroni, protoni, neutroni. Dar aceștia nu sunt materie, ci sarcini electrice. De fapt, lumea nu există ca materie, există ca energie. De aceea Biblia spune că Dumnezeu a făcut pământul din nimic.

„Weekend Adevărul“: Ați fost premiat și ați primit și o sumă de bani cu care ați înființat o fundație.

Justin Capră: Mereu mi-a fost teamă de bani, de cei care mă laudă, de femei, ca să fiu sincer. Nu știu ce să fac cu ei, așa că am zis să fac pentru alții. Dar meritul fundației nu este al meu, ci al lui Florin Colceag, moderator matematic cunoscut la multe dintre catedrele din lume. Am zis să facem aici, ne-am găsit un sediu aici, în locul unei foste termocentrale. Deja am început să racolăm «nebuni» care gândesc altfel. În primăvară am ținut un discurs în fața unor copii supradotați. O fetiță de 5 ani mi-a cântat o arie de Mozart, mi-au dat lacrimile. Altul, Șerban, de 11 ani, se ocupă deja de fizică cuantică. Copiii aceștia pierd vremea în școli. Sunt marginalizați, trebuie să-i ajutăm. Totul se află în noi, iar școala trebuie să ne decodifice.

„Weekend Adevărul“: Aveți o invenție la care nu ați renunța?

Justin Capră: Niciuna. Pentru mine nu sunt importante nici invenția, nici câștigul. Când reușesc tehnic ceva, mă bucur, dar când câștig material, mă sperii. Îmi dau seama că sunt alții mai merituoși ca mine, iar în al doilea rând nu este meritul meu, ci al lui Dumnezeu. Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este. Rucsacul-zburător a fost invenția cea mai în vogă, pentru că era spectaculos. Zburai fără avion. Dar eu n-am inventat, eu n-am făcut decât să propulsez un om în spațiu folosind niște elemente deja cunoscute. Rareori am avut câte o idee personală pe care am brevetat-o, cum ar fi efectul pelicular. Nici asta nu-mi aparține 100%, pentru că m-am influențat de experiențele lui Magnuss și Bernoulli.

„Weekend Adevărul“: Nu aveți niciun simț al proprietății asupra lor.

Justin Capră: Deloc. Dacă cineva reușește să realizeze ceea ce am gândit eu, atunci și-a atins scopul. Lumea trebuie să câștige, nu eu. Toată lumea mi-a zis că a apărut la americani patru ani după, iar eu am zis că este cel mai bine așa.

„Weekend Adevărul“: Dar aveți o invenție la care ați visat și nu este aici încă?

Justin Capră: Da. Am încercat, împreună cu savantul Henri Coandă, dânsul plecând de la teoria spinului, iar eu de la teoria vibrației, să realizăm micșorarea masei unui obiect, a greutății. Am reușit ceva-ceva, dar din păcate a rămas la stadiul de laborator. Am reușit chiar să facem o bară de oțel să stea în aer, să-și piardă greutatea. Noi sperăm la, și nu peste multă vreme vom avea, aparate de zbor care nu mai au nevoie de aripi, elice și de atâtea pierderi de energie. Pentru că atât avionul, cât și automobilul sunt niște crime ecologice. Vehiculul a fost creat să ne transporte pe noi sau materiale. Din păcate, se transportă pe el. Un automobil de cinci locuri, care transportă un om, ajunge la 2% din randamentul său și participă 98% la distrugerea acestei atmosfere. Nu facem decât să distrugem. Nu știm să ne apropiem de natură. Sunt prea multe de făcut și, dacă aș trăi 200 de ani, tot nu mi-ar ajunge timpul.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 26.01.2015, 16:09:41
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

Reply With Quote
  #3  
Vechi 26.01.2015, 16:10:57
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

http://ortodoxiatinerilor.ro/images/...l-zburator.jpg

http://ortodoxiatinerilor.ro/images/...a-carenata.jpg

Inventatorul Justin Capra(Inverviu video)

http://cuvintedintaceri.blogspot.ro/...tin-capra.html
Reply With Quote
  #4  
Vechi 26.01.2015, 16:11:34
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

Vorbele lui Iustin Capră:
  • Când dorm, când stau, simt că pierd vremea, așa că mă gândesc la o problemă și dimineața, în general, mă scol cu soluția. Nu știu dacă am avut vreodată concediu, asta a fost o problemă și pentru familie. Plecam cu soția și copilul o zi, două și după mă întorceam să cioplesc, să sudez, să tai, altfel înebuneam.
  • Am fost un copil-problemă și probabil că mai sunt, de vreme ce m-am marginalizat aici ca să nu deranjez pe alții.
  • Nu cred că am fost vreodată beat. Am vrut să am mereu controlul asupra mea. Nu am vrut niciodată să deranjez.
  • Îi spuneam soției mele că dacă o prind cu unul în pat, le fac amândurora o cafea. Dacă s-ar fi întâmplat așa ceva, însemna că nu am știut să fiu destul de drăgăstos cu ea.
  • Eu sunt atipic și de aceea lumea nu mă iubește. Sau poate mă iubește secvențial.
  • Ardealul a dat oameni de muncă, Moldova poeți, Oltenia conducători și Regatul hoți. Am ceva de făcut aici, nu pot pleca.
  • Haideți să încercăm cu toții, cei rău văzuți, să devenim modele demne de urmat. Nu știu dacă am reușit sau nu. Am găsit oameni răi, murdari, jegoși și în Germania. Sigur, procentual erau mai puțini.
  • Opus României pe glob se află Insula Sf. Maria din Oceanul Pacific. De aceea a zis Papa, în `99, că a venit în grădina Maicii Domnului.
  • Suntem spirit, înainte de toate.
  • Genialitatea, inteligența, nu ti le dă școala, care uniformizează. Ea dă informația. Mintea vine de la Dumnezeu. Asta e nenorocirea, înscrierea în canoane din care nu mai poti ieși.
  • Cine vrea găsește soluții, cine nu, găsește scuze.
  • Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este.
  • De meserie eu sunt român, iar la asta eu nu voi renunța niciodată, chiar dacă cei din jur te privesc ca pe un tataie țicnit.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 26.01.2015, 16:12:05
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

Anii decisivi ai inventatorului:
  • 22 februarie 1933: Se naște Virgilius Justin Capră în satul Măgureni, Prahova.
  • 1937: Este premiat pentru desenul „O viziune a autovehicului anilor ’60-’70“.
  • 1949-1950: Construiește un dispozitiv cu motor, care pornea la o simplă comandă verbală. „Ajungea să-i spun «Pornește!» și motorul, huruind, se punea în mișcare.“
  • 1952-1956: Urmează și absolvă Școala Superioară de Aviație, cu diplomă de subinginer de aviație. 1955 Construiește automobilul Virgilius cu două roți, prima invenție omologată ca atare; echipat cu un motor de avion, avea 105 CP, atingea 300 km/oră și cântărea 250 kg.
  • 1956: Realizează prima versiune pentru „rucsacul-zburător“ – aparat portabil pentru zbor individual. Caută sprijin pentru realizare la Ambasada Americii. Pentru faptul că a îndrăznit să intre și să se adreseze unei ambasade, este arestat și anchetat sub pretextul că ar fi vrut să fugă din țară. Este pus în libertate cu interdicția de a mai profesa. Pentru a se întreține, este nevoit să spele mașini și să măture.
  • 1958: Se căsătorește cu Marichen Buhrer, româncă de origine germană. Îi va despărți, după 42 de ani, moartea doamnei.
  • 1958: Realizează prototipul rucsacului-zburător. Invenția a fost furată și brevetată de americani după trei ani și jumătate, în România nefiind niciodată inclusă în producția de serie. Abia în 2002, americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparținut românului Justin Capră. Rucsacul-zburător a fost folosit de cosmonauți la deplasările intercapsulare. 1961 Inventează „Cutia neagră“, dispozitiv ce poate să reducă parțial gravitația corpurilor.
  • 1964: Construiește primul elicopter „portativ pentru juniori“, cu o greutate proprie de 30 kg, forța portantă de 125 kg și puterea 15 CP.
  • 1966-1968: Construiește un aparat de zbor individual, cu azot lichid, testat cu succes. Proiectează și realizează prototipul unui automobil cu caroserie fluidă.
  • 1967: Se întâlnește cu Henri Coandă. 1968 Realizează rucsacul-zburător, varianta cu perhidrol. Zbor reușit încercat de parașutistul Vasile Sebe.
  • 1973: Creează prima Soleta, cea mai mică mașină din lume, urmată de o serie de prototipuri, diferite între ele prin greutate, viteză maximă și consum de benzină la suta de kilometri. Construiește mai multe prototipuri de mașini și motorete alimentate de acumulatori, preocupându-se, în special, de creșterea randamentului și scăderea greutății.
  • 2007-2008: Împreună cu un grup de prieteni, Marian Velcea și Alex Munteanu, lansează Oblio 3C, la a XI-a ediție a Târgului Inventika din București, și Troty, primul „vehicul la purtător“. Este un triciclu pliabil echipat cu motor electric integrat în butucul roții de direcție (motor-roată), un răspuns imaginat de autori la problemele traficului urban. 2008 Justin Capră a fost decorat de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler. A colaborat cu somități științifice precum Henri Coandă (antigravitație), Karlo Johann Wilde (antigravitație), Ion Purică (fizică fundamentală) și Eugen Macovschi (problematica viului).
Sursa: Adevarul.ro | Justin Capră, mintea care ar fi putut schimba România
Reply With Quote
  #6  
Vechi 26.01.2015, 16:12:46
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit Inventatorul Justin Capră A MURIT

Inventatorul Justin Capră a încetat din viață, luni seara. Justian Capră avea 82 de ani și a murit la Spitalul Județean din Ploiești, acolo unde era internat de o zi.

Justian Capră era bolnav de diabet, dar deocamdată nu se cunoaște cauza morții, aceasta urmând să fie stabilită după necropsie, spun medicii.


Justin Capră a inventat cea mai mică mașină din lume, rucsacul zburător și a primit numeroase medalii la Saloanele de inventică.

El a fost decorat de Casa Regală a României în martie anul trecut, la Castelul Peleș din Sinaia.

Citiți și Inventatorul român Justin Capră a creat mașina care consumă 0,5 litri la suta de kilometri

http://www.antena3.ro/romania/invent...it-280326.html
Reply With Quote
  #7  
Vechi 26.01.2015, 17:40:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit

Dumnezeu sa-l ierte. L-am cunoscut personal, locuia dupa colt. L-am cunoscut prima data la o...coada la benzina, pe vremea lui Ceausescu. Toti eram aliniati la coada, cu masini normale. Adica Dacii. Din acelea la care schimbai planetarele cand schimbai si uleiul la motor. Ei bine, sirul de Dacii era intrerupt de un fel de cart. Ceva ciudat, in care soferul statea mai mult culcat decat sezand. "A, asta trebuie sa fie masina lui Capra" mi-a spus tata, care il cunostea de mult. Ne-am apropiat, sa vedem dracovenia mai cu luare aminte. "Cat faceti cu un plin?" l-am intrebat. "Cam tot atata cat dv". Cum nu reuseam sa vad pe unde ar fi rezervorul de benzina, am intrebat. Era pe undeva, pe sub cotiera. Capacitatea rezervorului ? Nu mai stiu exact, ceva gen 4.5 litri.
Va sa zica, unul dintre cei mai interesanti ingineri ai patriei, un autentic inventator (deja inventase sky-jet-ul, care fusese expus la Muzeul Tehnicii) statea la coada cu noi. Cam jumatate de zi. Ca sa faca un plin. Adica, 4.5 litri. L-am mai descusut despre cum a facut masina si cum a facut motorul. "Lasa motorul. Cel mai greu a fost sa o omologhez. Cei de la Registru mi-au dat mai mult de furca decat compresia si detenta la un loc".

Pe urma, l-am intalnit in nenumarate alte ocazii. Era un om simplu, cu infatisare modesta. Dar si un mare mucalit.

Cu Iustin Capra, a mai plecat dintre noi un autentic savant. Si un autentic crestin. Un om al lui Dumnezeu. Requiescat in pace!
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde