Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.03.2016, 12:05:48
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit Noutăți legislative !

Concediu de un an pentru părinții care adoptă un copil

Procedurile de adopție vor fi simplificate, iar noul act normativ va duce la scurtarea tuturor etapelor procesului de adopție: declararea adoptabilității, încredințarea în vederea adopției și încuviințarea adopției. Totodată, se acordă și un concediu de acomodare, pentru adopția unui copil cu vârsta mai mare de 2 ani concediul fiind de un an, cu o indemnizație lunară de 1.700 lei.
Noul act normativ de modificare și completare a Legii 273/ 2004 votat de Camera Deputaților, for legislativ decizional în acest caz, va duce la simplificarea procedurilor adopțiilor. Actul normativ, care va fi trimis președintelui spre promulgare și care se va aplica în aproximativ patru luni de la publicarea în „Monitorul Oficial”, face mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor și susține demersurile de adopție ale acestora prin prelungirea valabilității atestatului de familie adoptatoare de la 1 an la 2 ani.
De asemenea, adopția va putea fi stabilită și în cazul în care părinții/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declarațiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului.
În cazurile când părinții și rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite după o perioadă de șase luni de la instituirea măsurilor de protecție specială, vor putea fi demarate procedurile de adopție, după cum precizează, într-un comunicat, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obținut în urma deciziei unei instanțe de judecată, statutul va fi valabil, de anul viitor, până la încuviințarea adopției sau până ce copilul împlinește vârsta de 14 ani. În cazul adopțiilor internaționale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii, și nu după doi ani, așa cum se întâmplă în prezent.
O altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maximum un an de zile și a unei indemnizații lunare pe durata încredințării în vederea adopției oricăruia dintre soții familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit.
În cazul copiilor cu vârsta mai mare de 2 ani, concediul se acordă pe o perioadă de un an, cu indemnizație lunară în cuantum de 1.700 lei.
În același timp, legea reduce și termenele în care instanța de judecată trebuie să soluționeze cauzele pe care le presupune finalizarea unei adopții. Astfel, termenul de apel se va reduce de la 30 de zile cât este în acest moment la doar cinci zile.
Persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an, „pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului”. „Este important ca șederea copilului în instituțiile statului să fie cât mai scurtă, iar în cazurile în care nu este posibilă revenirea copilului în familie, singura soluție viabilă o reprezintă adopția. Prin adaptarea acestor etape ale adopției la contextul necesităților existente vom reuși să determinăm creșterea numărului de adopții”, a declarat doamna Claudia Ana Costea, ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.
Potrivit ANPDCA, la 31 decembrie 2015, în Registrul Național pentru Adopții erau înregistrați 3.436 de copii adoptabili, din care 2.953 erau eligibili pentru adopție națională, iar restul pentru adopție interna*țională. De asemenea, 1.708 familii erau atestate pentru adopție națională și alte 72 pentru adopție internațională. Pe de altă parte, în sistemul de protecție socială sunt cuprinși aproximativ 57.000 de copii, dintre aceștia 20.000 fiind instituționalizați.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 24.05.2016, 21:34:31
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Creșterea salariilor din învățământ, în trei etape !
Guvernul a făcut o nouă ofertă de salarii profesorilor din sistemul preuniversitar și universitar, realizabilă în trei etape: corecții ce ar urma să fie implementate începând cu august 2016, o nouă grilă de salarizare, din august 2017, și bonusul de performanță,
din ianuarie 2018.
Propunerea Ministerului Muncii pentru învățământul preuniversitar, mai exact pentru o învățătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, prevede ca salariul să pornească de la 1.480 de lei, pentru ca, în primii doi ani de profesat, să aibă cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradație 5. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechime, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265, dacă gradația este definitivă. Tot în învătământul preuniversitar, în cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradație de nivel 5, acesta crește la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus în învățământul preuniversitar este de 3.662 de lei și îl poate avea un profesor cu o vechime de peste 40 de ani în muncă și gradul didactic I.
În învățământul universitar, proiectul Ministerului Muncii, transmis deja sindicatelor din educație, prevede salarii ce pornesc de la 2.178 de lei, în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în timp ce pentru aceeași funcție, dar cu o vechime de până la 40 de ani în muncă, salariul ajunge la 2.666 de lei. Un profesor universitar cu vechime peste 40 de ani poate obține 6.866 de lei pe lună. Salarii mai mari vor avea și profesorii care au funcții de conducere în cadrul universităților sau facultăților. Un șef de catedră gradul II va avea salariul de bază de 7.172 de lei, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7.586, iar cea mai înaltă funcție, cea de rector grad II, cu 8.732 de lei.
Personalul didactic calificat pen*tru predare și conducere și care își desfășoară activitatea în loca*lități izolate primește o indem*ni*zație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geo*gra*fică respectivă, potrivit acelu*iași proiect. Cadrele didactice din învățământul special beneficiază de o creștere cu 15% a salariilor de bază. Totodată, personalul di*dac*tic care asigură predarea si*mul*tană la două-patru clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial primește o indem*ni*za*ție pentru activități ce presupun o solicitare psihică ridicată cu 5% mai mare pentru două clase de elevi, cu 7,5% mai mare pentru trei clase și cu 10% mai mare pentru patru clase. În ceea ce privește per*sonalul din instituțiile de învă*ță*mânt superior, senatele univer*si*tare pot stabili salarii di*fe*ren*ți*ate, cu o creștere de până la 30% a salariilor de bază, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
Din calculele Ministerului Muncii, impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei. Noua propunere a fost înaintă spre negociere sindicatelor din în*vă*ță*mânt, care trebuie să dea un răspuns până la începutul săp*tămânii viitoare.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 24.05.2016, 21:36:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Indemnizațiile pentru mame se majorează de la 1 iulie !
Normele de aplicare a Legii privind indemnizația pentru mame vor fi lansate în dezbatere publică săptămâna viitoare, iar indemnizațiile se vor majora de la 1 iulie, după cum a declarat ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, la un post de televiziune. „Ceea ce este foarte important e că săptămâna viitoare ieșim în dezbatere publică cu normele de aplicare. Oricine e în această situație să verifice normele, să vadă dacă înțelege ceva din ele - noi zicem că sunt destul de clare - și să ne spună spețele pe care le au, să vedem dacă le avem în normele respective. Dar știm sigur că de la 1 iulie se măresc aceste indemnizații în noua formă”, a declarat Pîslaru, care a menționat că prevederile legii se aplică „tuturor celor care sunt în limita celor doi ani”, chiar dacă unele persoane s-au întors la muncă după un an. În ceea ce privește finanțarea, ministrul muncii a reiterat că aceasta va fi asigurată la rectificarea bugetară și a subliniat că banii sunt în concurență cu alte „lucruri mai mult sau mai puțin ghidușe” adoptate de Parlament. Declarația sa vine după ce luna trecută ministrul finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că Executivul va avea în vedere, la rectificarea bugetară, redistribuirea fondurilor necesare plății indemnizațiilor pentru mame. Legea privind indemni*zația pentru mame a fost adoptată de Camera Deputaților la finalul lunii martie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, la data de 18 aprilie. Noua lege elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #4  
Vechi 21.09.2016, 12:35:05
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Elevii din învățământul preuniversitar de stat pot beneficia de mai multe tipuri de burse, unele care stimulează studiul și performanța, și altele care au un caracter social, de sprijinire a elevilor ce provin din familii sărace. Dosarele se depun până la 1 octombrie, iar cuantumul burselor este stabilit prin hotărâre de consiliu local.
În prezent, elevii din învățământul preuniversitar de stat primesc mai multe tipuri de burse: de performanță, de merit, de studiu, dar și burse de ajutor social, acestea din urmă fiind acordate elevilor care provin din familii cu o situație financiară precară, sunt orfani sau suferă de anumite boli. Potrivit criteriilor generale de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, bursele se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar. De asemenea, tot primăriile stabilesc, anual, prin hotărâre de consiliu local, atât *cuantumul unei burse, cât și *numărul acestora.
Bursele de performanță se acordă elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și con*cursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MENCS pentru competițiile internaționale sau au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de MENCS. „Bursele de performanță se acordă pe perioada anului școlar care urmează anului în care s-au obținut rezultatele. În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică decât 10”, se mai precizează în documentul citat.
Bursele de merit și bursele de studiu se acordă elevilor de la *cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură. Cele de merit se acordă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional. Tot burse de merit pot solicita și elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de MENCS.
Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.
Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali și sunt revizuite semestrial, în funcție de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei. Pentru a păstra bursa socială, elevii trebuie să obțină cel puțin media 5 la toate materiile, iar la purtare să aibă nota 10.
Primesc burse sociale elevii orfani de unul sau de ambii părinți sau bolnavi de diferite boli. Pot solicita bursa de ajutor social și elevii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate.
În afara acestor burse se mai pot acorda burse de ajutor social ocazional, iar liceenii pot opta pentru bursa „Bani de liceu”, care are un cuantum fix de 180 de lei/lună. În privința celorlalte tipuri de burse, cuantumul diferă, în funcție de bugetul pe care primăriile îl aprobă în acest sens.
În cazul în care un elev se încadrează la mai multe categorii de burse, acesta poate opta pentru cea mai mare.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #5  
Vechi 06.10.2016, 13:15:20
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Reguli privind minorii care călătoresc afară

Declarația de acord a părintelui care nu însoțește copilul (sau cea a ambilor părinți) va fi valabilă timp de trei ani, pentru mai multe călătorii, conform prevederilor Legii nr. 169/2016, care se aplică începând de astăzi, după cum informează avocatnet.ro. De asemenea, când minorul este însoțit de o altă persoană majoră în afară de părinți nu mai trebuie declarate scopul, datele și traseul călătoriilor.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 17.10.2016, 11:19:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Noi reguli pentru șoferi :


Mașinile care au fost implicate în accidente nu vor mai avea voie să circule dacă nu vor efectua o nouă inspecție tehnică, iar școlile de șoferi își vor putea prelungi autorizația doar dacă minimum 50% dintre candidați au promovat examenul, reiese din Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2016-2020 adoptată, miercuri, de Executiv. Totodată, potrivit documentului, șoferii în vârstă trebuie să își facă mai des analizele medicale.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #7  
Vechi 04.11.2016, 20:04:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Proiect legislativ de reducere a consumului de sucuri !


Copiii care nu au împlinit 16 ani nu vor mai putea să cumpere sucuri care conțin zahăr, dacă un proiect depus în Parlament devine lege. Proiectul legislativ prevede obligativitatea ca pe ambalaje să existe avertis*men*te, la fel ca pe pachetele de țigări, cum ar fi „zahărul dău*nează grav sănătății”, precum și o taxă care să crească prețul acestor produse. Un pahar de suc de 250 de mililitri conține nu mai puțin de zece cuburi de zahăr, aproape dublu față de cât are nevoie un copil într-o zi. Cel mai probabil, proiectul va fi su*pus votului de către parla*men*tari anul viitor.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #8  
Vechi 04.11.2016, 20:10:30
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), în 2017, contingentul de lucrători străini ce vor fi nou admiși pe piața forței de muncă din România va fi de 5.500 de persoane .
Din totalul acestora, 3.000 vor fi lucrători permanenți, 700 lucrători detașați, 700 lucrători ICT, 500 lucrători înalt calificați, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari și 100 lucrători transfrontalieri .
În anul 2016, numărul de lucrători străini nou admiși pe piața muncii a fost tot de 5.500 persoane.
Prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine.
Numărul lucrătorilor străini nou-admiși pe piața muncii din România se stabilește anual, prin Hotărâre de Guvern.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #9  
Vechi 04.11.2016, 20:33:49
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Șoferii care nu și-au dotat corespunzător autovehiculele, și anume nu au anvelope de iarnă de fiecare dată când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, riscă să fie amendați cu până la 2.500 de lei . Obligațiile șoferului cu privire la astfel de situații sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (“Codul rutier”).
Așa cum reiese din Ordonanță, la dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă, nu trebuie respectată o perioadă anume din an, ci obligația intervine în funcție de condițiile meteo , și anume când urmează să conducă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Regula se mai aplică și în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, dacă acestea nu au pe roțile axei/axelor de tracțiune anvelope de iarnă sau lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate.
Sancțiunea face parte din clasa a IV-a de sancțiuni (între nouă și 20 de puncte-amendă). Știind că, la momentul de față, punctul-amendă este de 125 de lei, cuantumul amenzii va fi între 1.125 și 2.500 de lei. Totodată, pe lângă amendă, polițiștii rutieri rețin certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #10  
Vechi 08.11.2016, 06:22:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.376
Implicit

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, Ordonanța 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate în medie cu 15%.


Au votat "pentru" 184 de deputați, iar unul nu și-a exprimat votul.

Deputații din Comisiile de buget și de muncă au aprobat, săptămâna trecută, un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază'', și nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".

Majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

De asemenea, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații din Comisiile de muncă și de buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Deputații PSD, ALDE, UDMR și de la minorități au anunțat că vor susține acest proiect de lege la votul final. PNL nu a participat la dezbateri.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
Răspunde