Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.10.2016, 23:26:01
Copacel Copacel is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.140
Implicit Cum a fost terminata industria Romaniei

https://www.youtube.com/watch?v=bpSYQpJpbZ8
Reply With Quote
  #2  
Vechi 24.10.2016, 09:56:44
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Industria Romaniei, dupa 1990, a fost terminata, atat din cauza intereselor straine (ca Romania sa devina o piata de desfacere si o sursa de forta de munca ieftina), dar si cu ajutorul cozilor de topor romanesti, care, pentru bani, au acceptat acest lucru!

Interese straine (de distrugere a industriei nationale) au fost de exemplul si in cazul altor foste state socialiste- cum ar fi Polonia. Insa conducatorii de la Varsovia au fost si sunt mai patrioti, si nu au acceptat sa-si distruga industria, pentru a-si umple conturile din banci.

Insa dincolo de aceste lucruri evidente, au fost si alte greseli

-Faptul ca imediat in 1990 marile intreprinderi (care atunci erau foarte rentabile, aveau asigurata piata de desfacere, nu aveau datorii la banci sau la bugetul de stat si al asigurarilor sociale, aveau personal foarte bine calificat- muncitori, maistri, ingineri, etc) nu au fost privatizate cu firme de renume , din domeniile respective de activitate!
Era cu totul altceva daca de exemplul Roman Brasov era privatizata in 1990 cu firma suedeza Volvo (renumita in productia de autocamioane), daca Autobuzul Bucuresti era privatizata cu firma MAN, daca IMGB era privatizata cu firma General Electric, daca Electroputere Craiova era privatizata cu firma Siemens, etc!

Pe de alta parte, este adevarat ca anumite unitati strategice, din infrastructura de transport si energetica, nu trebuiau sau nu trebuie nicioadata privatizate, ci trebuie sau trebuiau sa ramana in proprietatea statului roman!
Oricat ar fi de criticat, dar trebuie sa recunoastem ca, guvernul condus de Nicolae Vacaroiu, a reusit sa mentina in proprietatea statului roman, unitati strategice, din infrastructura de transport si energetica, precum

-RENEL

-Romgaz

-CNADNR

-SNCFR (dupa 1998- SC CFR SA Infrastructura, SNTFC-CFR-Calatori, SNTFC-CFR-Marfa)

-Porturile si aeroporturile

-Romtelecom

-Posta Romana

-Petrom

-TAROM

-Navrom Galati

-Pierderea pietelor de desfacere din fosta URSS, tarile arabe, tarile din Asia si Africa, etc.
De exemplul garniturile de mobila Bogdana sau Rococo produse la Vaslui erau exportate in URSS, RF Germana, Suedia, iar mare parte din productia CUG Iasi mergea la export in URSS.

-Haosul din intreprinderi, schimbarile dese ale conducerii întreprinderilor, faptul ca in anii 90 multi angajati din intreprinderi se tineau mai mult de proteste, mitinguri, etc, in loc sa munceasca, fapt care a dus la creerea unui climat de instabilitate in intreprinderi, la dereglarea ritmului productiei si la imposibilitatea onorarii la timp a contractelor


-Faptul ca dupa 1990 întreprinderile nu si-au mai onorat la timp obligatiile financiare catre furnizori, catre furnizorii de utilitati, catre bugetul de stat si al asigurarilor sociale, fapt ce a dus la acumularea de datorii si la aparitia blocajului financiar.


-Obligarea întreprinderilor de restituire fortata a asa-numitelor parti sociale, fapt care a dus la decapitalizarea întreprinderilor

-Incercarea guvernului condus de Teodor Stolojan de semi-privatizare a întreprinderilor, prin asa-numita cuponiada, a fost un esec evident


-Organizarea in anumite domenii de activitate a asa-numitelor regii autonome (de exemplul in minerit) de catre guvernul condus de Petre Roman, a dus la pierderea controlului statului asupra cheltuielilor facute de conducerile acestor regii autonome, care de multe ori faceau cheltuieli aberante si inutile, fara legatura cu activitatea direct productiva a regiei respective!

Last edited by Florinvs; 24.10.2016 at 09:59:04.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare