Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Iudaismul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 16.09.2008, 17:34:47
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2005
Mesaje: 1.328
Implicit

Iudaismul

Tragându-si radacina din descendentii Iudeii, Iudaismul a fost infiintat in anul 2000 î.C. de Avraam, Isaac si Iacob si are peste 18 milioane de adepti. Iudaismul adopta credinta intr-un singur Dumnezeu, care este creatorul universului si care conduce poporul ales, evreii, prin profetii cu care el vorbeste. Cuvântul lui este descoperit in Biblia evreiasca (sau Vechiul Testament), scrisa integral in ebraica - cu exceptia câtorva capitole sau versete, care sunt in aramaica, limba semitica asemanatoare cu ebraica - si care este cartea cu cele mai multe traduceri si cei mai multi cititori din lume. Biblia este impartita in: Torah (cele cinci carti ale lui Moise), Neviim (Prorocii) si Ketuvim (Scrierile, Psalmii). In literatura rabinica se intâlneste des termenul Torah pentru a desemna intreaga Biblie.

Torah-ul contine si un numar de 613 de porunci, incluzând pe cele 10, care sunt explicate in Talmud. Iudeii cred ca, conditia omului poate fi imbunatatita, cuvântul Torah-ului trebuie ascultat si urmat, si ca Mesia va aduce, intr-un final, omenirea intr-o stare paradisiaca. Iudaismul promoveaza ideea de comunitate printre toti oamenii de credinta evreiasca, apartenenta la o sinagoga sau templu, si importanta vietii de familie. Ceremoniile religioase au loc atât acasa, cât si la sinagoga. Iudaismul se imparte in trei mari grupari, care se deosebesc intre ele prin modul in care interpreteaza acele parti din Torah, care trateaza activitatile personale, ale comunitatii, internationale si religioase: 1.Comunitatea Ortodoxa, care considera Torah-ul provenit direct de la Dumnezeu, si de aceea obligatoriu; 2.Miscarea Reformata, o forma simplificata si rationalizata a iudaismului, care adopta in primul rand continutul etic al Torah-ului; 3.Iudeii Conservatori, care respecta multe din ritualurile din Torah, dar care admit si schimbari, datorate vietii moderne. Al patrulea grup, Iudeii Reconstructiei, resping conceptul de popor ales al lui Dumnezeu, dar mentin ritualurile ca parte a mostenirii culturale iudaice.

Sinagogele (inseamna in ebraica case de intrunire) sunt de 20 de secole locuri in care evreii se intrunesc pentru a se ruga si a studia. Orice loc poate sluji acestui scop cu conditia sa fie orientat spre Ierusalim, sa nu fie acoperit de alta constructie si sa contina un anumit numar de obiecte de cult. Chivotul sfânt este partea esentiala, care contine sulurile Torei, suluri de pergament pe care Torah a fost scrisa de mâna. In fata Chivotului sfânt arde o lumina vesnica, care simbolizeaza faptul ca Sfânta Scriptura continuta in Torah este lumina. In zilele de luni, joi, de Shabbat si in diminetile zilelor de sarbatoare, este scos unul din aceste suluri pentru a se citi textul recomandat.

Rabinul inseamna Intelept, si este astazi indrumatorul spiritual al comunitatii sale, propovaduind, prezidând diverse ceremonii sinagogale sau familiale. Rabinul poate si trebuie sa se casatoreasca. Shabbat-ul este in religia iudaica ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu, care i-a incredintat-o poporului Israel, ca semn al legamântului incheiat cu el. Copiii lui Israel au primit porunca solemna de a intrerupe orice munca in ziua de Shabbat, acesta fiind mai sfânt chiar si decât Casa Domnului. Pornind de la aceasta conceptie, rabinii au alcatuit o lista cu 39 de munci de baza interzise de Shabbat, scopul lor nefiind acela de a crea o constrângere, ci dimpotriva, de a permite omului sa se elibereze cat mai mult de muncile ce ar putea degenera in robie, de a se elibera de goana dupa bogatie si de a reinvata sa traiasca. Ragazul creat de odihna de Shabbat trebuie sa fie ocupat cu rugaciuni, studiu, o atmosfera sarbatoreasca, atât la sinagoga, cât si acasa.

Circumcizia este considerata, dupa Avraam, semnul esential al legamântului dintre Dumnezeu si poporul sau. In a opta zi de viata, baietelul este introdus prin acest rit in Legamânt. Operatia este efectuata in general de catre un circumcizor, care rosteste o binecuvantare potrivita, ca si de tatal copilului. Circumcizia este ritul oficiat cu cea mai mare fidelitate de evrei, indiferent de tendinta careia ii apartin. Regulile alimentare - masa este locul privilegiat al binecuvântarilor casnice, cum ar fi cele savârsite inainte si dupa masa. Dintre mamifere, sunt permise rumegatoarele cu copita nedespicata, dintre animalele acvatice cele care au solzi si aripioare. In ce priveste zburatoarele, nu sunt autorizate decât pasarile de ograda (porcul, calul, iepurele sunt interzise, ca si scoicile, stridiile).

Torah interzice de asemenea consumarea sângelui, de unde si interdictia de a consuma orice animal ucis prin vânatoare si stabileste reguli speciale pentru taierea animalelor si necesitatea de a sara carnea inainte de taiere. Alimentele din carne nu au voie sa fie amestecate cu cele din lapte. Despre iudaismul actual este putin de zis. Religia iudaica, prin fiinta si scopul ei, ar fi fost menita sa fie numai o pregatire, o calauza spre Cristos cum spune apostolul Pavel. De aceea, cu venirea crestinismului, valabilitatea sa ar fi încetat. Tema mozaismului era ideea mesianica, venirea unui mesia, care urma sa întroneze universalitatea religiei adevarate, în locul iudaismului particularist si exclusivist. De vreme ce împaratia mesianica s-ar fi realizat prin venirea lui Isus si instituirea crestinismului, mozaismul si-ar fi încheiat menirea istorica. Perpetuarea lui ar fi o eroare. Asteptarea unui alt mesia, cerut numai de interesele nationale exclusive ale poporului evreu, face din mozaismul de astazi mai mult o doctrina nationala decât una religioasa. Aceasta rezulta si din faptul ca iudaismul mai supravietuieste si azi, redus insa aproape exclusiv numai la poporul iudeu, fara sa fi fost îmbratisat de alte popoare.

Reply With Quote
  #2  
Vechi 28.09.2008, 02:36:17
cozia cozia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.01.2007
Mesaje: 2.306
Implicit

Deci conf spuselor Sf Pavel ne putem numi copiii lui Avraam si deci si Iudei, interesant
Reply With Quote
  #3  
Vechi 09.10.2008, 00:41:25
Ratacitorul Ratacitorul is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 272
Implicit

Iisus Hristos a fost iudeu urmas a lui David ,Avraam etc.Noi prin botez devnim una cu Hristos,adica iudei hristici=crestini!
Reply With Quote
  #4  
Vechi 06.11.2008, 15:51:22
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 554
Implicit

Trebuia re-crearea acestei zidiri, povârnită iremediabil spre plata păcatului, spre neîndurata moarte. Prin poporul iudeu era prevăzută era creștină, cea din urmă strădanie a lui Dumnezeu în persoană, cea din urmă dintre măsurile ce mai rămâneau. Singura rezolvare, care face viața neamurilor cu putință, nu află între iudei decât fapta cea mai ucigașă a lor, cea din curtea lui Pilat și de pe dealul Căpățânii.
Crinul Bunei Vestiri, pe care dragostea L-a coborât din Cer între oameni, iudeii Îl răstigniră pe cruce. Cu fapta aceasta ucigașă, ei ieșiră din destinul lor, pentru care ostenise Dumnezeu cu ei atâta amar de vreme, și-și băgară neamul sub roțile blestemului.
Până la plinirea vremii atârnă peste ei blestemul pe care și l au cerut în curtea lui Pilat:
„Sângele Lui asupra noastră și asupra feciorilor noștri” (Matei 27, 25). De aceea sunt urâți de toate neamurile – că și asta e ponosul blestemului, pe care singuri și l-au cerut peste urmași. Blestemul acesta îi zorește să ia în brațe pe toți antihriștii vremurilor, până la cel mai de pe urmă, pe care și l vor pune rege. Le va sosi și vremea aceea mult dorită, dar chiar pentru ei ivirea antihriștilor e un destin blestemat. Când se vor convinge de aceasta, vor veni înfricoșați la credința creștină.
Ei n-au înțeles că de aceea petrec acele „zile fără număr”, zile de foamete: „Nu foamete de pâine și nu sete de apă, ci de auzit cuvintele Domnului. Și ei se vor clătina de la o mare până la cealaltă și de la Miază-noapte la Răsărit, și vor cutreiera pământul, căutând cuvântul Domnului, dar nu-l vor afla” (Amos 8, 11-12). Asta-i foametea lor de mii de ani: Dumnezeu nu le mai vorbește!
Toată tragedia acestui popor, ce se vrăjmășește de moarte cu Iisus Hristos, e o mare lecție a lui Dumnezeu pe care o arată neamurilor creștine până la sfârșitul zilelor. Istoria se va repeta cu oricare dintre neamurile care vor face ce-au făcut ei. Aceleași fapte aduc aceleași urmări, deci pricinuiesc aceeași istorie; pentru asta nu trebuie să fii prooroc deloc.
Neam fără semn. Neam fără înviere. Neam fără Dumnezeu. Neam împotriva lui Dumnezeu. Pentru ei Iisus a trecut pe cealaltă parte a mării înțelesurilor. Ei au rămas dincoace, dar fără idealul care i-a părăsit. … Plată îi așteaptă. Vor îmbrățișa pe omul trufiei absolute! Omul care în numele său se va proclama Dumnezeu! Acela-i Antihrist – Semnul Sfârșitului!
Evreii urau de moarte stăpânirea romană, dar ca să termine cu Iisus, erau dispuși ca să apeleze la oricine. Astfel, au fost în stare de data aceasta să se facă apărătorii cei mai ascuțiți în slujba celor mai mari dușmani ai lor, romanii, numai și numai ca aceștia să-i scape de cel mai îngrozitor coșmar al istoriei lor: Iisus. Au făcut-o și pe aceasta.
Coșmarul acesta al lor s-a mărit cu veacurile, de proporțiile lumii, încât pretutindeni dau de Iisus.
Nici porțile iadului nu le-au putut ajuta să scape de El. Nu le-a rămas decât aruncarea lumii în Apocalipsă. Și aceasta o vor face.

Last edited by tot-Laurentiu; 31.05.2016 at 16:48:30.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 06.11.2008, 15:59:46
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 554
Implicit

A se vedea si ura evreilor asupra romanilor si asupra crestinilor in general.

Si faptul ca ei conduc la ora actuala mari trusturi de presa, mari companii, oameni evrei in pozitii de conducere..ei conduc lumea la ora actuala.

A se remarca si marele taraboi care se face pe seama holocaustului

- dar despre sfintii marturisitorii din temnite {de la noi} si din Rusia comunista ucisi cu miile in presa nici nu se aude de ei.
Mai nou sunt si interzisi.

Vezi si: Basescu acuzat de antisemitism: http://www.ziua.ro/display.php?data=...1-03&id=244904
Reply With Quote
  #6  
Vechi 06.11.2008, 16:15:09
vsovi vsovi is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: Beiuș+Cluj'N+hEar†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.583
Implicit

la ei e o chestie foarte interesanta:

acuzand, de antisemitism, ei se arata nishte sfintzishori nevinovatzi, ca shi cum acuzarea ar fi proba shi certificatul de buna purtare... shi indreptatzirea la a se autoinvrednici...

poi daca acuzi pe cineva, este el dator sa-tzi faca pe plac? poi cu atat mai mult ash fi antisemit daca ma mai shi acuzi... sau, sunt eu dator sa fiu bun cu tine daca tu eshti rau cu mine?

dar din pricina proorocilor vechiului testament shi a poporului cel smerit shi drept al lui Dumnezeu, pentru ei, pentru Dumnezeu care prin ei a venit in lume, n-ai cum sa-i urashti pe evrei...

deci chiar daca ne acuza mereu, noi tot ii ashteptam sa se intoarca la Hristos... la Israelul cel adevarat de azi care este Romania cea draga Domnului Nostru Iisus... caci Israel este nume sfant, adica rabdarea ispitelor intru Hristos-Dumnezeu... shi român este nume sfant... dar nu-i shtiu sensurile...
__________________
=CHEFd~șefi jegxy jig obScen cu balCoane jig copAneDbalene escronăscorcit-bagtoberiene Π muzcă supîrată cul râvnă frustant
=lacomîndrUviol,linșșaj,IDfEntă, născociBARă,îngânfanpârămeci, ||=||=||jMEGALmitOManBIceveRsaT, mânijaCuzibutOareMinciunire
=ÎnvederaREAzmutmaiKcevaiaKslaOaMen-ști? FurâciunILIojOqqqlhul-bvîrfnsn?ti-afurdiMÂNCspusdspretOI,jerif?gloNțUcu
=plsDD,p-Ăl RăU,ZuICIgașK bucgUReA d'MesiEUjj..j,dupĂ prSfanta(voia3Ta+)
=!NU!coolraJu-slaOaseBiți?PREtenȚi6pISPăferItRĂdare
Reply With Quote
  #7  
Vechi 06.11.2008, 16:38:25
vsovi vsovi is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: Beiuș+Cluj'N+hEar†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.583
Implicit

iata ca i le-am gasit shi va zic shi voua:

român adica robul mântuitorului shi al mântuirii ... iar mantuirea este scoaterea din mânia Domnului, adica impacrea cu Dumnezeu shi viatza veshnica...

nimic nu este intamplator la Dumnezeu nici macar denumirea ce pare banala de român... mie asta imi pare ca este scris... numa sa nu ni se urce la cap...

ca daca Hristos in iubirea Lui ne numeshte pe noi, micutzii Lui, floricelele Lui, ne numeshte Israele român, va putetzi inchipui ce inseamna pentru CLD ca sa ne spuna asha de inaltzator... noua... care... dar sa nu stric momentul cu judecatzi fara nici un rost ca doar se vede de peste tot ce "ciuma bubonica" shi "lepra alba" shi "sifilisiteni shi sidatatici" ne intampina in tot locul... shi pe la toate tarabele shi televiziunile... dar sa nu stricam momentul cu judecatzi shi scarbe...

israel român
__________________
=CHEFd~șefi jegxy jig obScen cu balCoane jig copAneDbalene escronăscorcit-bagtoberiene Π muzcă supîrată cul râvnă frustant
=lacomîndrUviol,linșșaj,IDfEntă, născociBARă,îngânfanpârămeci, ||=||=||jMEGALmitOManBIceveRsaT, mânijaCuzibutOareMinciunire
=ÎnvederaREAzmutmaiKcevaiaKslaOaMen-ști? FurâciunILIojOqqqlhul-bvîrfnsn?ti-afurdiMÂNCspusdspretOI,jerif?gloNțUcu
=plsDD,p-Ăl RăU,ZuICIgașK bucgUReA d'MesiEUjj..j,dupĂ prSfanta(voia3Ta+)
=!NU!coolraJu-slaOaseBiți?PREtenȚi6pISPăferItRĂdare
Reply With Quote
  #8  
Vechi 06.11.2008, 17:29:32
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 554
Smile

Nu frate este vorba de Ro-mania..sau in alta traducere- Mania romaneasca ..mai exista si mania sfanta dar cu asta ramane de vazut...

Glumeam :)
Reply With Quote
  #9  
Vechi 06.11.2008, 19:30:12
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 554
Implicit

Sa nu uitam nici faptul ca Mantuitorul este identificat de multi sfinti ca samarineanul milostiv, si nici ca levitul nici toti ceilalti.

Ori se stie ca toti cei din Samaria erau foarte urati de evrei si nu erau considerati oameni. de aceea le-a spus si pilda aceasta.

De aceea si astazi pentru ei, cei care nu sunt evrei sunt considerati caini, Pentru ca zic plini de trufie ca ei sunt poporul ales dar Mantuitorul le-a spus:

"Amin, zic voua, se va lua de la voi Imparatia lui Dumnezeu si se va dea neamurilor, paganilor care vor da roadele la vremea lor".
si le-a mai zis Mantuitorul : ,,Eu am venit în numele Tatălui Meu și nu M-ați primit; iar acela va veni în numele lui și îl veți primi pe el.”
Reply With Quote
  #10  
Vechi 13.11.2008, 17:25:00
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 554
Implicit Citate din Talmud cu privire la neevrei:

RedaU în continuare cîteva dintre afirmațiile conținute de Talmud. (Trebuie să fac precizarea că traducerea este din limba engleză, și nu din limba ebraică; totodată, garantez autenticitatea documentelor folosite.)

Sanhedrin 59a: „Să ucizi un goyim este totuna cu a ucide o fiară sălbatică.“ „Un goyim care își vîră nasul în Talmud trebuie condamnat la moarte.“ 2) Aboda Zara 26b: „Chiar și cei mai buni dintre goyimi trebuie omorîți.“ 3) Aboda Zara 37a: „Fata unui neevreu poate fi violată, dacă a îm plinit 3 ani." 4) Tosefta. Aboda Zara B,5: „Dacă un goyim îl ucide pe un alt goyim sau pe un evreu, atunci el este răspunzător pentru aceasta. Însă dacă un evreu îl ucide pe un goyim, el nu trebuie tras la răspundere.“ 5) Tosefta. Aboda Zara VIII,5: „Unu i goyim îi este interzis să fure, să jefuiască, să răpească femei spre a le face sclave de la un goyim sau de la un evreu. Însă unui evreu nu îi este interzis să ia toate acestea de la un goyim.“ 6) Schabouth Hag. 6d: „Evreii pot jura strîmb, folosind cuvinte viclene." 7) Hilkkoth Akum X1: „Să nu salvezi un goyim, chiar dacă ar fi în primejdie de moarte.“ „Să nu arăți milă față de goyimi.“ 8) Baba Necia 114,6: „Evreii sînt ființe umane. Celelalte Națiuni ale lumii nu au o esență umană, ci una animală.“ 9) Nidrasch Talpioth 225-L: „Iehova i-a conceput pe neevrei într-o formă umanoidă, pentru ca evreii să nu fienevoiți să fie slujiți de animale. Neevreul este în consecință un animal cu aparență umanoidă condamnat să-l slujească pe evreu zi și noapte.“ 10) Sc hulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 348: „Toate averile celorlalte Națiuni i se cuvin Națiunii evreiești care, în consecință, este îndreptățită să le ia în stăpînire fără nici un fel de scrupule.“ 11) Schulcan Aruch, Johre Deah, 122: „Unui evreu îi este interzis să bea dintr-un pahar de vin atins de un neevreu, întrucît acea atingere a murdărit vinul.“ 12) Szaaloth-Utszabot, Cartea lui Jore Dia 17: „Evreul poate și trebuie să jure strîmb, atunci cînd un goyim îl întreabă dacă scrierile noastră conțin ceva împo triva neevreilor." 13) . 92,1: „Dumnezeu le-a dat evreilor putere asupra averilor și sîngelui tuturor Națiunilor.“ 14) Kethuboth 3b: „Sămînța goymilor este la fel cu aceea a fiarelor sălbatice.“ 15) În Zohar 1,25b: ,,Evreii care fac bine unui goyim… nu se vor mai scula din morți.“ 16) Babha Kama 113b: „Este permis să-l înșeli pe un goyim.“ 17) Babha Kama 113a: „Cînd un evreu și un goyim vin la judecată în instanță, atunci să dai cîștig de cauză evreului.“ 18) Choschen Hamm. 425,5: „Un evreu poate păstra orice lucru găsit, dacă acesta aparține unui goyim.“ 19) Iore Dea 178,1: ,,Neevreii care nu ne sînt dușmani nu trebuie omorîți direct, dar nici salvați dacă se află în pericol de moarte. De exemplu dacă vezi că unul dintre ei a căzut în mare, să nu îl tragi afară decît dacă îți promite că o să-ți dea bani.“ 20) Libbre David 37: „A-i vorbi unui goyim despre relațiile noastre de natură religioasă este echivalent cu a-i ucide pe toți evreii, întrucît goyimii ne-ar omorî imediat dacă ar ști preceptele noastre cu privire la ei."
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Este Este permisa slujba logodnei pe perioada postului? pompi Preotul 16 21.03.2011 20:32:41
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 14 26.01.2011 11:00:06
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 1 07.01.2011 15:27:11
Este nevoie de intermediari intre noi si Hristos sau este suficienta credinta in El? maria-luisa Generalitati 41 05.01.2010 21:35:11