Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.01.2009, 15:35:35
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.065
Implicit Sfantul Maxim Marturisitorul- martir pentru dreapta credinta

Sa incercam sa aducem putin lumina in legatura cu acest mare Sfant Parinte, chiar daca nu este praznuit in calendar cu cruce rosie, chiar daca nu are un acatist in cartile de rugaciune (Acatistier).
Reply With Quote
  #2  
Vechi 21.01.2009, 15:40:22
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.065
Implicit

Condacul 1
"Intărirea preoților, temelia dogmelor, trâmbița înțelepciunii și păstor al Bisericii te-ai arătat, Părinte Maxim, biruindu-i pe nevăzuții vrăjmași și închipuirile eretice cu tăria cunoștinței de Dumnezeu. Și în focul mucenicesc te-ai aruncat pentru dragostea lui Christos, ca drept și sfânt împreună cu tine să ne veselim de Dânsul. Pentru aceasta îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Maxim, alăută a Sfintei Treimi, luminătorule cel mare în faptă și cuvânt!"
Reply With Quote
  #3  
Vechi 21.01.2009, 22:39:53
icamilin's Avatar
icamilin icamilin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.05.2007
Locație: Timisoara Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 737
Implicit

Sfântul Maxim Mărturisitorul, 580-662, monah, mistic bizantin, autorul unor opere importante pentru teologia Bisericii răsăritene. Textele sale mistice au fost incluse în Filocalia. Tratează mai ales despre iubire ca și concept creștin, dar are și o importantă exegeză asupra unor autori cum ar fi Dionisie Areopagitul sau Grigore de Nazianz. Supranumele de Mărturisitorul provine din faptul că nu a cedat insistențelor imperiale de a trece la Monotelism, în ciuda torturilor la care a fost supus.
Din punct de vedere filosofic, folosește un vocabular platonician, abordând și subiecte de interes pentru istoria filosofiei, cum ar fi problema cunoașterii, proleme ontologice, cosmologice și antropologice. Evident, poziția sa este una creștină.

VIATA

Sf. Maxim Mărturisitorul s-a născut într-o familie nobilă, în apropierea Constantinopolului. Rămas orfan la vârsa de 9 ani, a fost încredințat unei mănăstiri din Palestina. În 614 se retrage la o mănăstire din Chrysopolis, pe malul estic al Bosforului, iar după alți 10 ani se mută în Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Cyzic. În 626 va pleca și de aici. Se găsește apoi mai mult timp în Cartagina, tot ca monah, unde, în anul 646 are o dispută cu viitorul și fostul patriarh al Constantinopolului, Pyrrhus.
Devine principalul apărător al Ortodoxiei împotriva ereziei monotelite.
La 649 apare la Roma, pregătind Sinodul condus de Papa Martin I, de condamnare a Monotelismului. În 653 este adus cu forța la Constantinopol, împreună cu Papa, deoarece Împăratul susținea Monotelismul, iar în 655 vor fi condamnați. Sf. Maxim e trimis în exil la Bizya, în Tracia. La 656, împăratul Constantin al II-lea îl aduce la Constantinopol și încearcă să îl determine să treacă de partea Monoteliștilor, dar Maxim refuză. Este torturat și trimis din nou în exil, la Terebesis, în Tracia.
În anul 662 este adus din nou la Constantinopol, cu noi persuasiuni de trecere la Monotelism. Refuză a doua oară, este torturat, împreună cu ucenicul său Anastasie, prin tăierea limbii și a mâinii drepte.
Este aruncat din nou în exil, pe coasta orientală a Mării Negre. Acolo moare la vârsta de 82 de ani, epuizat de torturi dar fără să fi făcut nici o concesie de la Ortodoxie.

OPERA


e

În perioada de la Cyzic a scris:
  • Epistole adresate lui Ioan Cubicularul
  • Cuvânt ascetic
  • Capetele despre dragoste
  • Cele 100 capete despre cunoaștere.
În perioada dintre 626-634 scrie a doua grupă de texte:
  • Despre Diferite locuri cu multe și adânci înțelesuri din Sfinții Dionisie și Grigore
  • Explicare la Tatăl Nostru
  • Cele 200 capete despre teologie și iconomia întrupării
  • Despre cunoaștere
  • Quaestiones ad Thalasium
Extras de pe VIKIPEDIA

  • Mystagogia
__________________
" Fiti buni intre voi si milostivi, iertand unul altuia, precum si Dumnezeu v-a iertat voua in Hristos "
Reply With Quote
  #4  
Vechi 22.01.2009, 12:51:42
dorinastoica14
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

[SIZE=3][COLOR=darkred]Despre ratacirea din timpul sfantului Mazim numita a monotelitilor adica a celor care marturiseau ca este o singura vointa intru Hristos[/COLOR][/SIZE]
Aceasta ratacire se ridica impotriva[COLOR=darkred] credintei celei drepte care invata[/COLOR] [COLOR=darkred]ca Hristos Domnul desi este o singura persoana,persoana lui Dumnezeu Fiul,totusi pentru-ca in Domnul Hristos,Dumnezeu fiul s-a facut om,din aceasta pricina,persoana Domnului Hristos are doua firi adica firea Lui de Dumnezeu si firea Lui de om,[/COLOR]iar pentru ca sunt in El aceste doua firi adica firea Lui de Dumnezeu si firea Lui de om,,tot astfel in El sunt si doua vointe si doua lucruri ,deosebite prin fiecare fire a Lui ca,numai punand la lucru in armonie aceste vointe si lucrari de om si Dumnezeu ,a putut El savarsi mantuirea noastra.(Acesta este punctul de vedere al sfantului Maxim)
[COLOR=darkgreen]Ratacirea consta in afirmatia ca Hristos este numai o singura vointa[/COLOR]
si era sustinuta de episcopii Chir din Alexandria si Serghie din Constantinopol,in 633 avand loc chiar o invoiala scrisa intre ortodoxi si monofiziti iar imparatii Eraclie si ConstansII sunt sfatuiti sa dea strasnica porunca oprind sa se mai scrie sau sa se mai vorbeasca despre una su douna vointe ale lui Hristos.
Cel dintai care si-a dat seama de pericol a fost sfantul Sofronie,calugar din Alexandria-partiarh in Ierusalin iar dupa moarte lui lupta a fost condusa de Sfantul Maxim.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 22.01.2009, 12:55:07
dorinastoica14
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

[SIZE=3][SIZE=2]De aici si numele pe care l-a primit[/SIZE] de Sfantul Maxim Marturisitorul [SIZE=2](dreptei credinte)[/SIZE][/SIZE]
Reply With Quote
  #6  
Vechi 23.01.2009, 00:23:53
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.065
Implicit

Sa ne bucuram de interpretarile duhovnicesti ale Sfantului Maxim Marturisitorul din Filocaliile 2 si 3. In care nu alegoria , ci sensul duhovnicesc al Sfintei Scripturi a fost accentuat de Sfant.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 31.03.2012, 02:06:28
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Sa incercam sa aducem putin lumina in legatura cu acest mare Sfant Parinte, chiar daca nu este praznuit in calendar cu cruce rosie, chiar daca nu are un acatist in cartile de rugaciune (Acatistier).
Sfantul Maxim imi este un Sfant tare drag. De cand i-am citit viata si am vazut cat de mult a dorit sa nu fac niciun compromis, in ciuda insistentelor, amenintarilor, umilirilor si torturilor la care a fost supus, am inteles cat de mult a iubit Adevarul.

Inzestrat de Dumnezeu cu o gandire profunda, Sfantul Maxim a marturisit dreapta credinta in momente de mare clatinare. Hotararea, pretuirea Adevarului mai presus de orice in aceasta viata, il fac un adevarat stalp al credintei Ortodoxe si un model pentru crestini. Cuvantul Sfantului Maxim este cuvant cu putere, de aceea am ales un fragment din opera sa, potrivit pentru vremea postului in care ne aflam.

Drept aceea sa ne caim cu adevarat ca, sloboziti de patimi, sa dobandim iertarea pacatelor. Sa dispretuim cele vremelnice, ca nu cumva, luptand pentru ele cu oamenii, sa calcam porunca iubirii si sa cadem din dragostea lui Dumnezeu. «Sa umblam in duh si nu vom mai implini pofta trupului». Sa veghem, sa fim treji, sa lepadam somnul usuratatii.

Sa ravnim a pasi pe urmele sfintilor atleti ai Mantuitorului; sa imitam luptele lor, uitand pe cele dindarat si intinzandu-ne spre cele dinainte. Sa imitam drumul lor neodihnit, ravna lor aprinsa, staruinta in infranare, sfintenia neprihanirii, vitejia rabdarii, neclintirea indelungii rabdari, duiosia milei, netulburarea blandetii, caldura ravnei, nefatarnicia iubirii, inaltimea smereniei, neprisosinta saraciei, barbatia, bunatatea, ingaduinta. Sa nu ne dedam placerilor; sa nu ne molesim in cugetari; sa nu ne intinam constiinta.

«Sa urmarim pacea cu toata lumea si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul».
Reply With Quote
  #8  
Vechi 03.04.2012, 01:34:34
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Cu bucurie am aflat ca anul acesta intre 18 si 21 octombrie, se va organiza un simpozion international dedicat Sfantului Maxim. Simpozionul va fi organizat de Departamentul de Patrologie al Facultății de Teologie din cadrul Universității din Belgrad si se va intitula Cunoașterea scopului tuturor prin Puterea Învierii. Se vor comemora 1350 de ani de la trecerea la Domnul a Sfantului Maxim.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Maxim Marturisitorul- sfantul caruia i s-a taiat limba si mana dreapta georgeval Despre Biserica Ortodoxa in general 6 21.01.2014 16:38:25
Sfantul Maxim Marturisitorul Ekaterina Sfinti Parinti (Patrologie) 1 13.05.2012 07:17:22
Din Viata Maicii Domnului de Sfantul Maxim Marturisitorul mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 96 10.04.2011 19:01:26
reintoarcerea la dreapta credinta nsimona Generalitati 18 31.12.2010 16:58:55
Sfantul Maxim Marturisitorul despre dragoste mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 0 06.03.2009 03:03:48